Kesihatan

Petua Mengatasi Sakit di Jari dan Tangan ketika Bekerja Dari Rumah

Pandemik COVID-19 telah mengubah banyak tabiat termasuk melakukan kerja harian. Salah satunya adalah dasar bekerja dari rumah atau biasanya disingkat WFH.

Kaedah ini membolehkan pekerja melaksanakan tugas pejabat dari tempat kediaman masing-masing. Walaupun dianggap berkesan, itu tidak bermaksud bahawa WFH tanpa kekurangan.

Lama kelamaan, ramai yang mengadu sakit di jari dan tangan semasa WFH. Adakah anda juga mengalaminya? Sekiranya ada, periksa ulasan di bawah untuk mengetahui cara memperbaikinya.

Baca juga: Baris Jenis Gangguan Tunjang Yang Anda Perlu Tahu!

WFH dan sakit di jari dan tangan

Dilaporkan Orthopadik Midwest, sebanyak 60 peratus orang yang bekerja di komputer atau meja akan mengalami sakit di bahagian lengan.

Perkara ini semakin berlaku pada orang yang menerapkan corak kerja WFH.

Kenapa begitu? Ini kerana semasa WFH, orang cenderung tidak memperhatikan ergonomi persekitaran kerja mereka. Ergonomi adalah keharmonian antara pekerja, jenis pekerjaan, dan persekitaran kerja mereka.

Pelbagai aduan kesakitan di bahagian tangan semasa WFH

Secara umum, terdapat empat kawasan di tangan yang paling sering sakit ketika bekerja, iaitu:

1. Sakit di bahagian tapak tangan

Selalunya sakit ini akan bergerak di sepanjang ibu jari atau telunjuk dan jari tengah. Kadang-kadang setelah penggunaan jangka panjang, anda berpotensi mengalami mati rasa dan kesemutan serta kesakitan.

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab kesakitan ini termasuk: sindrom terowong karpal, tendinitis, dan artritis.

2. Sakit di bahagian belakang pergelangan tangan berhampiran pangkal ibu jari

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan secara langsung di pangkal ibu jari, dan terasa paling teruk di tangan. Ini boleh disebabkan oleh arthritis atau sinovitis di pangkal ibu jari.

Kesakitan ini sering bertambah teruk dengan mencubit, atau setelah seharian mencengkam dan memegang objek.

3. Sakit di sebelah jari kelingking pergelangan tangan

Kesakitan pada bahagian jari kelingking di pergelangan tangan boleh menjadi gangguan kesihatan yang agak kompleks. Sekiranya ia berkaitan dengan kebas, maka ini mungkin disebabkan oleh tekanan saraf ulnar.

Kesakitan langsung pada bahagian ulnar pergelangan tangan juga boleh disebabkan oleh keradangan tendon atau ligamen.

Diagnosis khusus kesakitan ini memerlukan pemeriksaan yang lebih teliti dengan pakar ortopedik.

4. Sakit di lengan bawah dan siku

Penyebab kesakitan yang paling biasa di bahagian luar siku semasa bekerja di komputer adalah siku tenis. Kesakitan ini cenderung menjadi semakin teruk setelah seharian berulang kali digunakan.

Petua mengatasi kesakitan di sekitar jari dan tangan semasa WFH

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi sakit jari dan tangan semasa bekerja dari rumah:

1. Penetapan kawasan kerja

Mempunyai pengaturan tempat kerja yang betul dapat membantu mencegah sakit tangan dan pergelangan tangan. Perhatikan perkara berikut:

  • Papan Kekunci harus diletakkan pada paras siku, memungkinkan untuk menjaga pergelangan tangan lurus, tetapi santai ketika menaip dan menggunakan tetikus.
  • Item yang sering digunakan hendaklah diletakkan lebih dekat dengan tangan. Item yang hanya sekali-sekala harus diletakkan lebih jauh dari jangkauan orang ramai.
  • Menjaga lengan bawah selari dengan lantai akan membolehkan postur tangan dan pergelangan tangan lebih baik.

2. Tukar kedudukan badan dengan kerap

Berdiri dan bergerak setiap 20 hingga 30 minit, supaya anda tidak letih.

Lakukan gerakan kecil, seperti meregangkan lengan, melompat ke atas, berjalan, atau berjongkok. Sekiranya anda memerlukan peringatan, tetapkan penggera agar anda tidak lupa.

3. Hadkan pergerakan pergelangan tangan

Langkah pertama untuk merawat sakit di jari, terutama yang berkaitan dengan sindrom terowong karpal adalah untuk mula mengelakkan lenturan (lenturan) atau pemanjangan (meluruskan) yang signifikan pada pergelangan tangan.

Sekiranya anda bekerja di komputer, penting untuk memastikan pergelangan tangan berada dalam kedudukan neutral. Kedudukan yang neutral adalah dengan menjadikan pergelangan tangan terus lurus dari lengan.

Cara termudah untuk menyimpannya di meja adalah dengan memastikan komputer riba atau komputer anda papan kekunci di tengah meja sehingga pergelangan tangan dan lengan bawah boleh berbaring rata di atas meja semasa menaip.

Perkara yang sama berlaku untuk ibu jari. Langkah pertama untuk mengubati kesakitan yang dilokalisasikan di pangkal ibu jari adalah dengan mula menggunakan pendakap yang menyekat pergerakan ibu jari dengan alat pendakap khas.

Sementara itu, untuk rawatan kesakitan pada bahagian jari kecil pergelangan tangan, adalah untuk membatasi lenturan berulang dan penyimpangan ulnar pergelangan tangan. Ini dapat dicapai dengan sokongan tegar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!