Kesihatan

Sebelum Digunakan, Berikut adalah Peraturan Penyimpanan Vaksin COVID-19 Sinovac

Program vaksinasi COVID-19 secara rasmi dimulakan pada 13 Januari 2021. Presiden Joko Widodo adalah yang pertama menerima vaksin itu, bersama sejumlah wakil dari pelbagai latar belakang profesional.

Vaksin Sinovac COVID-19 yang digunakan di Indonesia memerlukan dua suntikan dan diberikan dalam 14 hari. Bagaimana proses menyimpan vaksin seperti, mulai dari tiba, diedarkan, dan memberikan vaksin dua kali?

Penyimpanan vaksin COVID-19

Menurut arahan teknikal Kementerian Kesihatan, penyimpanan vaksin COVID-19 terbahagi kepada tiga, iaitu: vaksin COVID-19 dengan suhu penyimpanan 2-8 darjah Celsius, dengan suhu penyimpanan -20 darjah Celsius (vaksin mRNA, Moderna ) dan dengan suhu -70 darjah Celsius (vaksin mRNA, Pfizer).

Vaksin Sinovac yang digunakan di Indonesia termasuk dalam prosedur penyimpanan pertama, yaitu 2-8 darjah Celsius.

Peraturan penyimpanan vaksin COVID-19

Vaksin harus diletakkan di ruangan yang jauh dari sinar matahari langsung. Pengaturan juga perlu dibuat agar tidak salah mengambil dengan vaksin lain. Oleh itu, ia perlu diletakkan di rak atau bakul yang berasingan dengan vaksin lain.

Sekiranya boleh, vaksin COVID-19 disimpan di dalam peti sejuk berasingan, terpisah dari vaksin rutin. Vaksin perlu disejukkan. Sekiranya anda tidak mempunyai kemudahan peti sejuk yang memenuhi standard WHO, anda boleh menggunakan peti sejuk isi rumah.

Penyusunan vaksin dilakukan berdasarkan klasifikasi kepekaan terhadap suhu dan mengikut pengurusan vaksin yang berkesan. Akhir sekali, vaksin tidak boleh diletakkan berhampiran penyejat.

Kepentingan memastikan suhu penyimpanan vaksin

Untuk memastikan suhu vaksin dipertahankan semasa penyimpanan, perlu memantau suhu.

Pemantauan dilakukan dengan menggunakan alat seperti termometer dan dilakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari, Ini dilakukan untuk memastikan suhu tetap dalam lingkungan 2-8 darjah Celsius.

Sekiranya pemantauan telah disambungkan ke aplikasi khas yang telah disediakan, pasukan pemantau akan merekod dan memantau secara berkala dengan aplikasi tersebut atau dengan kata lain melakukan pemantauan jarak jauh.

Tahap dari penyimpanan hingga pengedaran vaksin

Dari tempat penyimpanan awal, vaksin akan diedarkan ke berbagai tempat di Indonesia. Vaksin akan diangkut menggunakan bekas pasif, iaitu pembawa vaksin.

Semasa proses pengedaran, kereta pengangkut dilengkapi dengan peralatan sokongan untuk memastikan vaksin berada pada suhu yang telah ditentukan.

Setelah tiba dan akan digunakan, vaksin yang baru dikeluarkan dari penyimpanan mesti dipastikan tidak habis, masih mempunyai label, tidak terendam di dalam air dan dipastikan disimpan pada suhu 2-8 darjah celcius .

Penyimpanan selepas vaksinasi

Sekiranya ada vaksin yang belum dibuka, ia dibawa kembali ke bilik simpanan untuk diletakkan pada suhu yang ditentukan. Vaksin akan diutamakan untuk digunakan dalam pemberian vaksin seterusnya.

Sekiranya vaksin dalam beberapa dos atau boleh digunakan lebih dari sekali, perlu mencatat tarikh dan masa ketika pertama kali dibuka atau dicairkan. Sekiranya sebelumnya digunakan di bangunan, vaksin yang telah dibuka boleh bertahan 6 jam di bekas pasif yang digunakan.

Sementara itu, untuk penggunaan luar, vaksin dapat bertahan selama 6 jam di dalam bekas pasif yang digunakan. Namun, jika sesi perkhidmatan selesai dalam waktu kurang dari 6 jam, vaksin yang dibuka mesti dibuang dan tidak dapat disimpan lagi.

Penyimpanan vaksin yang tidak digunakan

Sekiranya terdapat vaksin yang belum dibuka, pegawai perlu mengembalikan vaksin yang belum dibuka. Vaksin harus dikembalikan ke ruang penyimpanan atau ke fasilitas kesehatan sesuai dengan peraturan yang ditetapkan.

Sementara sisa vaksin dimasukkan ke dalam peti keselamatan dan disimpan di tempat khas buat sementara waktu sebelum dimusnahkan.

Apa peraturan untuk menjaga kualiti vaksin?

Untuk menjaga kualiti vaksin, berikut adalah peraturan untuk proses tersebut mulai dari tempat penyimpanan awal hingga petugas kesihatan:

  • Keseluruhan proses pengedaran vaksin ke tahap perkhidmatan mesti mengekalkan kualiti vaksin yang tinggi agar dapat memberikan kekebalan yang optimum terhadap sasaran. Pelaksanaan ini, antara lain:
  • Pengedaran vaksin mesti digunakan kotak sejuk, pembawa vaksin disertai oleh pek sejuk atau cara pengangkutan vaksin lain sesuai dengan jenis vaksin COVID-19. Untuk peralatan sokongan dan logistik lain menggunakan pembawa standard lain.
  • Pada setiap kotak sejuk, pembawa vaksin atau kaedah lain untuk mengangkut vaksin yang disertai oleh pemantau suhu.
  • Menjalankan tindakan pembasmian kuman pada permukaan kotak sejuk, pembawa vaksin atau kaedah lain untuk mengangkut vaksin menggunakan cecair disinfektan standard.
  • Gunakan topeng pembedahan atau topeng perubatan dan jika perlu pakai sarung tangan semasa memberi vaksin di peti sejuk vaksin atau kawasan penyimpanan vaksin lain.
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir atau gunakan pembersih tangan sebelum dan selepas mengendalikan vaksin dan logistik vaksinasi lain.
  • Dan penyimpanan vaksin dan logistik vaksinasi lain merujuk kepada prosedur operasi standard yang berlaku, yang telah diberitahu kepada petugas kesehatan yang bertugas.

Ini adalah proses menyimpan dan menyebarkan vaksin COVID-19 di Indonesia sehingga akhirnya siap diberikan kepada penerima vaksin.

Proses penyimpanan dan pengedaran ini telah dilakukan, demi ketersediaan vaksin dan sebagai langkah efektif dalam menyediakan vaksin, yang dilakukan dengan hati-hati tanpa merosakkan vaksin.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!