Kesihatan

5 Bahaya Asid Perut Rendah: Boleh Mencetuskan Pedih ulu hati kepada Gangguan Imun

Asid perut adalah bahan yang diperlukan untuk melakukan banyak tugas dalam sistem pencernaan. Oleh itu, tahap rendah asid ini boleh memberi kesan serius pada beberapa fungsi dalam badan.

Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan yang serius. Apakah bahaya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Hati-hati kerana asid perut tinggi, anda boleh mengalami masalah ini

Keadaan asid perut rendah

Asid perut rendah atau hipoklorida adalah keadaan apabila badan kekurangan asid hidroklorik dalam perut. Asid ini bertanggungjawab untuk memecah, mencerna, dan menyerap nutrien makanan, dan berperanan melindungi tubuh dari jangkitan bakteria dan virus.

Tahap asid hidroklorik yang rendah boleh memberi kesan besar kepada semua proses di atas. Dilaporkan dari garis kesihatan, Untuk menentukan sama ada anda menghidap hipoklorhidria, doktor anda boleh memerintahkan ujian pH atau keasidan perut. Asid perut rendah mempunyai pH dalam lingkungan 3 hingga 5.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkannya adalah:

 • Umur: Hypochlorhydria lebih kerap berlaku pada orang tua. Dengan bertambahnya usia, kemampuan dan fungsi tubuh juga akan menurun, begitu juga dengan proses rembesan di dalam perut.
 • Tekanan: Keadaan psikologi yang tidak stabil dapat menekan dan mengurangkan pengeluaran asid perut.
 • Kekurangan vitamin: Pengambilan vitamin, terutama vitamin B, sangat mempengaruhi tahap keasidan perut.
 • Kesan sampingan ubat: Mengambil antasid untuk merawat pelbagai gangguan pada perut boleh mengganggu tahap keasidan pada organ.
 • Jangkitan H pylori: Kehadiran jangkitan bakteria yang mencetuskan ulser gastrik boleh menyebabkan penurunan pengeluaran asid.
 • Prosedur perubatan: Prosedur pembedahan di sekitar perut dapat mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut.

Bahaya asid perut rendah

Gejala asid perut yang paling rendah adalah kembung, kerap bersendawa, sakit perut, mual, kentut kerap, dan cirit-birit. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti:

1. Gastritis

Gastritis adalah keradangan pada lapisan dinding perut. Penyakit ini boleh muncul secara tiba-tiba, tetapi memerlukan rawatan yang agak lama. Sebenarnya, ia boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Gastritis adalah penyakit yang boleh menyebabkan hakisan lapisan dinding perut, yang boleh menyebabkan pendarahan dan bisul di perut.

2. Pedih ulu hati di dada

Dalam keadaan teruk, asid perut rendah boleh menyebabkan: pedih ulu hati, iaitu munculnya sensasi panas dan terbakar di kawasan esofagus (esofagus). Organ ini terletak di bahagian tengah dada.

3. Masalah kulit

Kelainan kulit psoriatik. Sumber gambar: www.sharecare.com

Bukan hanya di perut dan kawasan di sekitarnya, hipoklorhidria juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit. Tidak jelas mengenai hubungan antara asid perut dan penyakit kulit. Hanya proses pemecahan nutrien yang dipercayai menjadi pencetus untuk ini.

Beberapa penyakit kulit yang boleh berlaku adalah eksim, psoriasis, dan jerawat di wajah.

4. Gangguan imun

Asid perut rendah sebenarnya boleh menyebabkan gangguan imun, anda tahu. Keadaan ini dipicu oleh kekurangan pengambilan protein yang dibuat oleh sel-sel di lapisan perut. Sebenarnya, protein ini diperlukan oleh usus kecil dalam proses penyerapan nutrien.

Penyerapan nutrien yang rendah dipercayai menjadi faktor utama berlakunya gangguan imun, termasuk lupus.

Baca juga: Ketahui Jenis Penyakit Autoimun dan Gejala Khas

5. Kehilangan tulang

Tidak ramai yang mengetahui bahawa asid perut rendah boleh mencetuskan kehilangan tulang atau osteoporosis. Menurut kajian tahun 2009, gangguan proses rembesan asid gastrik dapat menjadikan penyerapan kalsium tidak optimum.

Kalsium itu sendiri adalah nutrien yang diperlukan oleh tulang untuk mengekalkan kekuatan dan ketumpatannya.

Cara mengatasi asid perut yang rendah

Dari penjelasan mengenai beberapa bahaya di atas, sangat penting untuk menjaga keasidan perut. Perkara terbaik yang boleh dilakukan adalah meningkatkan rembesan asid gastrik itu sendiri, iaitu dengan:

 • Kunyah makanan hingga lembut. Apabila makanan dikunyah di mulut, ia merangsang enzim pencernaan untuk meningkatkan kadar asid perut.
 • Elakkan gula dan makanan yang diproses kerana dapat meningkatkan risiko radang pada perut dan mengurangkan aktiviti asid.
 • Lebih banyak probiotik. Makanan yang mengandungi probiotik dapat menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya dan membantu meningkatkan kadar asid perut. Sebilangan makanan ini adalah tempe, keju, yogurt, kimchi, dan produk fermentasi lain.
 • Ambil halia. Rempah khas Indonesia ini dapat membantu mengatasi keradangan perut kerana rendah asam. Selain itu, halia juga dapat melegakan pelbagai gejala, seperti mual dan sakit perut.
 • Antibiotik. Sekiranya asid perut rendah disebabkan oleh bakteria H pylori, Antibiotik boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Tetapi, minta nasihat doktor untuk mendapatkan antibiotik yang betul.

Nah, itulah lima bahaya asid perut rendah dan cara mengatasinya. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, anda tidak perlu memikirkan untuk berjumpa doktor, okey!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!