Kesihatan

Sukan Crossfit, Faedah dan Pergerakan untuk Pemula Perlu Tahu

Crossfit adalah bentuk latihan yang menggabungkan banyak gaya kecergasan. Dengan pergerakan fungsi intensiti tinggi, crossfit dapat membantu meningkatkan kesejahteraan fizikal dan kecergasan kardiovaskular.

Pelbagai faedah melakukan senaman ini secara berkala akan diperoleh. Nah, untuk mengetahui kelebihan crossfit dan pergerakan yang perlu diketahui oleh pemula, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Sekiranya Anda Makan Sebelum Bersenam? Mari lihat penjelasan berikut

Apa itu crossfit?

Crossfit adalah program kekuatan dan penyesuaian utama untuk banyak akademi polis, unit operasi khas tentera, seniman tentera, atlet, dan profesional lain.

Melaporkan dari Healthline, latihan crossfit dapat merangkumi latihan dinamis, seperti lompatan plyometric, angkat berat, hingga kettlebells.

Crossfit umumnya ditujukan kepada seseorang yang mempunyai sepuluh kemahiran fizikal. Beberapa kemahiran umum ini termasuk daya tahan kardiovaskular atau pernafasan, stamina, kekuatan, fleksibiliti, daya, kelajuan, ketangkasan, keseimbangan, koordinasi, dan ketepatan.

Latihan kecergasan ini akan menguji bahagian yang berbeza atau tidak mengkhususkan diri dalam satu perkara. Oleh kerana itu, crossfit sangat berbeza dengan gim komersial sehingga memerlukan kepakaran dalam melakukannya.

Kebaikan melakukan crossfit

Crossfit menawarkan fokus rangsangan otot yang lebih disasarkan yang melibatkan peningkatan berat badan dan latihan anaerobik. Beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan melakukan sukan crossfit, antara lain:

Dapat meningkatkan kekuatan fizikal

Latihan crossfit multi-sendi intensiti tinggi dapat membantu anda mendapatkan otot dan stamina. Menambah berat badan untuk latihan dapat meningkatkan ketegangan otot.

Seseorang yang sentiasa mencabar otot dengan menyertai latihan akan memberikan kekuatan fizikal. Setiap hari, satu set latihan baru akan dipasang dan anda mesti menyelesaikan sebanyak mungkin pengulangan setiap latihan dalam jangka waktu tertentu.

Membantu meningkatkan kecergasan aerobik

Latihan Selang Intensiti Tinggi (HIIT) dapat membantu meningkatkan VO2 max atau jumlah oksigen maksimum yang dapat digunakan semasa bersenam.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang tidak meyakinkan menunjukkan bahawa latihan ini mempunyai kesan jangka pendek dan jangka panjang terhadap perubahan fisiologi.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami bagaimana crossfit dapat meningkatkan kecergasan aerobik berbanding bentuk latihan lain. Atas sebab ini, terdapat beberapa cara untuk melakukan sukan yang satu ini yang harus diketahui oleh pemula.

Meningkatkan ketangkasan, keseimbangan dan fleksibiliti

Sukan crossfit sering merangkumi latihan fungsional atau latihan dengan meniru pergerakan yang dilakukan dalam kehidupan seharian. Pergerakan fungsional yang dimaksudkan, seperti squats, ayunan kettlebell, atau menekan overhead.

Sebilangan pergerakan ini dapat membantu meningkatkan ketangkasan, keseimbangan, dan kelenturan dalam badan. Perlu diingat, pergerakan ini juga dapat mengurangkan risiko kecederaan dan meningkatkan kualiti hidup ketika anda meningkat usia.

Membakar kalori dan menguruskan berat badan

Manfaat seterusnya dari latihan crossfit yang anda dapat ialah membantu membakar lebih banyak kalori daripada latihan lain. Secara amnya, semasa mengangkat berat tradisional menggunakan mesin, lelaki dan wanita akan membakar antara 11 dan 9 kalori seminit.

Rata-rata lelaki 195 paun atau wanita 165 paun membakar 15 hingga 18 kalori seminit, masing-masing, semasa latihan crossfit. Untuk memastikan berat badan anda seimbang, anda boleh mencuba diet yang sihat sambil mengikuti rejimen latihan crossfit.

Crossfit bergerak yang boleh dilakukan oleh pemula

Gabungan latihan intensiti tinggi, rancangan pemakanan rendah karbohidrat, dan kecergasan fungsional menjadi asas latihan ini. Beberapa gerakan sukan crossfit yang sesuai untuk pemula, termasuk:

DT

DT adalah latihan crossfit yang bergantung pada pergerakan letupan serius yang berguna untuk membina kekuatan dan otot badan. Rutin senaman ini sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang berusaha mendapatkan ukuran, sambil mengekalkan kadar degupan jantungnya tinggi.

Latihan DT biasanya dilakukan selama 3 minit dengan menggabungkan beberapa pergerakan. Pergerakan yang perlu diselesaikan adalah 12 repetisi deadlift, 9 repetisi hang power clean, dan 6 repet push push.

Fran

Latihan crossfit lain untuk pemula adalah fran yang mensasarkan semua kumpulan otot utama dalam badan. Mulakan senaman anda dengan kekuatan maksimum dan turunkan apabila anda merasakan ia akan membantu membakar kalori.

Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan latihan fran secara berkesan. Kaedah yang boleh anda gunakan termasuk pendorong 21 pengulangan, penarikan 21 pengulangan, penolak 15 pengulangan, penarikan 15 pengulangan, pendorong 9 pengulangan, dan penarikan 9 pengulangan.

Baca juga: Faedah Tidur, Meringankan Tekanan untuk Meningkatkan Ingatan!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!