Kesihatan

Kenali Sindrom Gadis Baik, Ketika Bersikap Baik Menjadi Permintaan

Sejak kecil, seorang wanita diajar untuk bersikap baik dan menjaga orang lain.

Sikap ini tidak salah, tetapi jika sikap itu menjadi permintaan yang menyebabkan seseorang mengabaikan perasaan dan keperluannya sendiri untuk kebahagiaan orang lain, maka ini dapat menjadi tanda sindrom gadis yang baik.

Baca juga: Berhati-hati! Tekanan Kerja Boleh Meningkatkan Risiko Stroke Yang Anda Tahu!

Tahu sindrom gadis yang baik

Semasa kecil, kita diajar untuk bersikap sopan, baik, dan menjaga orang lain. Ini menyedarkan kita untuk memperlakukan orang lain seperti yang kita mahu diperlakukan.

Sikap yang ditanamkan sejak kecil tidak salah. Namun, jika obsesi terus timbul untuk mengelakkan pertimbangan buruk dari orang lain sehingga seorang wanita selalu bergantung pada kebahagiaan orang lain, ini dapat menjadi tanda sindrom gadis yang baik.

Pendek kata, sindrom gadis yang baik adalah sikap ketika seorang wanita mendorong dirinya terlalu keras untuk menyenangkan orang lain dan bersikap baik. Sebenarnya, mereka sanggup tidak memikirkan perasaan atau hak mereka sendiri demi kebahagiaan orang lain.

Sindrom gadis yang baik cenderung menyebabkan seorang wanita berusaha untuk selalu menyenangkan orang lain, menghindari penolakan atau pengabaian, kritikan, dan kesepian.

Tuntutan sikap seorang wanita

Melancarkan dari halaman Psikologi Hari Ini, kajian yang dilakukan oleh Universiti Stanford melaporkan bahawa kata sifat yang paling diingini untuk menggambarkan seorang wanita adalah penyayang, ramah, ceria, dan setia.

Sebaliknya, ketika peserta diminta untuk menyenaraikan kata sifat yang diinginkan untuk lelaki, kata sifat yang diinginkan adalah bebas, tegas, dan dominan.

Ringkasnya, sikap yang paling diingini dari seorang wanita adalah lemah lembut, sedangkan pada lelaki ia kuat dari segi mental.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bias gender ini bermula pada zaman kanak-kanak. Panduan mengenai gadis-gadis untuk menjadi tokoh yang baik yang diajar sejak kecil dapat diteruskan ketika dia berada dalam pendidikan, di mana seorang wanita memfokuskan pada kecemerlangan akademik.

Kemudian, sikap yang baik berkembang menjadi sikap yang selalu ingin menyenangkan orang lain. Sentiasa berusaha untuk menjadi sempurna, ini boleh menyebabkan seseorang mengelakkan maklum balas negatif.

Baca juga: Awan Membuat Hati Anda Sedih? Mungkin Anda Mengalami Gangguan Afektif Bermusim, Mari Ketahui

Ciri khas sindrom gadis yang baik

Dipetik dari halaman Syarikat. terdapat beberapa ciri sindrom gadis yang baik Apa yang perlu anda ketahui termasuk:

  • Berfikir secara berlebihan bahawa betapa anda disayangi bergantung pada sikap baik yang anda berikan. Idea utama sindrom gadis yang baik adalah bahawa anda mesti selalu bersikap baik kepada semua orang agar dapat dikasihi dan diterima. Bukan itu sahaja, anda juga selalu merasa seperti harus melakukan cara tertentu untuk dicintai
  • Sukar untuk mengatakan tidak kepada orang lain dan menyatakan apa yang anda mahukan
  • Takut mengecewakan orang lain. Anda merasa bertanggungjawab terhadap perasaan orang lain
  • Sentiasa berpura-pura gembira
  • Merasakan kritikan adalah masalah besar

Cara menjauhkan diri dari sindrom gadis yang baik

Tidak ada salahnya menjadi orang yang baik. Namun, jika keinginan untuk terus menyenangkan orang lain membuat anda mengorbankan perasaan anda, merosakkan diri sendiri, atau mengabaikan keperluan anda sendiri, ini tidak baik.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjauhkan diri sindrom gadis yang baik.

1. Cuba menyatakan apa yang anda mahukan

Sebaiknya bersikap jujur ​​dengan perasaan anda dan cuba mengatakan apa yang sebenarnya anda mahukan. Namun, sambil menjaga perasaan orang lain.

2. Berani mengatakan "tidak"

Sebaiknya jangan memaksa diri untuk selalu menyenangkan orang lain jika melebihi had anda. Anda juga harus menjaga diri, kesihatan dan kesejahteraan anda.

Kerana, jika anda tidak menjaga diri sendiri, ini akhirnya dapat membuat anda tidak dapat melakukan apa-apa untuk orang lain. Menjaga orang lain adalah perkara yang baik. Namun, jangan biarkan anda menekan perasaan atau keperluan anda sendiri.

3. Berani bercakap

Sekiranya seseorang tidak menghormati anda, jangan berdiam diri. Kerana jika anda tidak bercakap, tidak ada yang akan memahami perasaan anda. Sekiranya anda tidak menetapkan batas, orang lain boleh bertindak sewenang-wenangnya tanpa memikirkan perasaan anda.

4. Berdamai dengan diri sendiri

Mula berdamai dengan diri sendiri. Tidak ada salahnya menjalani hidup anda mengikut nilai-nilai anda. Tidak ada salahnya membuat pilihan hidup yang tepat untuk diri sendiri. Percayalah pada diri dan kemampuan anda.

Tetap sopan, hormat, dan mengambil berat terhadap orang lain. Namun, jangan biarkan keprihatinan anda terhadap orang lain membuat anda mengabaikan diri sendiri, oke?

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan mental? Sila berbual dengan rakan doktor kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!