Kesihatan

Adakah Ukuran Zakar Benar-benar Mempengaruhi Kepuasan Seksual? Inilah penjelasannya

Sudah tentu, mempunyai hubungan seksual yang berkualiti adalah impian bagi setiap pasangan. Tetapi adakah ukuran zakar benar-benar mempengaruhi kepuasan seksual? Inilah penjelasan penuh di bawah!

Baca Juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Hubungan kepuasan seksual dengan ukuran zakar

Ada khabar angin mengatakan bahawa ukuran zakar yang besar akan lebih memuaskan dan mempengaruhi kepuasan seks. Tidak sedikit lelaki yang memakan mitos ini dan mencuba banyak cara untuk meningkatkan ukuran zakar mereka.

Sudah tentu berita itu bukan maklumat yang benar. Ini kerana perkara yang paling penting dalam hubungan seks adalah bagaimana pasangan mengenali tubuh mereka dengan baik, sehingga mereka dapat memilih gaya cinta apa yang paling sesuai untuk mereka.

Secara amnya, ukuran zakar lebih disukai, tetapi hasil dari kualiti seksual pastinya akan menurun sekiranya ukuran zakar menjadi lebih besar.

Sebilangan orang berpendapat bahawa penentu kesenangan seksual adalah seberapa besar ukuran zakar pasangan.

Sebenarnya, perkara-perkara yang benar-benar mempunyai pengaruh besar adalah tempoh hubungan seksual dan fungsi ereksi.

Selain itu, hubungan antara ukuran zakar dan kualiti seks (orgasme) yang dialami oleh wanita juga sangat terhad.

Hubungan seksual yang berkualiti tentunya bukan hanya berdasarkan pada bentuk dan ukuran zakar. Pelbagai faktor lain sebenarnya boleh menjadi faktor penentu kejayaan hubungan seksual.

Salah satu perkara penting yang mesti dipertimbangkan untuk menjaga kualiti hubungan seksual adalah kesihatan yang sangat baik. Salah satu cara adalah dengan mengambil makanan tambahan atau multivitamin secara berkala.

Faktor yang mempengaruhi ukuran zakar

Setiap lelaki mempunyai ukuran zakar yang berbeza berdasarkan beberapa faktor, termasuk:

Genetik

Genetik adalah perkara pertama yang boleh menjadi faktor ukuran zakar setiap lelaki. Faktor genetik ini berasal dari kedua belah pihak, iaitu bapa dan ibu atau campuran kedua-duanya.

Tetapi ini tidak dapat menjaminnya, kerana banyak faktor lain yang mempengaruhi ukuran zakar itu sendiri.

Hormon

Hormon testosteron dalam tubuh manusia dapat menentukan ukurannya. Ereksi berlaku apabila saluran darah di sekitar zakar dipenuhi dengan darah.

Bukan hanya itu, testosteron diyakini dapat meningkatkan jumlah darah, sehingga ukuran zakar dapat meningkat sementara ketika ereksi disebabkan oleh jumlah darah yang besar mengisi saluran darah di sekitar zakar.

Tabiat buruk

Kebiasaan buruk memakai seluar dalam yang ketat sepanjang hari bukanlah perkara yang baik.

Cuba elakkan memakai seluar yang terlalu ketat dan ganti dengan seluar pendek dan longgar yang akan lebih baik untuk pertumbuhan dan peredaran darah di sekitar kawasan vital.

Biarkan zakar anda hanya ditutup dengan seluar pendek, agar perkembangannya lebih optimum.

Diet

Ukuran zakar juga boleh dipengaruhi oleh diet. Sekiranya anda makan makanan berkhasiat, dipercayai bahawa ia dapat melebarkan saluran darah, sehingga dapat meningkatkan ukuran penis.

Di samping itu, anda juga harus makan makanan yang mengandungi vitamin E, zink dan selenium yang dipercayai dapat meningkatkan kesihatan pembiakan lelaki.

Makanan kaya serat juga penting untuk mengurangkan simpanan lemak yang menyekat saluran darah di kawasan zakar.

Makanan tambahan untuk meningkatkan stamina

Walaupun tidak boleh digunakan secara berkala, ada beberapa makanan tambahan untuk meningkatkan aliran darah, produksi testosteron, dan meningkatkan tenaga secara keseluruhan.

Anda harus mencari produk yang telah diperiksa oleh doktor pakar. Beberapa alat memanjangkan zakar yang berkualiti sebenarnya mengesyorkan makanan tambahan tertentu.

Asap

Satu kajian dari Boston University School of Medicine mendapati bahawa merokok dapat mengurangkan ukuran zakar yang ereksi.

Kajian itu mendapati bahawa merokok mempunyai kesan yang sama pada zakar seperti pada jantung.

Ini kerana merokok menyekat aliran darah, dan secara negatif mempengaruhi pengeluaran elastin seorang lelaki, zat yang memungkinkan lelaki mengalami ereksi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!