Kesihatan

Bahaya Dadah Jangka Pendek dan Panjang Yang Anda Mesti Ketahui

Walaupun terdapat kesan candu dan sejumlah bahaya dadah yang lain, penggunaan dadah di Indonesia terus ditemui. Menurut data mengenai pencegahan, pembasmian, penyalahgunaan dan pengedaran dadah terlarang (P4GN) sejak Januari-September 2020, terdapat 625 kes dadah.

Sedangkan bahaya dadah sangat luas, termasuk kesan kesihatan fizikal dan psikologi. Untuk lebih memahami kesan ubat terhadap kesihatan, mari kita lihat penjelasan berikut, bermula dengan mengetahui apa itu ubat.

Apakah ubat itu?

Menurut laman web Kementerian Kesihatan, narkotik, psikotropik dan ubat-ubatan haram atau ubat-ubatan pendek adalah sekumpulan sebatian yang secara amnya mempunyai risiko ketagihan bagi pengguna.

Dadah juga mempunyai nama lain, iaitu narkotik, bahan psikotropik dan bahan ketagihan (NAPZA). Dadah atau ubat-ubatan tidak hanya ketagihan, tetapi ada sejumlah bahaya ubat lain untuk kesihatan fizikal dan kesan ubat-ubatan terhadap kesihatan mental.

Ketahui jenis ubat

Menurut laman web rasmi Badan Narkotik Nasional Republik Indonesia, dadah dibahagikan kepada 3 kumpulan berdasarkan risiko ketergantungan. Kumpulan ini adalah:

Kumpulan 1

Itu adalah kumpulan yang berisiko tinggi menyebabkan kesan ketagihan. Dadah yang termasuk dalam kumpulan satu termasuk: ganja, daun koka dan candu.

Kumpulan 2

Kumpulan dua adalah ubat yang sebenarnya boleh digunakan untuk keperluan perubatan, asalkan sesuai dengan preskripsi doktor. Sekiranya disalahgunakan boleh menyebabkan kebergantungan. Morfin dan alphaprodine adalah contoh ubat kelas 2.

Kumpulan 3

Ubat kelas tiga mempunyai risiko ketergantungan yang agak ringan. Dan banyak digunakan untuk rawatan atau terapi. Contoh: ethylmorphine, codeine, polcodina, dan propyram.

Sementara itu, jika dilihat dari bahan, ubat dibahagikan kepada tiga kumpulan yang berbeza, iaitu:

 • Jenis sintetik. Melalui proses pemprosesan yang rumit. Contohnya, amfetamin dan metadon.
 • Jenis separa sintetik. Bahan-bahan berasaskan semula jadi kemudian diekstrak atau melalui proses lain, seperti morfin, heroin, kodein dan beberapa yang lain.
 • Jenis semula jadi. Jenis ini semula jadi dan boleh digunakan dengan segera dengan proses yang mudah. Kerana kandungannya terlalu kuat, penggunaannya dapat menyebabkan kesan buruk, yang paling fatal adalah kematian. Salah satu contohnya ialah ganja.

Apakah bahaya ubat untuk kesihatan?

Penyalahgunaan dadah boleh menyebabkan ketagihan dan akhirnya memberi kesan kepada kesihatan. Ia boleh dalam bentuk kesan jangka pendek dan jangka panjang ubat-ubatan.

Bahaya ubat atau kesan ubat ini, bergantung pada jenis ubat yang digunakan. Di samping itu, sejarah pengguna juga dapat mempengaruhi kesan ubat-ubatan yang timbul pada masa akan datang.

Berikut adalah perbezaan antara bahaya dadah jangka pendek dan jangka panjang.

Bahaya dadah jangka pendek

Dadah adalah sebatian kimia, yang akan mempengaruhi minda dan badan. Walaupun kesannya berbeza-beza bergantung pada jenis yang digunakan, secara umum, berikut adalah beberapa kesan jangka pendek penggunaan dadah terhadap kesihatan:

 • Perubahan selera makan
 • Kesukaran tidur atau insomnia
 • Denyutan jantung meningkat
 • Masalah bercakap
 • Perubahan kemampuan kognitif
 • Euforia sementara
 • Kehilangan koordinasi pergerakan badan

Sebagai tambahan kepada bahaya ubat untuk kesihatan fizikal, penggunaan dadah juga memberi kesan kepada kesihatan mental dan aspek lain seperti:

 • Ketagih
 • Sukar untuk menjalin interaksi sosial
 • Prestasi akademik atau pekerjaan yang buruk
 • Perubahan penampilan, seperti penurunan berat badan yang melampau
 • Kehilangan minat untuk aktiviti yang dinikmati sebelumnya

Bahaya jangka panjang dadah

Penggunaan dadah boleh menyebabkan ketagihan. Orang yang ketagihan akhirnya menggunakan dadah dalam jangka masa panjang. Tanpa sedar ada bahaya ubat yang akan mempengaruhi fungsi otak dan organ lain.

Berikut adalah beberapa bahaya dadah jangka panjang, secara umum:

Penyakit kardiovaskular

Beberapa jenis ubat seperti kokain dan metamfetamin boleh merosakkan jantung dan saluran darah. Sekiranya seseorang menggunakan ubat jenis ini, ia boleh meningkatkan risiko terkena penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, aritmia atau mengalami serangan jantung.

Masalah pernafasan

Ubat yang dihirup atau dihirup seperti opioid, heroin atau morfin boleh merosakkan sistem pernafasan dan menyebabkan jangkitan atau penyakit pernafasan kronik. Opioid dapat memperlahankan pernafasan seseorang dengan mempengaruhi sistem saraf pusat yang mengatur pernafasan.

Lebih banyak kesan maut boleh berlaku jika seseorang mengambil opioid dalam dos yang besar atau mencampurkannya dengan ubat lain seperti pil tidur atau alkohol. Orang itu mungkin berhenti bernafas.

Kerosakan buah pinggang

Penggunaan ubat jangka panjang seperti heroin, ketamin ubat dan ganja sintetik boleh menyebabkan kerosakan dan kegagalan buah pinggang. Keadaan ini berlaku kerana buah pinggang bekerja keras untuk menyaring lebih banyak mineral dan sisa dari penggunaan dadah.

penyakit hati

Ketagihan alkohol dan pelbagai jenis ubat lain boleh merosakkan sel hati. Kesan yang lebih teruk boleh menyebabkan keradangan hati dan menyebabkan kecederaan atau parut pada kegagalan hati.

Berlebihan

Di Amerika Syarikat, dos berlebihan menyebabkan 67.367 kematian pada 2018. Penyalahgunaan opioid menyumbang 70 peratus daripada jumlah itu. Bukan hanya opioid, semua jenis ubat jika diambil terlalu banyak pada masa yang sama boleh menyebabkan overdosis.

Gangguan otak

Ubat psikotropik sebenarnya digunakan untuk merawat gangguan otak. Sekiranya disalahgunakan, ia akan mengubah fungsi otak. Perubahan fungsi otak akan mengganggu kehidupan seseorang dan bahkan boleh menyebabkan masalah kesihatan mental.

Beberapa kesan yang timbul berkaitan dengan perubahan fungsi otak termasuk:

 • Perubahan perspektif tentang keseronokan
 • Perubahan keupayaan mengawal tekanan
 • Keupayaan untuk mengingat, belajar dan membuat keputusan

Risiko HIV / AIDS

Penggunaan dadah menggunakan picagari sering dikaitkan dengan penularan HIV / AIDS. Di mana, beberapa orang sering menggunakan jarum suntik yang sama, jadi ada kemungkinan penularan HIV / AIDS.

Dadah yang biasanya digunakan melalui suntikan termasuk:

 • Kokain
 • Heroin
 • Methamphetamine
 • Steroid
 • Opioid

Risiko barah

Dilaporkan dari drugabuse.gov, penggunaan ganja atau ganja jangka panjang dapat meningkatkan risiko terkena barah testis. Risiko ini juga berlaku pada orang yang menghisap rokok tembakau biasa.

Dalam rokok tembakau, disebutkan juga bahawa ia dapat meningkatkan risiko terkena kanker mulut, leher, perut, dan paru-paru.

Kesan hormon

Adakah anda tahu bahawa penggunaan dadah seperti heroin dan ekstasi boleh menyebabkan kesan hormon? Bahaya ubat yang satu ini boleh menyebabkan kemandulan atau kemandulan pada lelaki dan juga menyebabkan kebotakan pada lelaki dan wanita.

Oleh itu bahaya ubat untuk kesihatan. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan seperti yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!