Kesihatan

Fahami Punca Batu Ginjal yang Perlu Anda Ketahui

Batu ginjal boleh menyakitkan, dan menyebabkan jangkitan ginjal atau ginjal tidak berfungsi dengan baik, jika tidak segera dirawat. Tetapi adakah anda tahu apa yang sebenarnya menyebabkan batu karang?

Batu ginjal biasanya terjadi apabila terdapat perubahan keseimbangan normal air, garam, dan mineral dalam air kencing. Apabila badan anda mempunyai terlalu banyak mineral tertentu, dan pada masa yang sama ia tidak mempunyai cukup cecair, batu ginjal ini biasanya terbentuk.

Baca Juga: Berita Baik! Minyak kelapa boleh digunakan untuk rawatan kecantikan, anda tahu, manfaatnya

Punca batu karang

Punca batu karang. Sumber gambar: www.onhealth.com

Batu ginjal sebenarnya bukan batu, tetapi simpanan keras atau 'kerikil' yang terbentuk dari mineral dan garam di dalam ginjal. Juga disebut nephrolithiasis, urolithiasis, atau batu kencing, tahap mineral yang terkumpul dalam air kencing, termasuk kalsium, oksalat, dan asid urik.

Batu ginjal boleh berwarna coklat atau kuning, tekstur halus atau kasar, terdapat di ginjal, atau di kawasan saluran kencing, seperti ureter, pundi kencing, dan uretra.

Apakah penyebab batu ginjal yang paling biasa dan faktor risiko mereka? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Kekeringan

Tidak minum air secukupnya setiap hari boleh meningkatkan risiko batu karang. Orang yang tinggal di iklim yang hangat atau kering, serta mereka yang banyak berpeluh, juga biasanya berisiko lebih tinggi daripada yang lain.

Ambil makanan khas

Makan makanan atau menu diet khas yang tinggi protein, garam, atau gula, juga dapat meningkatkan risiko beberapa jenis batu ginjal.

Contohnya, diet tinggi garam. Terlalu banyak garam dalam makanan anda dapat meningkatkan jumlah kalsium yang mesti ditapis oleh buah pinggang anda, dan ini dapat meningkatkan risiko batu karang anda dengan ketara.

Obesiti

Indeks jisim badan yang tinggi (BMI), ukuran pinggang yang besar, dan kenaikan berat badan yang signifikan juga dikaitkan dengan peningkatan risiko batu karang.

Penyakit dan pembedahan gastrousus

Pembedahan pada perut, penyakit usus radang, atau cirit-birit kronik, juga dapat menyebabkan perubahan dalam proses pencernaan, yang mempengaruhi penyerapan kalsium dan air di dalam tubuh anda. Anda juga boleh meningkatkan jumlah zat pembentuk batu di dalam air kencing.

Keadaan perubatan tertentu

Punca lain dari batu ginjal adalah keadaan perubatan tertentu. Sebut saja asidosis tubular ginjal, cystinuria, hyperparathyroidism, hingga jangkitan saluran kencing berulang, juga dapat meningkatkan risiko batu karang.

Pengambilan makanan tambahan dan ubat secara berterusan

Makanan tambahan dan ubat-ubatan tertentu, seperti vitamin C, makanan tambahan, julap (bila digunakan secara berlebihan), antasid berasaskan kalsium, dan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat migrain atau kemurungan, juga dapat menyebabkan batu ginjal.

Ini termasuk aspirin, antasid, diuretik, antibiotik tertentu, ubat antiretroviral tertentu, dan ubat antiepileptik tertentu.

Sejarah atau sejarah keluarga

Punca lain dari batu karang adalah jika seseorang dalam keluarga anda menderita batu karang, anda lebih cenderung menderita penyakit yang sama.

Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih batu karang, anda juga berisiko lebih tinggi terkena batu ginjal yang lain.

Faktor risiko batu ginjal

Mengenai jantina, lelaki pada umumnya mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan batu ginjal, bermula pada usia 40-an, sementara risiko pada wanita meningkat pada usia 50-an. Peluang anda untuk mengembangkan batu ginjal juga meningkat jika anda mempunyai sejarah keluarga batu ginjal.

Rawatan batu ginjal

Dalam merawat dan merawat batu karang, berikut adalah beberapa alternatif:

Dadah

Beberapa ubat preskripsi dapat membantu merawat batu ginjal, iaitu ubat yang dikenali sebagai penghalang alfa, boleh melonggarkan dinding ureter, sehingga batu dapat melewati dengan lebih mudah.

Terapi gelombang kejut

Terapi lithotripsy gelombang kejutan extracorporeal (ESWL) menggunakan gelombang kejutan bertenaga tinggi untuk memecah batu ginjal, menjadi kepingan kecil. Potongan kecil kemudian dapat bergerak melalui saluran kencing dengan lebih mudah.

Ureteroskopi

Apabila batu melewati ginjal dan dekat dengan pundi kencing, prosedur yang biasa dilakukan adalah ureteroskopi. Tiub nipis dimasukkan melalui saluran kencing ke lokasi batu, batu itu pecah, dan serpihan dikeluarkan melalui tiub.

Tidak ada sayatan di badan, tetapi untuk batu yang sangat besar, prosedur pembedahan biasanya diperlukan.

Rawatan untuk batu ginjal boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis batu dan penyebabnya. Anda perlu segera menghubungi doktor anda, jika anda mengalami gejala batu karang untuk mendapatkan bantuan perubatan, untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found