Kesihatan

Buang Rambut Ketiak, Pilih Hasil Sementara atau Kekal?

Mengeluarkan rambut ketiak bukan hanya untuk penampilan, tetapi ternyata ada faedah lain, anda tahu. mengikut Garis Kesihatan, menghilangkan bulu ketiak dapat mengurangkan keringat, kerana tidak ada rambut atau rambut yang dapat mengekalkan kelembapan.

Selain itu, mencukur bulu ketiak juga dapat mengurangkan bau badan. Kerana peluh tidak dipegang di ketiak. Sekiranya anda berhasrat mencukur ketiak anda untuk mendapatkan faedah ini, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda cuba.

Keluarkan rambut ketiak dengan hasil kekal

Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil yang maksimum, seperti kulit ketiak yang halus dan juga bebas dari bau badan, tidak ada salahnya mencuba rawatan yang memberikan hasil tetap, seperti rawatan berikut.

Elektrolisis

Menggunakan frekuensi radio gelombang pendek yang dihubungkan dengan jarum halus. Jarum akan dimasukkan terus ke dalam folikel, dengan tujuan menghancurkan folikel rambut agar tidak merangsang pertumbuhan rambut baru.

Kelebihannya adalah, dengan hasil maksimum, prosedur ini mempunyai kesan sampingan yang minimum. mengikut Garis Kesihatan, kesan sampingan hanya dalam bentuk kesakitan dan kemerahan akibat kerengsaan kulit. Rawatan ini juga boleh dilakukan pada bahagian badan lain selain ketiak.

Kelemahannya, walaupun disebut sebagai penyelesaian tetap oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat atau FDA, hasilnya tidak dapat dilihat dengan segera. Anda perlu melakukan elektrolisis beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Menggunakan laser

Laser tidak jauh berbeza dengan elektrolisis. Cara kerjanya juga adalah merosakkan folikel untuk menghentikan pertumbuhan rambut baru. Perbezaannya adalah, mereka merosakkan folikel menggunakan laser dan cenderung berfungsi paling baik untuk orang berkulit terang dengan rambut gelap.

Kelebihannya juga sama seperti elektrolisis, penyingkiran bulu ketiak laser hanya mempunyai sedikit kesan sampingan. Dalam bentuk kemerahan kulit iritasi yang hilang dalam beberapa jam. Walaupun ada yang mengalami kesan serius seperti lepuh dan luka kulit, ini jarang berlaku.

Walaupun kekurangannya, setiap orang mempunyai hasil yang berbeza ketika menggunakan laser ketiak. Sebilangan hanya memerlukan empat hingga enam rawatan dan mendapat hasil yang baik.

Tetapi ada juga yang memerlukan waktu lebih lama untuk menghilangkan rambut secara kekal. Dan tidak ada jaminan bahawa rambut berhenti tumbuh sepenuhnya.

Krim khas

Anda boleh mendapatkannya di pakar dermatologi. Satu jenis dipanggil eflornithine, yang digunakan dua kali selama satu bulan. Krim ini berfungsi dengan menghalang pengeluaran enzim yang merangsang pertumbuhan rambut.

Kelebihannya ialah penyelenggaraan lebih mudah dan lebih murah. Sayangnya kekurangan rawatan ini, tidak kekal tetapi hanya menghalang pertumbuhan dalam jangka masa panjang, sekitar 8 minggu. Sekiranya rambut mula tumbuh, anda boleh mengulangi rawatan yang sama.

Keluarkan bulu ketiak dengan hasil sementara

Sekiranya anda tidak bermaksud melakukan tiga pilihan di atas, masih ada beberapa pilihan untuk menghilangkan rambut ketiak. Tetapi tentu saja, hasilnya hanya sementara atau tidak bertahan lama. Inilah pilihannya.

Waxing

Waxing adalah salah satu pilihan yang paling disukai. Anda boleh melakukannya di banyak tempat kecantikan. Cara kerjanya juga mudah, dengan menarik rambut secara langsung dari akar.

Kelemahannya, hasilnya hanya bertahan sekurang-kurangnya dua minggu. Anda harus kerap melakukannya untuk mengekalkan ketiak yang bebas rambut. Serta menyebabkan kesakitan semasa proses mencabut rambut menggunakan wax wax.

Tetapi kelebihannya adalah bahawa kos yang dikeluarkan lebih murah daripada rawatan untuk penyingkiran bulu ketiak jangka panjang atau kekal.

Menggunakan krim kimia

Sama seperti menggunakan krim khas, penggunaan krim berasaskan kimia ini dengan menerapkannya pada kulit. Krim akan melemahkan protein di rambut dan rambut akan gugur sendiri dan mudah dibersihkan.

Kelebihannya, tidak seperti krim khas yang diperoleh melalui pakar dermatologi, krim dengan bahan kimia dijual secara bebas dan mudah digunakan.

Kelemahannya adalah bahawa hasilnya hanya bertahan sekitar 2 minggu. Juga, terdapat risiko luka bakar kimia, ruam dan lecet pada kulit.

Menggunakan epilator

Epilator adalah alat elektrik yang direka khas untuk menghilangkan bulu ketiak. Sekiranya anda ingin menggunakannya, anda harus melakukannya setelah mandi air suam, supaya kulit dalam keadaan lembap.

Kemudian, hidupkan alat dan gerakkan untuk menghilangkan rambut ketiak. Akhir sekali, sapukan gel atau losyen untuk menenangkan kulit.

Kelebihannya, ia dapat dilakukan di rumah tanpa bantuan orang lain. Kurang rasa sakit, dan tidak perlu membayar lebih banyak untuk rawatan. Kekurangannya, menggunakan epilator berisiko membuat rambut tumbuh di dalam kulit. Sekiranya berlaku akan menyebabkan rasa sakit di ketiak.

Menggunakan pisau cukur

Pisau cukur adalah satu lagi penyelesaian mudah. Kerana anda hanya memerlukan pisau cukur. Harganya juga pasti lebih berpatutan daripada epilator, kerana ia bukan objek elektronik.

Kelebihannya ialah, menggunakan pisau cukur sangat mudah dilakukan dan lebih pantas. Di samping itu, ia tidak menyebabkan kesan yang menyakitkan pada kulit.

Malangnya, ada kekurangan untuk menghilangkan rambut ketiak dengan pisau cukur, salah satunya adalah untuk menggelapkan kulit ketiak. Dan rambut akan tumbuh semula hanya dalam beberapa hari.

Menggunakan pinset untuk menghilangkan rambut ketiak

Menarik rambut ketiak dengan pinset juga boleh menjadi pilihan. Ia mudah dan boleh dilakukan di mana sahaja.

Tambahan lain, rasa sakit lebih ringan daripada memerah. Selain itu, pertumbuhan bulu ketiak lebih lanjut tidak secepat mencukur dengan pisau cukur.

Tetapi mencabut bulu ketiak juga mempunyai kekurangannya. Kerana anda harus bersabar dan berhati-hati ketika menarik rambut ketiak, jika tidak, ia akan menyebabkan kesakitan. Kerana anda mesti mencabut satu persatu, anda juga memerlukan lebih banyak masa.

Itu adalah pelbagai pilihan untuk menghilangkan rambut ketiak yang boleh anda cuba. Jadi, rawatan mana yang anda pilih? Sekiranya anda masih keliru, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!