Kesihatan

Boleh dicegah, mari kita kenali penyebab batu empedu

Sebilangan besar penyebab batu empedu adalah kolesterol, dan selebihnya adalah garam kalsium dan bilirubin. Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang mendorong batu empedu terbentuk, terdapat beberapa teori yang boleh anda perhatikan.

Bile sendiri adalah organ kecil yang terletak di bawah hati, di bahagian kanan atas perut. Bile adalah kantung untuk menyimpan hempedu yang dihasilkan oleh hati untuk membantu pencernaan.

Gejala batu empedu

Batu empedu boleh menyebabkan sakit di bahagian kanan atas perut. Anda boleh merasa sakit pada pundi hempedu apabila anda memakan makanan yang tinggi lemak, seperti makanan goreng.

Kesakitan yang anda rasakan biasanya tidak berlangsung lebih dari beberapa jam, sementara simptom yang menyertainya adalah:

  • Mual
  • Muntah
  • Air kencing gelap
  • Kotoran berwarna lumpur
  • Sendawa
  • Sakit perut
  • Cirit-birit
  • Senak

Batu empedu tanpa gejala

Batu empedu sebenarnya tidak menyebabkan kesakitan. Kesakitan yang anda rasakan berlaku apabila batu empedu menyekat aliran hempedu dari pundi hempedu.

American College of Gastroenterology menyatakan bahawa kira-kira 80 peratus orang dengan batu empedu dikelaskan sebagai 'batu empedu senyap'. Ini bermakna banyak orang dengan batu empedu tidak merasa sakit atau mengalami gejala.

Sekiranya demikian, biasanya batu empedu anda hanya dijumpai semasa anda melakukan sinar-X atau semasa operasi di kawasan perut.

Punca batu empedu

Menurut American College of Gastroenterology, sekitar 90 peratus batu empedu mengandungi kolesterol, selebihnya terdiri dari bilirubin. Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang membuatnya terbentuk, tetapi di bawah ini terdapat beberapa teori yang telah dikembangkan:

Terlalu banyak kolesterol dalam hempedu

Hempedu disimpan di pundi hempedu dan akan dilepaskan ke usus apabila terdapat lemak dalam makanan yang memasuki sistem pencernaan. Dan badan memerlukan hempedu ini untuk pencernaan.

Bile juga diperlukan untuk melarutkan kolesterol. Dan jika terlalu banyak kolesterol dalam hempedu akan menyebabkan pembentukan batu kolesterol kuning.

Batu-batu ini terbentuk ketika hati membuat kolesterol terlalu banyak daripada hempedu yang dapat larut.

Terlalu banyak bilirubin dalam hempedu

Bilirubin adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika hati membunuh sel darah merah tua. Beberapa keadaan, seperti kerosakan hati dan gangguan darah tertentu, menjadikan hati menghasilkan lebih banyak bilirubin daripada yang sepatutnya.

Pigmen dari batu empedu akan terbentuk apabila pundi hempedu anda tidak dapat memecah bilirubin yang berlebihan. Batu-batu yang dihasilkan oleh teori ini biasanya berwarna coklat gelap atau hitam.

Pundi hempedu penuh

Untuk berfungsi dengan baik dan sihat, pundi hempedu mesti mengosongkan hempedu di dalamnya. Sekiranya ini tidak berlaku, hempedu yang ada di dalamnya akan mengeras dan menyebabkan batu empedu terbentuk.

Punca batu empedu

Banyak faktor penyebab batu empedu berkaitan dengan makanan yang anda makan, walaupun ada juga faktor yang tidak dapat dikawal. Ini merangkumi usia, jantina dan sejarah keluarga.

Faktor gaya hidup

Anda berisiko terkena batu empedu jika anda berada dalam kumpulan yang berlebihan berat badan atau cenderung gemuk. Diet yang memakan lebih banyak makanan berlemak atau kurang serat meningkatkan risiko dijangkiti.

Batu empedu juga berpeluang terbentuk di dalam badan anda jika anda menurunkan berat badan dengan cepat dalam waktu yang singkat. Sebilangan orang dengan diabetes mellitus juga dikatakan mempunyai risiko batu empedu.

Faktor yang tidak terkawal

Wanita mempunyai risiko lebih besar daripada lelaki kerana mengalami batu empedu. American College of Gastroenterology mengatakan batu empedu berlaku pada 20 peratus wanita berusia lebih dari 60 tahun.

Sementara itu, wanita berusia 20 hingga 60 tahun tiga kali lebih cenderung untuk mengembangkan batu empedu daripada lelaki. Anda juga berisiko terkena batu empedu jika terdapat sejarah penyakit ini dalam keluarga anda.

Faktor perubatan

Keadaan perubatan seperti sirosis, atau apabila terdapat terlalu banyak tisu parut di hati meningkatkan risiko pembentukan batu empedu di dalam badan. Keadaan ini berlaku dalam jangka masa yang lama kerana jangkitan atau ketergantungan alkohol.

Wanita hamil juga dikatakan berisiko terkena batu empedu. Ini berlaku kerana peningkatan estrogen dalam badan juga mencetuskan peningkatan kolesterol dalam hempedu dan mengurangkan pengecutan pundi hempedu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!