Kesihatan

Harus Tahu, Inilah Punca dan Cara Mengatasi Ejakulasi Pramatang

Ejakulasi pramatang adalah salah satu keadaan yang paling biasa dialami oleh lelaki. Gangguan ini dapat mengurangkan keyakinan diri pada lelaki. Terdapat beberapa cara untuk menangani ejakulasi dini yang perlu anda ketahui.

Dengan mengetahui lebih banyak mengenai ejakulasi dini, mengetahui sebab atau gejala, dan bagaimana menangani ejakulasi dini, keadaan ini cenderung lebih mudah untuk diubati.

Apa itu ejakulasi pramatang?

Ejakulasi pramatang adalah bentuk disfungsi seksual yang boleh mempengaruhi kualiti kehidupan seks lelaki. Ia berlaku apabila orgasme atau klimaks dalam hubungan seks lebih cepat daripada yang diinginkan.

Kadang-kadang terdapat komplikasi pada organ pembiakan, tetapi ejakulasi dini juga boleh mempengaruhi kepuasan seksual, baik bagi lelaki dan pasangannya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengiktirafan dan pemahaman mengenai disfungsi seksual lelaki meningkat, yang bermaksud bahawa ada pemahaman yang lebih baik mengenai masalah yang dapat timbul daripadanya.

Penyebab ejakulasi pramatang

Petikan dari Klinik Mayo, Punca sebenar ejakulasi dini tidak diketahui. Selalunya, faktor psikologi dikaitkan dengan masalah ini. Namun, akhir-akhir ini, ejakulasi dini juga boleh dicetuskan oleh faktor yang lebih kompleks, seperti:

Faktor psikologi

Faktor psikologi adalah faktor pencetus ejakulasi dini. Beberapa perkara yang boleh mempengaruhi keadaan psikologi lelaki yang boleh menyebabkan ejakulasi dini termasuk:

 • Pertama kali melakukan hubungan seks
 • Sejarah gangguan seksual
 • Imej badan yang buruk
 • Kemurungan
 • Bimbang dengan prestasi semasa hubungan seks
 • Perasaan bersalah dan kecenderungan tergesa-gesa untuk menamatkan hubungan seks
 • Mengalami gangguan kecemasan (gangguan kebimbangan)
 • Gementar
 • Tekanan
 • Kekurangan keyakinan

Faktor biologi

Selain psikologi, faktor biologi juga dikatakan dapat meningkatkan risiko lelaki mengalami ejakulasi dini. Contohnya, ketidakseimbangan hormon seks (testosteron) di dalam badan dan masalah kesihatan seperti keradangan atau jangkitan pada prostat.

Seperti diketahui, prostat itu sendiri adalah tempat di mana air mani (cecair yang membawa sperma) dihasilkan. Disfungsi ereksi juga sering menjadi pencetus ejakulasi dini. Lelaki biasanya merasa cemas sama ada mereka dapat mengekalkan ereksi atau tidak, membuat mereka tergesa-gesa ejakulasi.

Selain jangkitan pada prostat dan disfungsi ereksi, ada beberapa penyakit yang sering dikaitkan dengan ejakulasi dini, yaitu:

 • Diabetes
 • Masalah tiroid
 • Masalah kesihatan kerana penyalahgunaan dadah dan alkohol
 • Sclerosis, yang merupakan gangguan saraf yang terjadi pada mata, otak, dan tulang belakang

Baca juga: 10 Makanan Meningkatkan Sperma, Inilah Senarai Lengkap!

Faktor usia

Ejakulasi pramatang boleh berlaku pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, menurut Yayasan Penjagaan Urologi, risiko ejakulasi dini akan meningkat apabila seorang lelaki telah memasuki usia 50 tahun. Ereksi tidak begitu lengkap seperti ketika mereka masih muda.

Ereksi juga biasanya berlangsung dalam jangka waktu yang lebih pendek, sehingga dorongan untuk klimaks berlaku lebih cepat. Kesannya, ejakulasi akan berlaku lebih awal.

Faktor hubungan dengan pasangan

Penyebab terakhir ejakulasi dini adalah faktor hubungan dengan pasangan. Bagi sesetengah orang, seks bukan hanya berkaitan dengan aktiviti fizikal, tetapi juga melibatkan emosi. Sekiranya terdapat masalah yang berkaitan dengan hubungan dengan pasangan, itu boleh menjadi pencetus ejakulasi dini pada lelaki.

Bukan hanya itu, emosi yang tidak stabil seperti kemarahan, rasa malu, dan kerengsaan juga dapat membuat lelaki ingin menyelesaikan hubungan seks dengan lebih cepat. Begitu juga dengan prestasi seks semasa melakukan aktiviti.

Sekiranya satu pasangan tidak 'bersemangat', ini boleh mempengaruhi hasrat pasangan yang lain.

Perkara penting yang harus dilakukan adalah menjalin komunikasi yang baik dengan pasangan anda sebelum, semasa, dan selepas hubungan seks. Emosi yang tidak stabil hanya akan merosakkan seks dan meningkatkan risiko gangguan seperti ejakulasi dini.

Rawatan dan cara mengatasi ejakulasi dini

Dalam kebanyakan kes, ada sebab psikologi. Sekiranya masalah ejakulasi dini berlaku pada awal hubungan, ia sering diselesaikan dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, jika masalahnya lebih teruk, doktor anda mungkin mengesyorkan nasihat daripada ahli terapi yang pakar dalam hubungan seksual.

Tidak ada ubat yang dilesenkan secara rasmi di Amerika Syarikat untuk merawat ejakulasi dini, tetapi beberapa antidepresan telah dijumpai untuk membantu sebilangan lelaki menunda ejakulasi dini.

Seorang doktor tidak akan memberi ubat apa pun sebelum mengambil sejarah seks terperinci untuk mencapai diagnosis yang jelas mengenai ejakulasi dini. Rawatan dengan ubat boleh memberi kesan buruk, dan pesakit harus selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat apa pun.

Sebagai contoh, dapoxetine digunakan di banyak negara untuk merawat beberapa kes ejakulasi dini. Ini adalah sejenis ubat yang juga dilesenkan untuk merawat ejakulasi dini.

Walau bagaimanapun, kriteria tertentu mesti dipenuhi, yang bermaksud bahawa sebelum mengambil ubat ini, anda mesti berjumpa doktor.

Ubat tersebut boleh digunakan sekiranya:

 • Seks faraj berlangsung kurang dari 2 minit sebelum ejakulasi berlaku
 • Ejakulasi berterusan atau berulang berlaku selepas sedikit rangsangan seksual dan sebelum, semasa, atau segera setelah penembusan awal, dan juga sebelum keinginan untuk klimaks
 • Terdapat kawalan yang lemah terhadap ejakulasi
 • Sebilangan besar percubaan melakukan hubungan seksual dalam 6 bulan terakhir melibatkan ejakulasi dini

Perlu diketahui, kesan sampingan dapoxetine boleh menyebabkan mual, cirit-birit, pening, dan sakit kepala.

Ubat topikal untuk merawat ejakulasi pramatang

Beberapa terapi ubat topikal boleh digunakan pada zakar sebelum melakukan hubungan seks, dengan atau tanpa kondom. Contohnya termasuk lidocaine atau prilocaine, yang dapat meningkatkan jumlah masa sebelum ejakulasi.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat topikal atau anestetik yang berpanjangan dapat menyebabkan mati rasa dan kehilangan ereksi.

Sensasi berkurang yang disebabkan oleh ubat topikal (krim) mungkin tidak dapat dinikmati oleh lelaki, dan rasa mati rasa dari ubat ini juga dapat mempengaruhi pasangan wanita.

Cara dan rawatan untuk mengatasi ejakulasi dini yang boleh dilakukan di rumah

Dua kaedah yang dapat memberi manfaat kepada lelaki adalah:

 • Kaedah mula dan berhenti:

Ini bertujuan untuk meningkatkan kawalan ejakulasi pada lelaki. Sama ada lelaki atau pasangannya menghentikan rangsangan seksual pada ketika dia merasakan dia akan mengalami orgasme, dan mereka akan kembali setelah sensasi orgasme yang akan datang reda.

 • Kaedah memerah:

Dilakukan oleh lelaki dengan menekan hujung zakarnya (memerah dilakukan untuk menahan orgasme). Kaedah ini juga boleh dilakukan oleh pasangan. Ini dilakukan selama 30 saat sebelum memulakan semula rangsangan.

Lelaki cuba melakukan dua perkara ini, dan mengulang tiga atau empat kali sebelum membiarkan dirinya mengalami ejakulasi.

Kedua-dua kaedah itu penting untuk dicuba, dan jika masalah itu berlanjutan, mungkin perlu segera berjumpa doktor.

latihan fizikal

Latihan Kegel, yang bertujuan untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis, dapat membantu lelaki mengatasi gangguan ejakulasi pramatang.

Satu kajian dilakukan pada 40 lelaki dan menjalani terapi fizikal yang melibatkan latihan fisio-kinesioterapi yang bertujuan untuk mencapai kontraksi otot dan latihan biofeedback, yang membantu memahami bagaimana mengawal kontraksi otot.

Mereka juga mengikuti siri latihan bebas. Akibatnya, setelah menjalani rawatan selama 12 minggu, lebih daripada 80 peratus peserta memperoleh beberapa tahap kawalan terhadap refleks ejakulasi mereka.

Terdapat peningkatan masa antara penembusan dan ejakulasi sekurang-kurangnya 60 saat.

Perkara penting tentang bagaimana menangani ejakulasi dini, dan apa yang perlu dilakukan adalah menjaga diet, pola rehat, bersenam secara teratur, dan juga mengawal tekanan.

Cara mencegah ejakulasi pramatang

Penting untuk mengetahui cara mencegah ejakulasi dini supaya seks dapat memberikan pengalaman yang menyenangkan. Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah ejakulasi dini yang boleh anda lakukan:

Gunakan kondom

Anda boleh menggunakan kondom setiap kali melakukan hubungan seks. Kondom dapat membantu mengurangkan rangsangan ketika penembusan zakar ke dalam vagina berlaku. Dengan cara itu, risiko ejakulasi dini dapat dikurangkan.

Dalam beberapa kes, menurut Berita Perubatan Hari Ini, kondom cukup berkesan untuk memanjangkan orgasme pada lelaki. Beberapa pengeluar telah membuat kondom yang lebih tebal, yang dapat membantu mengurangkan kepekaan zakar semasa melakukan hubungan seks.

Baca juga: Kondom Boleh Menurunkan Gairah Seks? Inilah Petua untuk Menjaga Seks yang Menarik!

Seks bukan sekadar penembusan

Bagi kebanyakan orang, seks sering didefinisikan sebagai aktiviti yang berkaitan dengan penembusan zakar ke dalam vagina. Sebenarnya, seks adalah aktiviti yang tidak hanya terhad kepada penembusan. Seorang lelaki boleh mencapai klimaks atau orgasme walaupun tanpa penembusan.

Sekiranya penembusan membuat anda mengalami ejakulasi dini, cuba minta pasangan anda melakukan aktiviti lain, seperti memanjangkannya foreplay. Kebanyakan orang berpendapat bahawa foreplay hanya aktiviti sokongan seks.

Malah, menurut Jurnal Lelaki, foreplay ia boleh menjadi bahagian utama seks itu sendiri. Walaupun, foreplay cenderung melibatkan pelbagai bahagian badan. Tidak seperti penembusan yang hanya melibatkan zakar dan faraj.

Melancap sebelum hubungan seks

Melancap satu atau dua jam sebelum hubungan seks dipercayai dapat membantu melambatkan ejakulasi semasa penembusan. Petikan dari garis kesihatan, orgasme semasa melancap dapat melambatkan tindak balas badan untuk mencapai klimaks semasa hubungan seks selepas itu.

Perhatikan pemakanan semasa makan

Mencegah ejakulasi dini dapat dilakukan dengan memperhatikan pengambilan nutrien. Zink dan magnesium, misalnya, dipercayai dapat membantu mengatasi beberapa gangguan seksual pada lelaki.

Zink

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Molekul Antarabangsa, Selain memainkan peranan penting dalam kesuburan, pengambilan zink dapat meningkatkan kadar testosteron pada lelaki.

Peningkatan hormon ini secara umum dapat memberi kesan positif dan memperbaiki beberapa gangguan seksual, seperti menjaga ereksi, mempertahankan gairah atau libido yang stabil, dan mencegah mati pucuk dan ejakulasi dini.

Dipetik dari Institut Kesihatan Nasional (NIH), Daging (daging lembu dan unggas) dan tiram adalah makanan yang mempunyai kandungan zink yang tinggi. Nutrien ini juga boleh didapati dalam kacang, hasil laut seperti ketam dan udang galah, biji-bijian, susu dan turunannya, dan bijirin.

Baca juga: Waspadalah terhadap 7 Punca Libido Rendah pada Lelaki: Tekanan terhadap Krisis Keyakinan!

Magnesium

Selain zink, magnesium juga dapat membantu anda dalam mencegah ejakulasi dini. Nutrien ini diperlukan untuk penghasilan sperma yang sihat dan menjaga kesihatan pembiakan.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kadar magnesium yang rendah adalah faktor penyumbang kepada sejumlah gangguan seksual pada lelaki, termasuk ejakulasi dini.

Pengecutan otot di bahagian tertentu sistem pembiakan lelaki dapat meningkat dan mempercepat terjadinya orgasme. Dipetik dari garis kesihatan, Berikut adalah beberapa makanan yang mengandungi magnesium:

 • Tiram
 • Kacang soya
 • Yogurt
 • Bayam
 • Kuman gandum (bijirin)
 • Kacang badam
 • Daging lembu
 • Kacang
 • kacang merah
 • Coklat gelap
 • Bawang putih
 • Kacang polong

Oleh itu, ringkasan maklumat mengenai ejakulasi dini dan cara mengatasinya yang perlu anda ketahui. Sekiranya keadaan berterusan, segera berjumpa doktor, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!