Kesihatan

Adakah Ranitidine Pencetus Kanser? Baca Penjelasan Perubatan!

Ranitidine penyebab barah telah menjadi maklumat umum, terutamanya kerana produk ini telah ditarik keluar dari pasaran. Ini adalah langkah terbaru dalam penyelidikan berterusan terhadap bahan cemar dalam ubat ranitidine.

Namun, apa penyebab lain penggunaan ranitidine yang boleh mencetuskan barah? Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai maklumat mengenai ranitidin yang mencetuskan barah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Overdosis Antibiotik: Gejala dan Bahaya yang Berisiko Berlaku

Apa itu ranitidine?

Dilaporkan dari Drugs.com, ranitidine tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut penghalang histamin-2. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut. Oleh kerana itu, ranitidine telah digunakan untuk merawat dan mencegah bisul di perut dan usus.

Keadaan di mana perut menghasilkan terlalu banyak asid, seperti sindrom Zollinger-Ellison boleh menggunakan ubat tersebut.

Ranitidine juga digunakan untuk merawat penyakit gastroesophageal reflux atau GERD.

Adakah benar bahawa ranitidine menyebabkan barah?

Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) meminta semua pengeluar mengeluarkan produk Zantac atau ranitidine dari pasaran. Ini kerana, ubat tersebut mungkin mengandungi N-Nitrosodimethylamine atau NDMA yang tinggi.

NDMA adalah bahan kimia yang terdapat di Zantac yang diketahui menyebabkan barah pada haiwan dan mungkin pada manusia.

Dari semua ubat yang didapati FDA tercemar dengan NDMA, ranitidine adalah satu-satunya ubat di mana tahap karsinogen akan meningkat dari masa ke masa.

Ujian dan penilaian FDA baru mengesahkan bahawa tahap NDMA dapat meningkat dalam ranitidin walaupun dalam keadaan penyimpanan biasa.

NDMA didapati meningkat dengan ketara dalam sampel yang disimpan pada suhu yang lebih tinggi, termasuk semasa pengedaran dan setelah sampai ke pengguna.

Ujian menunjukkan bahawa semakin lama produk ranitidin atau semakin lama masa pembuatannya, semakin tinggi tahap NDMA. Keadaan ini dapat meningkatkan tahap NDMA dalam produk ranitidine melebihi had pengambilan harian yang boleh diterima.

Kemungkinan mendapat barah

Para saintis belum mengetahui risiko sebenar ranitidine, tetapi kandungan NDMA dalam ubat Zantac mungkin lebih bermasalah. Tidak semua kajian bersetuju bahawa risiko ranitidine penyebab barah lebih tinggi daripada ubat lain.

Seorang doktor perubatan dalaman di Allegheny Health Network di Pittsburgh Dr. Nabeeha Mohyuddin dan rakan sekerja mengumpulkan data mengenai 1.62 juta orang yang menggunakan ranitidine, 3.37 pengguna famotidine, dan 59.63 orang yang tidak mengambil kedua-duanya.

Dari data ini didapati bahawa kadar kanser lebih rendah dengan ranitidine daripada dengan famotidine.

Kemungkinan mendapat barah dari ranitidine adalah 26.4 peratus berbanding 31.1 peratus pada orang yang menggunakan famotidine.

Jenis barah yang disebabkan oleh ranitidine

Orang yang menghidap barah setelah mengambil ranitidine tidak mempunyai sejarah keluarga atau penanda genetik penyakit ini.

Atas sebab ini, doktor yang merawat penghidap barah akibat ranitidine menekankan bahawa penyebabnya adalah sesuatu yang berkaitan dengan persekitaran.

Menurut WHO, pendedahan kepada NDMA dalam jumlah tinggi dianggap menyebabkan barah gastrik atau kolorektal. NDMA sangat toksik bagi hati, dan bahkan sejumlah kecil dikaitkan dengan kerosakan hati.

Selain barah perut, ranitidin juga dapat menyebabkan berbagai jenis barah, termasuk barah pundi kencing, barah usus besar, barah prostat, barah ginjal, barah perut, dan barah payudara.

Kanser berpotensi lain termasuk oesofagus, prostat, pankreas, ovari, dan melanoma. Tinjauan terhadap 24,000 pesakit di Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering mendapati bahawa penggunaan ranitidine dikaitkan dengan peningkatan kejadian barah testis, tiroid, dan ginjal.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya didiagnosis menghidap barah

FDA menasihatkan pengguna yang menggunakan ranitidine OTC untuk berhenti mengambil tablet atau cecair dan membuangnya dengan betul.

Pesakit yang menggunakan preskripsi ranitidine harus berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan mengenai pilihan rawatan lain untuk mengelakkan risiko barah.

Walau bagaimanapun, jika anda telah didiagnosis menghidap barah setelah mengambil Zantac atau ranitidine, beritahu doktor dengan segera mengenai sejarah pengambilan ubat ini. Biasanya, doktor akan membantu menentukan diagnosis lebih lanjut dan memberi cadangan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Pilihan Ubat Saraf untuk Saraf Cubit, dari Farmasi atau Semula Jadi

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found