Kesihatan

Ibu, perhatikan bahawa ini adalah cara yang selamat dan betul untuk memanaskan susu ibu

Cara memanaskan susu ibu (ASI) mesti dilakukan dengan betul. Ini dilakukan agar kandungan nutrien dijaga. Jadi, bagaimana memanaskan susu ibu dengan betul? Ayuh, ibu, lihat ulasan di bawah.

Cara termudah untuk memberi susu ibu kepada anak kecil anda adalah dengan memberikannya secara langsung.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang mungkin menyukarkan anda memberi susu ibu secara langsung, misalnya, bekerja atau aktiviti lain, jadi anda memilih untuk memberikan susu ibu kepada si kecil anda.

Baca juga: Kecerdasan Anak Diwarisi Secara Genetik dari Ibu, Benarkah?

Cara memanaskan susu ibu dari peti sejuk

Ibu perlu tahu bahawa memanaskan susu ibu yang sebelumnya disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku dapat mengekalkan konsistensi susu ibu selepas penyimpanan. Apabila susu ibu dibekukan atau didinginkan, lemak susu cenderung terpisah di dalam botol.

Memanaskan atau memanaskan susu ibu dapat membantu mencampurkannya kembali ke konsistensi asalnya dengan lebih mudah. Namun, memanaskan susu ibu mesti dilakukan dengan betul, ya Ibu.

Inilah cara memanaskan susu ibu dengan betul dan penting untuk diketahui oleh Moms.

 • Ambil susu ibu dari peti sejuk
 • Pertama, periksa tarikh pada label bekas susu ibu. Lebih baik memilih susu ibu yang dinyatakan terlebih dahulu yang disimpan
 • Pastikan bekas susu ibu ditutup rapat semasa proses pemanasan
 • Susu ibu yang dihangatkan dengan meletakkan bekas susu ibu ke dalam bekas berasingan atau periuk air suam selama beberapa minit. Pilihan lain ialah anda boleh mengalirkan air suam (pastikan ia tidak terlalu panas) pada susu yang diekspres selama beberapa minit
 • Uji suhu susu ibu yang dinyatakan terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada si kecil. Untuk ini, anda boleh meletakkan beberapa tetes susu ibu di pergelangan tangan anda, susu mesti mempunyai suhu yang hangat dan tidak terlalu panas
 • Goncangkan botol susu ibu dengan perlahan untuk mencampurkan lemak susu yang mungkin telah terpisah. Elakkan menggoncangkan susu ibu. Kerana ini boleh merosakkan komponen penting dalam susu ibu
 • Beri susu ibu yang dihangatkan dalam masa 24 jam. Ingat, jangan sekali-kali membekukan semula susu ibu yang telah dihangatkan

Penting untuk memperhatikan cara memanaskan susu ibu yang dinyatakan, ini adalah sesuatu yang perlu dielakkan

Seperti yang diketahui bahawa cara memanaskan susu ibu perlu dilakukan dengan betul. Terdapat beberapa perkara yang harus dielakkan semasa anda memanaskan susu ibu, seperti:

Jangan masukkan bekas susu ibu ke dalam ketuhar gelombang mikro

Ketuhar gelombang mikro tidak boleh memanaskan susu ibu secara merata. Melakukan ini juga boleh membentuk bahagian panas yang berisiko mencederakan anak kecil anda. Bukan itu sahaja, penggunaan ketuhar gelombang mikro Untuk memanaskan susu ibu juga dipercayai merosakkan nutrien dan antibodi dalam susu ibu.

Sebaliknya, sebotol susu ibu yang dinyatakan juga boleh pecah jika dimasukkan ke dalam botol ketuhar gelombang mikro dalam jangka masa yang agak lama.

Jangan panaskan susu ibu dengan api

Cara yang betul untuk memanaskan susu ibu juga mesti mengelakkan pemanasan atau pemanasan susu ibu secara langsung di atas dapur. Jangan sekali-kali meletakkan sebotol susu ibu dalam air mendidih di atas dapur.

Dipetik dari halaman Ibu bapa, ini berisiko menjadikan susu yang dinyatakan terlalu panas (terlalu panas). Bukan hanya itu, kaedah ini juga tidak selamat jika anda memasukkan susu ibu dalam botol plastik. Kerana, botol plastik boleh mencair pada suhu yang terlalu panas.

Baca juga: Harus dilakukan dengan teliti, berikut cara membersihkan hidung bayi yang betul

Petua untuk menyimpan susu ibu yang dinyatakan

Selain cara memanaskan susu ibu yang dinyatakan, anda juga perlu mengetahui cara menyimpan susu ibu dengan betul. Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), berikut adalah beberapa petua untuk menyimpan susu ibu yang betul.

 • Label dinyatakan susu ibu yang mengandungi maklumat mengenai tarikh susu itu dinyatakan
 • Jangan simpan susu ibu di pintu peti sejuk atau peti sejuk beku. Ini dilakukan untuk membantu melindungi susu ibu dari perubahan suhu semasa membuka dan menutup pintu peti sejuk peti sejuk beku
 • Sekiranya anda rasa anda tidak akan menggunakan susu ibu yang baru dinyatakan dalam masa 4 hari, segera bekukannya. Ini dapat membantu menjaga kualiti susu ibu
 • Bekukan susu ibu dalam jumlah kecil, iaitu sekitar 2 hingga 4 ons atau anda juga boleh membekukan susu ibu dalam jumlah yang akan diberikan kepada si kecil anda
 • Semasa membekukan susu ibu, tinggalkan sekitar 1 inci ruang di bahagian atas bekas. Kerana, apabila beku, susu ibu cenderung mengembang.

Itulah beberapa maklumat mengenai cara memanaskan susu ibu dengan betul dari peti sejuk. Ingat, selalu perhatikan cara menyimpan dan memanaskan susu ibu dengan betul, Ibu agar kualitinya terjaga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!