Kesihatan

Cegah Kanser kepada DHF, Jangan Terlepas Manfaat Jambu Batu

Buah jambu tentunya tidak asing bagi masyarakat Indonesia. Selain mudah diproses dan sedap dimakan, terdapat banyak faedah jambu untuk kesihatan, anda tahu.

Buah ini sendiri sangat mudah diperoleh kerana Indonesia memiliki lokasi dan iklim yang strategik untuk menanam buah jambu biji. Walaupun sangat mudah tumbuh di Indonesia, anda harus tahu bahawa tanaman buah ini sebenarnya berasal dari Amerika Tengah.

Tidak hanya dimakan mentah, buah ini juga dapat diproses menjadi pelbagai hidangan seperti minuman dan makanan. Bermula dari minuman jus, smoothie, hingga salad buah.

Baca Juga: Harus Tahu, Ini adalah Kedudukan Tidur yang Baik dan Betul untuk Wanita Hamil

Kandungan jambu batu

Banyak nutrien dan vitamin yang anda dapati dalam jambu biji berguna untuk kesihatan. Dilaporkan oleh Medicalnewstoday, ini kandungan 100 gram jambu biji:

 • Kalori 68
 • Karbohidrat 14.32 gram
 • Gula 8.92 gram
 • 0,95 gram lemak
 • 5.4 gram serat makanan
 • Kalium 417 mg

Untuk vitamin, dalam 100 gram buah jambu biji terdapat 228.3 mg vitamin C dan 624 unit vitamin A. Kandungan vitamin C dalam jambu biji menjadikan buah ini sumber antioksidan yang baik.

Melihat kandungan khasiatnya yang kaya, tentunya semakin banyak anda dapat membayangkan kelebihan jambu biji ini.

Baca juga: Menurunkan kolesterol kepada berat badan, ini adalah kelebihan daun jambu biji

Khasiat jambu batu untuk kesihatan

Selalunya diproses untuk beberapa makanan dan minuman, berikut adalah faedah jambu yang dilaporkan dari: healthline.com:

1. Manfaat jambu batu menurunkan gula darah

Beberapa bukti menunjukkan bahawa jambu biji dapat mengawal kadar gula dalam darah. Satu kajian pada 19 orang menyatakan bahawa minum teh daun jambu biji menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan.

Kesannya berlangsung sehingga dua jam. Kajian lain mendapati bahawa minum teh dapat mengurangkan kadar gula darah selepas makan lebih dari 10 peratus.

2. Manfaat jambu batu untuk kesihatan jantung

Jambu batu juga dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung dengan beberapa cara. Buah ini sangat kaya dengan antioksidan dan vitamin, tentu dapat membantu melindungi jantung dari kerosakan akibat radikal bebas.

Tahap tinggi kalium dan serat larut dalam jambu biji juga dianggap dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

3. Mencegah barah

Tambahan lagi, manfaat jambu batu lain adalah untuk mencegah barah. Kandungan antioksidan flavonoid dan fitonutrien sangat berkesan untuk mencegah anda mendapat barah.

Sudah tentu tidak hanya itu, jambu biji juga mengandung vitamin C yang sangat berguna untuk meneutralkan sebatian radikal bebas. Sekiranya sebatian ini terkumpul di dalam badan akan menjadi salah satu penyebab barah.

4. Melancarkan pencernaan

Jambu biji adalah sumber serat makanan yang sangat baik. Apabila anda memakan lebih banyak jambu biji, ia dapat membantu pergerakan usus yang sihat dan mencegah sembelit. Jambu biji dapat memberikan 12 peratus daripada pengambilan serat harian yang disyorkan.

Selain itu, ekstrak daun jambu biji dapat memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan. Kajian menunjukkan bahawa jambu batu dapat mengurangkan intensiti dan tempoh cirit-birit.

Dilaporkan dari healthline.com, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak daun jambu biji adalah antimikroba. Ini bermaksud ia dapat meneutralkan mikroba berbahaya dalam usus yang boleh menyebabkan cirit-birit.

Baca Juga: Ketahui Awal, Ini Menyebabkan Keputihan Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

5. Mengubati demam denggi

Sudah diketahui umum bahawa jambu batu sangat efektif dalam mencegah dan mengatasi demam denggi.

Ini kerana ekstrak daun jambu biji mengandungi bahan-bahan yang dapat menghambat pertumbuhan virus denggi, yang menjadi penyebab penyakit mematikan ini.

Bukan hanya itu, daun jambu biji dapat meningkatkan kadar platelet dalam badan dan dapat mengurangkan risiko pendarahan pada pelbagai organ penting pada pesakit dengan DHF.

Oleh itu, sangat digalakkan bagi anda yang mengalami penyakit ini untuk mengambil banyak jus jambu biji atau ekstrak daun jambu biji sebagai ubat alternatif lain.

6. Khasiat jus jambu biji untuk kesihatan

Salah satu hidangan jambu batu yang paling biasa adalah menjadikan buah ini sebagai jus. Ternyata walaupun teksturnya berubah, manfaat jus jambu biji tidak berkurang, anda tahu.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Ilmiah Pelajar Universiti Surabaya mendapati kesan terapi jus jambu biji terhadap penurunan kadar LDL pada pesakit dislipidemik. Kelebihan jus jambu biji ini memberi peluang untuk terapi alternatif untuk mengurangkan LDL.

Di samping itu, satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan Makanan IPB menyatakan manfaat jus jambu biji pada kesihatan jantung. Para penyelidik menggunakan sampel 40 pegawai gerbang tol di Semarang yang diberi 250 ml jus jambu batu selama 21 hari.

Akibatnya, terdapat kesan jus jambu biji pada Atherogenic Index of Plasma (AIP), yang merupakan skor yang dapat digunakan sebagai petunjuk untuk menganggarkan risiko seseorang menderita penyakit jantung koronari.

7. Khasiat daun jambu biji untuk wajah

Bukan hanya dalam buah, anda juga dapat memperoleh manfaat dalam daun jambu biji. Salah satunya ialah membuat topeng untuk wajah.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Pharmaceutical World menyatakan manfaat daun jambu biji yang diformulasikan sebagai krim untuk wajah. Krim daun jambu biji ini memenuhi syarat ujian organoleptik, homogenitas, ujian pH kulit dan tidak menyebabkan kerengsaan kepada sukarelawan eksperimen.

Tesis yang ditulis oleh Sarita Dewi Susanti menyatakan kelebihan topeng daun jambu biji untuk kecerahan kulit wajah. Penemuan ini terbukti dengan ujian klinikal dan ujian deria pada 12 pelajar Universiti Negeri Semarang.

8. Khasiat jambu batu untuk ibu hamil

Terdapat pelbagai faedah kesihatan jambu batu untuk ibu hamil. Pakar pemakanan di parenting.firstcry.com menyatakan bahawa pengambilan jambu pada waktu pagi boleh menjadi ubat sakit pagi bagi wanita hamil.

Kerana kandungan serat dan air, jambu biji dianjurkan untuk menjadi sebahagian daripada diet harian ibu hamil. Pengambilan jambu batu semasa kehamilan juga dapat membantu mengekalkan tekanan darah dan mencegah diabetes kehamilan pada wanita hamil.

Beberapa kebaikan jambu batu untuk wanita hamil adalah:

 • Mengekalkan tahap kolesterol
 • Mengurangkan risiko anemia
 • Tenangkan otot dan saraf
 • Mencegah jangkitan
 • Menjaga kesihatan pencernaan
 • Membantu pertumbuhan bayi yang sihat
 • Mencegah sembelit

Selain faedah yang dijelaskan di atas, memakan jambu batu juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan tahap tenaga, dan mengurangkan hormon stres dari tubuh. Kandungan antioksidannya yang kaya menjadikan pengambilan jambu biji baik untuk kulit ibu hamil.

Itulah senarai panjang manfaat jambu biji, dari daun, buah hingga dijadikan jus. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk memakan buah yang kaya dengan antioksidan ini, ya!

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found