Kesihatan

Viral Monica Indah: Ini adalah 5 Bahaya Penyuntikan Pengisi Pada Payudara

Sejak wanita pertama umumnya ingin memiliki bentuk payudara yang cantik. Tidak hairanlah jika ini menjadikan pengeluar produk kecantikan memasarkan semua bentuk penjagaan payudara atau ubat-ubatan.

Dengan perkembangan teknologi yang pesat, semakin banyak pihak yang menawarkan beberapa prosedur pembesaran payudara tanpa pembedahan.

Salah satu kaedah yang sedang tren adalah pengisi atau suntikan pengisi payudara. Tetapi adakah prosedur ini selamat dilakukan?

Baca juga: 4 Fakta Penting Penyusuan Ibu untuk Implan Payudara

Bagaimana untuk bekerja pengisi?

Pengisi Biasa digunakan dalam pelbagai prosedur perubatan, termasuk pembesaran payudara, adalah cecair yang disebut Asid hyaluronik.

Tujuan penggunaannya ke dalam payudara, salah satunya adalah untuk meningkatkan jumlah payudara.

Kesan sampingan berbahaya dari pengisi payudara

Selain lebih banyak kebebasan untuk menentukan ukuran payudara yang diinginkan, menggunakan pengisi ia juga tidak memerlukan pembedahan yang rumit, dan hanya dapat dilakukan dengan anestesia tempatan.

Namun, kerana payudara mempunyai pembinaan saluran darah yang kompleks, suntikan pengisi kesan sampingan yang berpotensi.

Satu kajian yang diterbitkan di NCBI, meneliti penggunaan pengisi Macrolane untuk pembesaran payudara pada sekitar 4000 wanita dari 2004 hingga 2012.

Akibatnya, diketahui bahawa tindakan ini boleh membawa beberapa kesan berbahaya termasuk:

1. Jangkitan

Selama masa itu, terdapat tiga kes jangkitan (0,08 persen) dari 4000 wanita yang dirawat, dua di antaranya meningkat setelah antibiotik intravena.

Sementara wanita ketiga yang menerima 30 ml Macrolane pada setiap payudara memerlukan rawatan yang lebih luas.

Terdapat kemerahan dan pembengkakan di payudara kiri, kenaikan suhu hingga 38 ° C, dan kesukaran mengangkat lengan kiri pada wanita.

Kerana gejalanya tidak membaik, selain pemberian antibiotik intravena, doktor juga menghisap sejumlah besar Asid hyaluronik dan nanah dari payudara wanita.

2. Kehelan pengisi disuntik

Dislokasi atau perpindahan lokasi Macrolane dari tempat yang sepatutnya di payudara, berlaku dalam empat kes. Salah satu sebabnya adalah kerana pengisi Ini adalah bahan tidak menyerap yang tidak dapat dilarutkan secara fizikal atau kimia.

Ini menjadikan pengisi menjadi sukar dikeluarkan, dan mengakibatkan ubah bentuk payudara ke tisu parut. Rawatan yang boleh dilakukan termasuk suntikan Hyaluronidase untuk melarutkan gel yang tinggal.

Prosedur ini berjaya menyelesaikan dislokasi, tetapi kemudian diketahui bahawa ada pengulangan dislokasi ke posisi yang sama pada dua wanita.

Baca juga: Ibu Mengonsumsi Sushi Semasa Menyusukan Bayi, Adakah Selamat atau Tidak?

3. Kemerosotan gel terlalu awal

Macrolane diketahui kekal di payudara sehingga 18 bulan selepas suntikan pada isipadu 80 mL hingga 100 mL setiap payudara.

Namun, kerana pakar bedah dalam kajian ini hanya menyuntik 30 mL hingga 40 mL per payudara, perbandingan serupa tidak mungkin dilakukan.

Namun, diketahui bahawa dalam tempoh kajian, 24 wanita meminta rawatan berulang dalam tempoh enam bulan dari suntikan.

Dua dari mereka datang mengadu kemerosotan pramatang, dan lima yang lain dengan jelas menunjukkan bahawa payudara mereka telah kembali ke ukuran pra-rawatan mereka dalam masa enam bulan.

4. Pertumbuhan nodul

Nodul adalah pertumbuhan tisu yang tidak normal dalam bentuk tonjolan atau benjolan. Bagi 274 pesakit yang kembali ke klinik, enam daripadanya mengadu payudara ketat dan munculnya nodul.

Para pesakit kemudian disarankan untuk memakai sarung tangan pembedahan, dan memantau ketegangan payudara mereka semasa Macrolane disuntik.

Ini untuk memastikan nodul tidak hadir, kerana keadaan ini adalah simptom sementara dan akan hilang dalam tiga hingga empat bulan selepas suntikan.

5. Kematian

Sekiranya tidak dirawat dengan baik dan segera, pembengkakan akibat jangkitan pada saluran darah tersumbat akibat pentadbiran pengisi payudara boleh menyebabkan kematian.

Oleh itu dr. Enrina Diah, Sp.BP-RE, KKF, memberitahu Ultimoclinic bahawa rawatan pengisi Penyusuan susu ibu telah dilarang di Eropah dan Amerika Syarikat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!