Kesihatan

Gejala Sifilis Berdasarkan Keparahannya, Periksa Sebelum Terlambat!

Sifilis adalah penyakit kelamin yang mematikan. Menurut data Pertubuhan Kesihatan Dunia, jumlah purata kes sifilis di dunia setiap tahun mencapai 6 juta orang. Sangat penting untuk mengetahui apa simptom sifilis sehingga dapat diatasi dengan segera.

Nah, untuk keterangan lebih lanjut, mari kita lihat tinjauan ciri-ciri sifilis dengan tinjauan berikut!

Apa itu sifilis?

Sifilis adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Treponema pallidum. Seseorang boleh mendapat penyakit ini dari hubungan fizikal dengan orang yang mempunyai jangkitan bakteria.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Luka akibat jangkitan sifilis lebih kerap terjadi pada kulit di sekitar membran mukus faraj, dubur, rektum, bibir, dan mulut.

Sebilangan besar penularan sifilis melalui aktiviti seksual, baik oral, dubur, atau vagina. Tanda pertama yang muncul adalah ketidakselesaan di kawasan yang dijangkiti, kemudian berubah menjadi luka terbuka.

Sifilis boleh hilang dengan sendirinya. Namun, jika tidak dirawat dengan betul, ini boleh memburukkan keadaan. Bakteria yang mencetuskan sifilis dapat bergerak ke bahagian tubuh yang lain, seperti otak.

Baca juga: Berhati-hati! Kenali sifilis yang boleh mengancam nyawa

Gejala sifilis secara berperingkat

Sifilis dicirikan oleh keparahannya. Petikan garis kesihatan, Terdapat empat tahap di mana gejala sifilis akan muncul, mulai dari ringan hingga parah. Jangkitan sifilis paling menular pada dua peringkat pertama, iaitu peringkat primer dan sekunder.

Berikut adalah ciri sifilis pada setiap peringkat:

1. Tahap utama

Tahap primer berlaku kira-kira tiga hingga empat minggu selepas jangkitan bakteria awal. Tahap ini dimulakan dengan munculnya luka bulat kecil atau luka yang disebut chancres. Lesi tidak menyakitkan, tetapi sangat menular.

Chancre boleh muncul di mana sahaja, bergantung pada tempat bakteria berada. Biasanya, lesi ini muncul di rektum, alat kelamin, atau mulut. Luka dapat sembuh dengan sendirinya pada minggu ke-6, jika dirawat dengan baik.

Sekiranya anda seorang yang aktif secara seksual, selalu tanyakan dan periksa keadaan pasangan anda, sama ada terdapat luka kecil atau luka di kawasan kemaluan, mulut, atau bibir.

2. Peringkat menengah

Titik di tapak tangan. Sumber gambar: www.everydayhealth.com

Fasa seterusnya adalah peringkat sekunder. Pada peringkat ini, ruam atau tompok mula muncul. Bukan hanya pada organ kemaluan, bintik-bintik atau ruam ini boleh muncul di telapak tangan, kaki, dan bahagian badan yang lain.

Masih dalam fasa yang sama, orang yang dijangkiti dapat merasakan beberapa tanda sifilis lain, seperti:

 • Sakit kepala tanpa sebab
 • Luka seperti ketuat muncul di mulut, alat kelamin, dan dubur
 • Letih dengan mudah
 • Demam panas
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Pengurangan berat
 • Keguguran rambut
 • Sakit sendi

Malangnya, gejala di atas sering difahami sebagai keadaan lain, sehingga menjadikan rawatannya tidak sesuai. Ini boleh memburukkan keadaan.

3. Tahap pendam (tersembunyi)

Tahap seterusnya jangkitan sifilis adalah pendam. Pada fasa ini, pelbagai gejala primer dan sekunder telah hilang. Artinya, tidak ada tanda-tanda yang dirasakan oleh penghidapnya, walaupun bakteria pemicu masih hidup di dalam badan.

Keadaan ini boleh bertahan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Malah, menurut Keibubapaan Terancang, Fasa ini dapat bertahan hingga 10 tahun dari jangkitan bakteria awal.

4. Tahap tersier

Tahap akhir sifilis adalah fasa tersier. Kira-kira 15 hingga 30 peratus orang yang tidak mendapat rawatan yang betul akan memasuki tahap ini. Fasa tersier boleh berlangsung selama bertahun-tahun, bahkan beberapa dekad.

Sifilis tersier adalah keadaan yang sangat berbahaya, kerana boleh mengancam keselamatan. Bakteria pencetus mungkin telah merebak ke organ dan bahagian badan yang lain. Ciri-ciri sifilis tersier merangkumi:

 • Penglihatan terjejas menyebabkan kebutaan
 • Kehilangan pendengaran menyebabkan pekak
 • Hilang ingatan
 • Gangguan mental
 • Kerosakan tisu lembut di dalam badan
 • Kerosakan tulang
 • Gangguan neurologi, seperti meningitis dan strok
 • Penyakit jantung
 • Jangkitan otak dan saraf tunjang

Baca juga: Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

Mencegah penularan sifilis

Dalam soal pencegahan, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah mengamalkan seks yang selamat. Gunakan kondom semasa melakukan hubungan fizikal dengan pasangan, baik alat kelamin dan oral. Beberapa langkah pencegahan lain termasuk:

 • Elakkan menggunakan mainan seks alternatif.
 • Adakah saringan secara rutin untuk pengesanan awal.
 • Elakkan dadah. Beberapa jenis ubat digunakan melalui suntikan. Suntikan yang digunakan boleh menjadi medium untuk penyebaran bakteria.

Itulah ciri-ciri sifilis berdasarkan tahapnya bersama dengan langkah pencegahan yang boleh anda lakukan. Ayuh, elakkan tingkah laku seksual yang berisiko (tingkah laku seksual yang berisiko) untuk mengurangkan potensi penularan penyakit ini!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!