Kesihatan

Mesti tahu! Inilah yang berlaku pada paru-paru ketika dijangkiti Corona

Sekiranya seseorang dijangkiti COVID-19, dalam 2-14 hari setelah virus masuk ke dalam badan, sistem imun akan melawan virus dan memberi tanda atau gejala berupa batuk, demam dan sesak nafas.

Kemudian virus akan menyerang dan mempengaruhi sistem pernafasan manusia. Lalu bagaimana paru-paru virus korona jika virus itu terus tumbuh dan tidak dibendung?

Berikut ini adalah penjelasan mengenai keadaan paru-paru korona pada kes ringan, sederhana, teruk hingga kritikal:

Keadaan paru-paru korona dalam kes ringan dan sederhana

Setiap orang mempunyai sistem imun yang berbeza. Sekiranya bernasib baik, orang yang mempunyai sistem imun yang kuat dapat melawan virus ini.

Sekiranya ini berlaku, virus akan hilang dan hanya menyebabkan simptom ringan seperti demam, batuk, sakit tekak dan hidung berair. Bahkan ada yang positif terhadap virus COVID-19 tetapi tidak menunjukkan sebarang gejala atau dipanggil orang yang tidak simptomatik (OTG).

Sementara itu, ada juga mereka yang sistem kekebalannya berusaha keras melawan virus ini dan kewalahan. Dalam keadaan ini, biasanya akan ada keluhan seperti masalah pernafasan.

Pada peringkat ini, seseorang telah memasuki tahap pertengahan. Di mana biasanya paru-paru mengalami gangguan fungsi dan keradangan berlaku. Keadaan ini membolehkan seseorang mengalami radang paru-paru ringan.

Keadaan paru-paru korona dengan kes yang teruk

Sekiranya sistem imun gagal melawan virus, maka keadaan paru-paru akan bertambah buruk. Salah satunya dicirikan oleh berlakunya radang paru-paru yang serius. Di sini paru-paru pesakit akan dipenuhi dengan lendir dan cecair.

Keadaan ini akan menjadikan pesakit lebih sukar untuk bernafas. Paru-paru akan semakin bengkak dan keadaan ini dapat dikesan dari pemerhatian CT Scan yang dilakukan oleh doktor.

Bagaimana jika paru-paru sudah berada dalam keadaan kritikal?

Dalam keadaan terburuk atau dalam keadaan kritikal, paru-paru korona tidak lagi berfungsi dengan baik. Penghidapnya akan mengalami sindrom kecemasan respiratori akut (ARDS) atau gangguan pernafasan akut. Keadaan ini membawa maut pada manusia.

Dipetik dari Klinik Cleveland, Dr. Sanjay Mukhopadhyay, MD memberikan penjelasan mengenai keadaan yang berlaku di paru-paru korona. Dia secara ringkas menjelaskan perbezaan antara paru-paru sihat dan paru-paru korona.

Fungsi paru-paru normal

Dalam keadaan normal, seseorang akan menghirup udara dan akan dibawa ke paru-paru. Udara akan melalui bronkus atau tiub pembawa udara yang terletak selepas tekak.

Kemudian udara akan dibawa ke bronkiol, yang merupakan saluran utama paru-paru yang akan membawa udara ke alveoli. Alveoli adalah tempat pertukaran oksigen dan karbon dioksida dari udara yang memasuki paru-paru.

Salah satu tugas alveolus adalah menyerap oksigen dan kemudian menyebarkannya ke kapilari di luar rongga alveolus. Dalam keadaan normal, oksigen akan mudah menembusi dinding alveoli dan memasuki kapilari.

Kemudian kapilari akan membawa oksigen dengan darah dan mengedarkannya ke seluruh badan dan juga menghantar oksigen ke jantung.

Paru-paru Corona sudah kritikal

Semasa di paru-paru korona, ada kerusakan pada sel di paru-paru, terutama di alveoli. Paru-paru korona akan mengalami penebalan dinding alveolar dan menyukarkan oksigen untuk menembusnya.

Virus COVID-19 juga merosakkan kapilari pembawa oksigen di alveoli. Dengan cara itu, oksigen tidak dapat memasuki kapilari sehingga tubuh dan jantung akan kekurangan bekalan oksigen.

Pada tahap kritikal ini, pesakit tidak dapat lagi bernafas dan memerlukan bantuan ventilator untuk menyampaikan oksigen ke jantung dan ke seluruh badan. Keadaan ini kemudian akan menyebabkan kegagalan fungsi paru-paru dan boleh menyebabkan kematian.

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah penyebaran COVID-19?

Penting untuk menjaga tubuh yang sihat dan mengelakkan penularan dengan mengikuti protokol kesihatan yang telah ditetapkan oleh pemerintah.

Ini termasuk menjaga kebersihan, rajin mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir, dan menggunakan topeng ketika melakukan aktiviti di luar rumah sebagai langkah untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Demikian penjelasan mengenai keadaan paru-paru korona atau COVID-19 mulai dari keadaan ringan, sederhana, teruk hingga keadaan kritikal yang mungkin berlaku akibat dijangkiti virus ini. Sentiasa menjaga kesihatan anda, okey?

Pantau perkembangan situasi pandemik di Indonesia melalui laman web resmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!