Kesihatan

Manfaat Bioglass di Dunia Perubatan yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat pelbagai penemuan yang didakwa mempunyai faedah kesihatan. Salah satunya ialah kaca bioaktif atau disingkat bioglass.

Produk bioglass asli di pasaran dalam kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Applied Glass Science disebut sebagai 4S5S Bioglass. Produk ini banyak digunakan di dunia ortopedik.

Apa itu Bioglass?

Bioglass ditemui oleh Larry Hench pada tahun 1969, penemuan ini adalah bahan pertama yang dapat mengikat tulang. Penemuan ini dikatakan dapat merangsang pertumbuhan semula tulang lebih banyak daripada seramik bioaktif lain.

Bioglass yang dijumpai oleh Larry Hench adalah jawapan kepada cabaran yang diberikan oleh Kolonel Tentera Darat Amerika Syarikat kepadanya. Pada masa itu, Hench diminta untuk mengembangkan bahan yang dapat bertahan dalam tubuh manusia.

Hench mengembangkan bahan baru menggunakan silika atau kaca yang digabungkan dengan kalsium dan fosforus untuk bergabung dengan tulang yang patah. Bahan bioglass Hench menyerupai bahan binaan tulang dan dapat mendorong pertumbuhan tulang.

Pada awal penemuannya, bahan ini digunakan untuk tulang dan gigi, sebagai bahan implan dan sebagai pendorong pertumbuhan tulang yang rosak.

Kelebihan Bioglass

Terdapat pelbagai faedah bioglass seperti yang digariskan dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam International Journal of Applied Glass Science. Antara lain adalah:

Cangkok tulang sintetik

Salah satu faedah awal bioglass adalah cantuman tulang sintetik yang dirancang untuk mengurangkan autograft (cantuman tulang autogenous yang melibatkan penggunaan tulang yang diperoleh dari individu yang sama yang menerima cantuman).

Kerana penggunaan autograft mempunyai batasan pada tulang yang boleh menjadi sumber cantuman. Belum lagi rasa sakit atau jangkitan yang boleh berlaku di lokasi di mana tulang penderma diambil.

Bioglass 45S5 yang asli telah digunakan oleh lebih daripada 1.5 juta pesakit. Penggunaan klinikal bioglass pertama adalah dalam bentuk monolit, yang digunakan untuk menggantikan tulang kecil di telinga dalam pada pesakit.

Implan bioglass yang diberikan untuk menggantikan tulang berjaya meningkatkan pendengaran pesakit.

Campuran dan dempul untuk memperbaiki tulang

Manfaat lain dari bioglass ini ialah ia boleh digunakan sebagai campuran dan dempul untuk memperbaiki tulang. Sebilangan produk cantuman tulang biasanya mencampurkan bioglass dengan matriks polimerik semula jadi menyerupai tulang sebenar.

Penyembuh luka

Bioglass tidak hanya digunakan di dunia ortopedik. Namun, juga dalam memperbaiki tisu lembut.

Keberkesanan untuk merawat luka kronik telah melalui eksperimen pada haiwan dan manusia. Kajian-kajian ini menggunakan perancah seperti gula-gula kapas yang terbuat dari bioglass.

Luka yang berjaya disembuhkan dalam kajian ini adalah bisul diabetes yang tidak dapat sembuh dengan rawatan konvensional. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak menjelaskan mengapa perancah ini dapat berfungsi dengan baik walaupun hasilnya sangat memuaskan.

Bahan ubat gigi

Bioglass juga mempunyai kegunaan dalam peralatan perubatan. Salah satu kegunaan bioglass yang hebat adalah sebagai ramuan dalam ubat gigi, kerana enamel gigi dan dentin sangat mirip dengan tulang.

Lebih daripada 35 peratus orang dewasa mempunyai gigi sensitif. Ini kerana dentin, yang dilindungi oleh enamel, telah terkena sehingga perangsang seperti bahan panas atau sejuk dapat menyebabkan sakit gigi.

Inilah yang menjadikan beberapa ubat gigi, terutama yang dimaksudkan untuk gigi sensitif, menggunakan bioglass sebagai komponen penyusunnya.

Walau bagaimanapun, peralatan penjagaan gigi yang menggunakan bioglass tidak hanya terhad pada ubat gigi. Sebilangan doktor menggunakan bioglass untuk membalikkan proses demineralisasi kerana pemutihan gigi.

Adakah benar bahawa bioglass dapat menyembuhkan pelbagai penyakit?

Beberapa produk bioglass di pasaran dikatakan mampu menyembuhkan pelbagai penyakit. Anda boleh mendapatkan produk ini dengan mudah di kedai dalam talian dengan hanya menaip kata kunci bioglass.

Sayangnya, untuk produk yang satu ini, tidak ada kajian ilmiah yang dapat dijadikan rujukan untuk membuktikan keberkesanannya yang dikatakan dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.

Untuk itu, anda mesti sentiasa berwaspada dan jangan terburu-buru mempercayai produk yang belum terbukti secara perubatan, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!