Kesihatan

Adakah benar bahawa orgasme dapat mencantikkan kulit? Inilah penjelasannya!

Orgasme adalah tempoh klimaks atau reaksi puncak aktiviti seksual, baik oleh lelaki dan wanita. Pada lelaki, orgasme dicirikan oleh pengeluaran air mani. Tetapi pada wanita, keadaannya boleh berbeza.

Ramai orang berpendapat bahawa orgasme pada wanita boleh mempengaruhi kecantikan kulit. Adakah betul? Sekiranya demikian, apa yang harus dilakukan untuk mencapai orgasme? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Tahukah anda bahawa terdapat 5 jenis orgasme yang dapat dirasakan oleh wanita, anda tahu!

Adakah benar bahawa orgasme dapat mencantikkan kulit?

Anggapan bahawa orgasme dapat mencantikkan kulit adalah kenyataan. Walaupun tidak secara langsung, terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi keadaan. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan oleh sejumlah saintis.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa orgasme dapat mencantikkan kulit:

1. Mencegah timbulnya jerawat

Orgasme dapat memberikan suasana yang menenangkan. Apabila anda mengalami tekanan, kadar oksitosin dalam badan akan menurun. Ini disebabkan oleh pembebasan hormon stres secara besar-besaran seperti kortisol. Akibatnya, terdapat ketidakseimbangan hormon di dalam badan.

Keadaan ini bukan sahaja boleh mencetuskan keradangan pada kulit seperti psoriasis, tetapi juga boleh menyebabkan jerawat pada wajah.

Orgasme boleh menjadikan badan lebih santai. Dengan cara itu, pelbagai kesan pada wajah seperti penampilan jerawat dapat diminimumkan.

2. Mencegah tanda-tanda penuaan pramatang

Menurut kajian saintis di University of Michigan,Di Amerika Syarikat, orgasme dapat meningkatkan tahap estrogen dalam badan. Estrogen itu sendiri dapat mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pada kulit.

Hormon wanita ini dipercayai mempengaruhi pengeluaran kolagen dalam badan. Kolagen adalah protein penting yang menjaga ketegasan kulit.

Tahap kolagen yang rendah dapat mempercepat penampilan tanda-tanda penuaan, seperti bintik-bintik gelap, kedutan, dan garis-garis halus di sekitar mata. Akhir sekali, kolagen juga dapat mengunci kelembapan kulit dan menjadikannya lembut.

3. Mengekalkan keanjalan kulit

Apabila anda melakukan hubungan seks, terdapat peningkatan kadar aliran darah ke seluruh badan, termasuk wajah. Ini bermaksud, lebih banyak oksigen dihantar ke semua organ. Bekalan oksigen yang mencukupi dapat merangsang peningkatan kolagen.

Semakin banyak tahap kolagen, keanjalan kulit akan terjaga.

4. Muka kelihatan lebih muda

Percaya atau tidak, orgasme sebenarnya boleh menjadikan wajah anda kelihatan lebih muda, anda tahu. Ini kerana semasa anda orgasme, kadar estrogen juga akan meningkat. Seperti yang telah dijelaskan, estrogen dapat mempengaruhi tanda-tanda penuaan pada wajah.

Apabila anda merasa gembira, seseorang akan lebih mudah mengawal tekanan mereka. Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, orang yang dapat mengatasi tekanan mereka cenderung tersenyum lebih senang.

Penyelidikan lain menjelaskan, tersenyum boleh menjadikan wajah kelihatan lebih muda. Dengan senyuman, anda juga akan kelihatan lebih menarik.

Petua untuk mencapai orgasme dengan mudah

Bagi sesetengah wanita, orgasme adalah sesuatu yang sukar diperoleh.

Sebenarnya, tidak sedikit yang mengaku tidak pernah mengalami orgasme sepanjang hidup mereka.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi keadaan ini, termasuk faktor hormon, kekurangan rangsangan, hingga jenis aktiviti seksual yang dilakukan. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memudahkan orgasme termasuk:

1. Latihan Kegel

Kedudukan dalam melakukan latihan Kegel. Sumber gambar: www.pinimg.com

Latihan Kegel dapat menjadikan otot di sekitar pelvis lebih lentur. Ini akan mempengaruhi kepekaan organ wanita anda. Sebenarnya, memetik dari garis kesihatan, tidak mustahil seorang wanita akan mengalami banyak orgasme sekiranya dia melakukan senaman ini secara berkala.

Latihan Kegel adalah salah satu jenis latihan yang agak mudah dilakukan. Cuba tekan keinginan untuk membuang air kecil (tahan air kencing sebelum keluar) selama beberapa saat. Ini akan menjadikan otot di sekitar pelvis menguncup. Lakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil terbaik.

2. Elakkan kerap melancap

Petua seterusnya untuk mencapai orgasme dengan mudah adalah tidak melancap dengan kerap. Semakin lama anda tidak melancap, semakin sensitif organ wanita anda terhadap rangsangan. Rangsangan yang baik dapat memudahkan orgasme anda, bahkan lebih dari sekali.

Baca juga: Shhh… Ini adalah 6 sebab mengapa wanita sukar mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks

3. Kedudukan dalam hubungan seks

Percaya atau tidak, kedudukan dalam hubungan seks boleh mempengaruhi orgasme, anda tahu. Dilaporkan dari Kesihatan Seharian, wanita di atas adalah salah satu kedudukan yang dipercayai dapat memudahkan wanita mengalami syahwat.

Apabila penembusan berlaku, zakar akan memberikan lebih banyak rangsangan pada klitoris. Ini pasti berbeza jika anda dan pasangan memilih gaya dakwah.

Nah, itulah fakta mengenai faedah orgasme yang dapat mencantikkan kulit. Untuk memudahkan anda mencapai orgasme, berbincang dengan pasangan anda tentang apa yang harus dilakukan semasa melakukan hubungan seks.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!