Kesihatan

Kerangsangan Seks Meningkat Sebelum Menstruasi, Adakah Itu Biasa?

Adakah anda pernah mempunyai soalan mengenai gairah seksual? Tentunya ada sedikit keraguan atau rasa malu ketika ingin bertanya. Termasuk ketika anda mengalami peningkatan keinginan seksual sebelum haid.

Anda mungkin tertanya-tanya apakah ini perkara biasa atau ini merupakan tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan anda. Nah, inilah penjelasan penuh mengenai peningkatan dorongan seks sebelum haid.

Adakah rangsangan seksual meningkat sebelum haid?

Satu kajian menunjukkan bahawa peningkatan keinginan seksual adalah normal sebelum ovulasi. Umumnya, ovulasi kira-kira dua minggu sebelum waktu haid.

Apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku?

Tidak ada alasan pasti yang dapat menjelaskan mengapa ini berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori yang dianggap sebagai penyebab peningkatan gairah seksual sebelum haid.

Satu teori adalah bahawa peningkatan gairah seksual berkaitan dengan perubahan hormon pada masa ovulasi. Di samping itu, ovulasi adalah tempoh paling subur, sehingga mempengaruhi keperluan biologi untuk membiak.

Walaupun tidak ada kajian yang secara khusus membincangkan hal ini, beberapa pakar mengatakan teori itu masuk akal. Selain itu, beberapa sebab lain yang dianggap menyebabkan peningkatan keinginan seksual semasa haid, iaitu:

1. Kesan keputihan

Menjelang waktu haid, wanita normal mengalami keputihan. Pembuangan cenderung lebih banyak dan boleh menyebabkan pelinciran lebih banyak.

Kerana keadaan ini, ia dapat menjadikan kawasan kemaluan lebih sensitif terhadap rangsangan. Bagi sesetengah orang, keputihan sebelum haid boleh menyebabkan perasaan mudah marah.

2. Kembung sebelum haid

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, banyak wanita mengalami kembung sebelum haid. Kadang kala kembung juga boleh berlaku semasa haid. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa kembung boleh berlaku disebabkan oleh perubahan hormon estrogen dan progesteron.

Hubungan dengan gairah seksual adalah bahawa kembung yang berlaku dapat memberi tekanan pada titik Titik G atau apa yang dikenali sebagai titik kepuasan wanita semasa hubungan seksual.

Walaupun kedudukan yang tepat tidak diketahui, namun Titik G terletak di kawasan pelvis. Tekanan dari perut kembung boleh menjadi rangsangan dan menjadikan kawasan lebih sensitif.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa rahim yang membesar dapat memberi tekanan pada ujung saraf vulva. Walaupun hanya menekan ujung saraf, ia boleh memberi kesan pada seluruh kawasan sekitar vulva.

3. Berkaitan dengan sindrom pramenstruasi (PMS)

PMS bermula antara 5 hingga 11 hari sebelum haid anda. Wanita secara amnya akan merasa letih, kejang, kekejangan perut untuk menginginkan makanan tertentu semasa PMS.

Orgasme diketahui dapat melegakan simptom PMS yang mengganggu seperti kekejangan perut atau keletihan. Kerana orgasme dapat melepaskan endorfin yang meningkatkan mood.

Bukan hanya dapat mengatasi kekejangan dan keletihan, sebuah kajian mendedahkan bahawa seks juga dapat mengatasi migrain yang muncul pada beberapa wanita sebelum haid.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami peningkatan gairah seksual?

Peningkatan keinginan seksual sebelum haid adalah normal dan semula jadi. Tidak ada yang perlu dirisaukan dari segi kesihatan. Namun, jika anda tidak tahu cara menyalurkan hasrat ini, cubalah perkara berikut.

1. Bercakap dengan pasangan anda

Walaupun mungkin kelihatan aneh bagi sesetengah orang, bercakap mengenai peningkatan keinginan seksual dapat menjadikan hubungan dengan pasangan anda lebih dekat.

Sekiranya anda membincangkannya secara terbuka, pasangan anda mungkin akan faham dan anda boleh menyesuaikan waktu untuk melakukan hubungan seks.

2. Menyalurkan tenaga

Tidak mahu memaksa pasangan anda melakukan hubungan seks ketika anda mengalami peningkatan gairah seksual? Anda boleh mengatasinya dengan menyalurkan tenaga melalui aktiviti lain.

Dilaporkan dari netdoctor.co.ukPelbagai sukan boleh digunakan sebagai kaedah menyalurkan tenaga pemacu seks yang tinggi. Contohnya, berlari jarak jauh atau yoga.

3. Cari kesibukan sehingga anda lupa dorongan seksual anda

Melakukan aktiviti lain, menyibukkan diri dapat membuat anda melupakan peningkatan keinginan seks anda. Cari aktiviti baru yang menarik perhatian anda dan memerlukan tumpuan untuk melakukannya.

Aktiviti seperti belajar memasak atau bermain alat muzik boleh mengalihkan perhatian anda. Sekiranya anda sibuk dengan perkara lain, jangan terlalu memikirkan hasrat seks anda, keinginan akan berlalu dengan sendirinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found