Kesihatan

Selalu dianggap sebagai penyebab penyakit, apa sebenarnya peranan bakteria dalam tubuh?

Sehingga kini, kebanyakan orang tahu bahawa bakteria hanya menyebabkan penyakit. Tetapi tahukah anda bahawa sebenarnya bakteria juga mempunyai peranan yang baik untuk tubuh?

Ya, ada beberapa jenis bakteria yang sebenarnya boleh bermanfaat bagi kesihatan. Lihat penjelasannya!

Apa itu bakteria?

Lancarkan penjelasan halaman Kesihatan, bakteria adalah organisma mikroskopik yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Bakteria ini berada di dalam dan di luar badan.

Bakteria boleh hidup di pelbagai persekitaran, dari air panas hingga ais. Tetapi anda perlu tahu bahawa beberapa bakteria baik untuk kesihatan anda, sementara yang lain boleh membuat anda sakit.

Bakteria adalah organisma bersel tunggal, atau sederhana. Walaupun kecil, bakteria kuat, kompleks dan mereka dapat bertahan dalam keadaan yang melampau. Bakteria mempunyai lapisan pelindung yang kuat yang meningkatkan daya tahannya terhadap sel darah putih di dalam badan.

Sebilangan bakteria mempunyai ekor yang disebut flagellum. Flagella membantu bakteria bergerak. Bakteria lain mempunyai pelengkap seperti rambut melekit yang saling melekat, permukaan keras, dan sel-sel tubuh manusia.

Terdapat banyak bakteria di dalam tubuh manusia, terutamanya di perut dan mulut. Bakteria terdapat di permukaan dan bahan seperti air, tanah, dan makanan.

Apakah jenis bakteria dan peranannya dalam badan?

Bakteria jahat untuk badan

Seperti yang dilaporkan Garis Kesihatan, bakteria selalu dianggap buruk untuk kesihatan. Tetapi sebenarnya tidak semua bakteria seperti itu. Berikut adalah beberapa bakteria yang menyebabkan penyakit:

  • Pneumonia (Streptococcus pneumoniae)
  • Meningitis (Haemophilus influenzae)
  • Sakit tekak (Kumpulan A Streptococcus)
  • Keracunan makanan (Escherichia coli dan Salmonella)

Namun, tidak semua bakteria itu buruk. Sebenarnya, badan itu mengandungi kira-kira 100 trilion bakteria 'baik', yang kebanyakannya tinggal di usus.

Baca juga: Bekerja Terhadap Bakteria dan Virus, Inilah Cara Sistem Imun Berfungsi di Tubuh!

Bakteria baik untuk badan

Bakteria baik membantu tubuh mencerna makanan, menyerap nutrien, dan menghasilkan beberapa vitamin di saluran usus termasuk asid folik, niasin, dan vitamin B6 dan B12.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Amalan Terbaik & Penyelidikan Gastroenterologi Klinikal seperti yang dilaporkan di halaman Garis Kesihatan, bakteria bermanfaat juga dapat melindungi daripada penyakit berbahaya.

Apabila bakteria baik membiak di dalam badan, mereka bertindak sebagai pelindung. Tetapi kadang-kadang, kita membahayakan populasi bakteria bermanfaat.

Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria dalam badan yang boleh mencetuskan cirit-birit dan masalah pencernaan lain.

Berikut adalah beberapa jenis bakteria baik atau juga dikenali sebagai probiotik:

Lactobacillus

Di dalam badan, bakteria lactobacillus biasanya terdapat di sistem pencernaan, kencing, dan genital. Anda juga boleh mendapatkannya dalam yogurt, makanan tambahan, dan supositoria. Berikut adalah beberapa jenis bakteria lactobacillus:

Lactobacillus acidophilus

Salah satu probiotik yang paling biasa digunakan. Bakteria ini terdapat dalam produk yogurt dan kedelai fermentasi, seperti miso dan tempe. Di samping itu, ia digunakan (dalam bentuk supositoria) untuk merawat jangkitan bakteria pada vagina. Dalam bentuk pil boleh diminum untuk mencegah dan merawat cirit-birit, termasuk cirit-birit pada orang dewasa dan cirit-birit yang disebabkan oleh rotavirus pada anak-anak.

Lactobacillus rhamnosus GG

Membantu merawat cirit-birit yang disebabkan oleh bakteria Clostridium difficile atau dengan antibiotik pada kanak-kanak. Bakteria ini juga didapati dapat membantu mencegah eksim pada bayi.

Lactobacillus salivarius

Membantu menyekat pertumbuhan Helicobacter pylori, bakteria yang menyebabkan ulser perut.

Lactobacillus plantarum

Meningkatkan pertahanan sistem imun terhadap bakteria penyebab penyakit.

Kegunaan lain untuk lactobacillus termasuk:

  • Mencegah cirit-birit kerana antibiotik dan jangkitan
  • Mencegah kolik pada bayi
  • Mengurangkan risiko jangkitan paru-paru pada kanak-kanak
  • Rawat keadaan usus seperti sindrom iritasi usus (IBS) dan kolitis ulseratif

Bifidobakteria

Bifidobacteria membentuk sebahagian besar bakteria 'baik' yang hidup di usus. Bakteria ini mula menjajah sistem gastrointestinal anda setelah anda dilahirkan. Bifidobacteria mempunyai kira-kira 30 strain yang berbeza, masing-masing mempunyai peranannya sendiri.

Streptococcus thermophilus

Bakteria ini menghasilkan enzim laktase, yang diperlukan oleh tubuh untuk mencerna gula dalam susu dan produk tenusu lain. Beberapa kajian menunjukkan Streptococcus thermophilus dapat membantu mencegah intoleransi laktosa.

Saccharomyces boulardii

Jenis bakteria Saccharomyces boulardii sebenarnya sejenis kulat, tetapi bertindak sebagai probiotik. Beberapa kajian telah menemui manfaat untuk mencegah dan merawat cirit-birit semasa bergerak, serta cirit-birit yang disebabkan oleh antibiotik.

Ia juga berguna untuk merawat jerawat, dan mengurangkan kesan sampingan rawatan antibiotik untuk bakteria Helicobacter pylori.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!