Kesihatan

Jangan Abaikan, Inilah 3 Ubat Tenggorokan Sakit di Farmasi untuk dipilih

Seseorang yang menderita radang tekak tentu akan merasa sakit ketika menelan makanan. Inilah yang membuat anda terpaksa membeli ubat radang tekak di farmasi untuk mencegah jangkitan berterusan.

Tetapi selalunya beberapa jenis ubat tidak boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor.

Kemudian anda boleh membeli ubat radang tekak di farmasi tanpa preskripsi doktor?

Definisi sakit tekak

Faringitis adalah keradangan pada faring atau kerongkong. Keadaan ini lebih dikenali sebagai sakit tekak atau sakit tekak.

Selain menyebabkan menelan yang menyakitkan, faringitis juga dapat menyebabkan gatal di tekak, batuk kering dan kesukaran menelan makanan.

Dilaporkan Garis KesihatanGejala-gejala yang menyertai sakit tekak ini juga berbeza bergantung pada keadaan badan anda. Apabila anda mengalami sakit tekak, selesema atau selesema, anda juga boleh mengalami bersin, sakit kepala, batuk, sakit kepala dan demam.

Bukan hanya itu, kadang-kadang anda juga akan sukar menelan makanan, loya, malah kehilangan selera makan kerana terdapat rasa yang tidak biasa di dalam mulut.

Baca juga: Sakit Tenggorokan: Kenali Punca dan Cara Mencegahnya

Ubat sakit tekak yang boleh didapati di farmasi

Untuk mengurangkan kesakitan di tekak, anda boleh membeli beberapa jenis ubat ini di farmasi. Tetapi pastikan anda mengambilnya dengan dos yang tepat, ya.

1. Ibuprofen

Ubat Ibuprofen. Sumber gambar: //shutterstock.com

Ibuprofen berfungsi dengan menyekat pengeluaran bahan semula jadi tubuh yang menyebabkan keradangan. Bukan hanya itu, fungsi lain adalah untuk membantu anda mengurangkan gejala keradangan seperti kemerahan, bengkak, sakit, dan demam.

Dos bagi anda yang ingin menggunakan ubat ini, biasanya akan diambil setiap 4-6 jam, dan dapat dihentikan apabila gejala tidak lagi dirasakan.

Tetapi jika anda telah berjumpa doktor, ambil ibuprofen mengikut preskripsi yang diberikan. Pastikan juga anda minum lebih banyak cecair untuk menurunkan demam.

2. Naproxen

Naproxen juga merupakan salah satu ubat radang tekak yang berfungsi untuk mengurangkan kesakitan ketika anda menelan makanan.

Ubat ini juga dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Bagaimana naproxen berfungsi dengan menghalang pengeluaran bahan tertentu yang menyebabkan keradangan di dalam badan.

Sekiranya anda memilih ubat ini, perhatikan dosnya, ya. Naproxen secara amnya diambil pada dos 250 mg-500 mg (naproxen biasa) atau 275 mg-550 mg (naproxen sodium). Anda hanya meminumnya 2 kali sehari.

Sila berjumpa doktor jika anda ingin mengambil Naproxen, kerana ubat ini dapat diserap ke dalam susu ibu.

3. Diclofenac

Diclofenac adalah sejenis ubat anti-radang bukan steroid yang berfungsi dengan menghalang kerja prostaglandin yang mencetuskan tindak balas badan apabila berlaku keradangan.

Tetapi perlu diingat bahawa ia berbeza dengan beberapa jenis ubat di atas, untuk mendapatkan ubat ini, anda mesti mempunyai preskripsi doktor, ya.

Sekiranya sakit tekak tidak bertambah baik selepas 2-3 hari rawatan dan disertai oleh demam tinggi, batuk atau sesak nafas, anda mesti berjumpa doktor.

Elakkan mengambil ubat tanpa preskripsi dan arahan dos yang jelas dari doktor anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!