Kesihatan

3 Penyakit Kerana Memakan Ayam Masak dan Cara Mengatasinya

Ayam adalah salah satu sumber protein yang paling banyak dimakan di dunia. Tidak hairanlah, ayam adalah pilihan untuk mendapatkan protein tanpa perlu risau kandungan lemaknya terlalu banyak.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa ayam yang anda makan mesti dimasak dengan sempurna. Ini penting kerana terdapat beberapa bakteria pada ayam yang boleh membuat anda sakit jika dimakan kurang matang.

Baca juga: Catatan! Ini adalah Pelbagai Cara Alternatif untuk Membuat Mi Ayam yang Sihat

Patogen apa yang terdapat pada ayam?

Ayam mentah mengandungi bakteria penyebab penyakit yang disebut patogen. mengikut Laporan Pengguna, dua pertiga ayam yang dibeli di Amerika Syarikat mengandungi Salmonella, Campylobacter, atau kedua-duanya.

Bakteria salmonella pada daging ayam mentah boleh menyebabkan jangkitan usus pada manusia. Sementara itu, campylobacter boleh membuat anda mengalami cirit-birit berdarah.

Beberapa patogen lain yang terdapat pada ayam termasuk:

 1. Staphylococcus aureus
 2. E coli
 3. Enterococcus
 4. Klebsiella

Penyakit yang disebabkan oleh memakan ayam yang tidak dimasak

Sekiranya ayam yang anda makan masih mengandungi bakteria salmonella, penyakit yang paling biasa adalah cirit-birit. Gejala biasanya dicirikan oleh najis yang sangat berair.

Tetapi, jika ayam yang anda makan mengandungi campylobacter, gejala cirit-birit sering disertai dengan pendarahan.

Ini biasanya muncul dalam satu hingga dua hari setelah mengambil Salmonella dan dalam 2 hingga 10 hari setelah mengambil Campylobacter.

Penyakit lain yang boleh berlaku kerana memakan ayam mentah atau kurang dimasak termasuk:

 1. Kejang perut
 2. Mual
 3. Gag
 4. Demam
 5. Sakit kepala, dan
 6. Sakit otot

Komplikasi penyakit yang boleh berlaku

Jangkitan disebabkan oleh bakteria buruk pada daging ayam mentah juga boleh menjadi lebih kompleks dan menyebabkan masalah kesihatan lain seperti:

Bakteria

Ini adalah keadaan di mana bakteria dari daging ayam mentah memasuki aliran darah dan menyebar ke bahagian lain badan.

Orang yang mengambil ubat penurun asid perut lebih berisiko terkena penyakit ini, kerana asid perut pada dasarnya berfungsi untuk membantu melindungi tubuh dari jangkitan usus.

Baca juga: Senarai Antibiotik untuk Ubat Tifoid di Farmasi, Ingin Tahu Apa?

Demam kepialu

Satu strain bakteria Salmonella yang disebut Salmonella typhi boleh menyebabkan demam kepialu dengan gejala:

 1. Demam yang sangat tinggi hingga 40 darjah celcius
 2. Ruam merah
 3. Sakit perut
 4. Kelemahan, dan
 5. Sakit kepala.

Sindrom Guillain-Barré

Sindrom Guillain-Barré (GBS) adalah komplikasi jangkitan campylobacter yang jarang berlaku. Ini berlaku apabila kekebalan tubuh terhadap bakteria ini menyerang sel saraf anda sendiri.

Kira-kira 1 daripada 1,000 kes jangkitan campylobacter mengakibatkan GBS. GBS biasanya dicirikan oleh kelumpuhan sementara bermula di kaki dan bergerak ke atas.

Ini biasanya berlaku beberapa minggu selepas jangkitan diare. Dalam kes yang teruk, GBS bahkan boleh menyebabkan kelumpuhan hampir keseluruhan.

Artritis reaktif

Komplikasi lain dari jangkitan campylobacter adalah artritis reaktif yang biasanya muncul bermula sekitar 18 hari selepas jangkitan. Gejala dicirikan oleh keradangan pada:

 1. sendi
 2. Mata
 3. sistem kencing
 4. Organ pembiakan
 5. Kemunculannya.

Pengendalian

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, secara amnya gejala penyakit selepas makan ayam mentah akan hilang tanpa memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang keluar kerana cirit-birit, anda mesti memastikan minum banyak cecair seperti:

 1. Air
 2. Jus buah yang dicairkan
 3. Minuman sukan
 4. Kaldu yang jelas, dan
 5. Penyelesaian rehidrasi oral

Antibiotik mungkin diperlukan untuk merawat orang yang berisiko tinggi, seperti:

 1. Orang berumur lebih dari 65 tahun
 2. Perempuan mengandung
 3. Bayi dan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun
 4. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah

Seseorang boleh menggunakan ubat bebas untuk menghilangkan gejala yang mereka alami. Ini termasuk loperamide (Imodium), yang dapat membantu melegakan cirit-birit, dan bismut subsalicylate (Pepto-Bismol), yang dapat mengurangkan cirit-birit dan loya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!