Kesihatan

Saluran empedu tersekat: ciri, sebab, dan cara mengatasinya

Saluran empedu tersumbat boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan sangat berbahaya. Penyumbatan saluran empedu atau dikenali sebagai penyumbatan saluran empedu yang tidak segera dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius termasuk jangkitan teruk.

Oleh itu, ciri-ciri penyumbatan saluran empedu perlu diketahui sebelum bertambah buruk.

Baiklah, untuk mengetahui ciri, sebab, dan cara menangani saluran empedu yang tersumbat, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Mengambil nota ! Ini adalah cara yang betul untuk duduk untuk mengelakkan saraf terjepit

Apakah saluran empedu yang tersekat?

Dilaporkan Garis KesihatanSaluran empedu tersumbat berlaku apabila salah satu saluran yang membawa hempedu dari hati ke usus melalui pundi hempedu tersumbat.

Bile adalah cecair hijau gelap atau coklat kekuningan yang dirembes oleh hati untuk mencerna lemak.

Bile melewati saluran empedu dari hati ke pundi hempedu, yang menyimpannya. Cecair ini akan masuk ke usus kecil apabila diperlukan untuk membantu mencerna makanan. Rangkaian saluran ini adalah sebahagian daripada sistem bilier.

Apabila satu atau lebih saluran yang membawa hempedu tersumbat, ia dikenali sebagai penyumbatan saluran empedu. Penyumbatan saluran empedu dapat mengakibatkan hempedu terkumpul di hati dan penumpukan bilirubin dalam darah.

Gejala saluran empedu tersumbat

Gejala atau ciri saluran empedu yang tersumbat dapat muncul secara tiba-tiba atau perlahan-lahan diperhatikan selama bertahun-tahun. Sebilangan gejala yang berkaitan dengan penyumbatan menyebabkan produk hati menjadi sandaran dan bocor ke aliran darah.

Keadaan ini mengakibatkan penumpukan bilirubin dalam darah dan mencetuskan penyakit kuning. Penyakit ini berlaku apabila kulit seseorang dan putih mata menjadi kuning.

Selain itu, kekurangan bilirubin dalam hempedu juga boleh menyebabkan air kencing gelap dan najis pucat. Orang dengan penyumbatan saluran empedu juga mungkin mengalami beberapa gejala.

Gejala atau ciri ini termasuk gatal, sakit perut biasanya di sebelah kanan atas, demam atau berpeluh malam, loya atau muntah, kekurangan tenaga, penurunan berat badan, dan kehilangan selera makan.

Penyebab umum penyumbatan pada saluran empedu

Terdapat beberapa penyebab penyumbatan saluran empedu yang paling biasa, termasuk:

Batu empedu

Batu empedu adalah penyebab biasa penyumbatan saluran empedu. Biasanya, batu empedu terbentuk apabila terdapat ketidakseimbangan kimia pada pundi hempedu. Sekiranya batu itu cukup besar, biasanya dapat menyekat saluran empedu ketika melewati sistem empedu.

Barah pankreas

Kanser saluran empedu merujuk kepada semua barah yang berkembang di sistem empedu. Tumor yang dihasilkan dapat menyekat saluran empedu. Oleh itu, barah pankreas juga boleh menyebabkan penyumbatan saluran empedu jika tumor memasuki usus.

Kecederaan

Penyumbatan kadang-kadang boleh berlaku akibat kecederaan yang berlaku semasa prosedur perubatan, seperti pembedahan pundi hempedu atau endoskopi.

Kista koledochal

Kista koledochal kadang-kadang boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran empedu. Kista yang merupakan sebahagian daripada saluran empedu yang diperbesar dan kongenital yang bermaksud bahawa beberapa orang dilahirkan dari mereka.

Adakah terdapat kesan sampingan atau komplikasi lain?

Tanpa rawatan, penyumbatan pada saluran empedu boleh mengancam nyawa. Dalam jangka masa panjang, saluran empedu yang tersumbat akan menyebabkan penyakit hati kronik, seperti sirosis bilier.

Penyumbatan itu juga boleh menyebabkan bakteria kembali ke hati dan mencetuskan jangkitan teruk yang dikenali sebagai kolangitis menaik. Sekiranya terdapat penyumbatan antara pundi hempedu dan saluran empedu, seseorang berisiko terkena kolesistitis.

Keadaan ini adalah keradangan pundi hempedu yang boleh menyebabkan jangkitan teruk atau pecahnya pundi hempedu. Kedua-dua komplikasi kolesistitis memerlukan pembedahan kecemasan untuk menghilangkan pundi hempedu.

Bagaimana merawat penyumbatan saluran empedu?

Rawatan saluran empedu tersumbat bertujuan untuk membetulkan penyebabnya. Matlamat utama rawatan perubatan atau pembedahan adalah untuk membantu mengurangkan penyumbatan.

Untuk merawat batu empedu, doktor biasanya akan mengeluarkannya menggunakan endoskopi semasa melakukan ERCP (Cholangiopancreatografi Retrograd Endoskopi).

ERCP mungkin mencukupi untuk mengeluarkan batu kecil dari saluran empedu atau memasang stent di saluran untuk mengembalikan aliran hempedu.

Seseorang yang mempunyai gejala yang teruk atau kerap mungkin perlu mengeluarkan pundi hempedu. Ini akan menghentikan masalah batu empedu berulang. Namun, jika penyebabnya adalah barah maka mungkin saluran tersebut perlu diregangkan dan dikeringkan.

Doktor akan merawat barah dengan kombinasi kemoterapi dan radioterapi, bergantung pada jenis, ukuran, dan lokasinya.

Sekiranya seseorang mempunyai kista choledochal, doktor biasanya mengesyorkan prosedur pembedahan untuk memperbaiki kawasan saluran empedu yang diperbesar.

Baca juga: Adakah benar mengangkat berat boleh menyebabkan penurunan berat badan?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!