Kesihatan

Pelbagai Manfaat Daun Betel untuk Kesihatan, Salah satunya Dapat Merawat Luka!

Semasa membincangkan manfaat daun sirih untuk kesihatan, anda mesti ingat apa yang biasa dikunyah oleh orang tua, bukan? Ya, daun ini mempunyai peranan yang sangat baik dalam menjaga kebersihan mulut.

Dilaporkan Ekspres India, Daun sirih sendiri diketahui mengandungi pelbagai jenis nutrien seperti vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, dan karotena yang merupakan sumber kalsium yang baik untuk tubuh.

Bukan hanya itu, salah satu creeper aromatik ini mempunyai pelbagai faedah kesihatan yang lain, anda tahu!

Baca juga: Osteoartritis, Mencegah Bahaya Sakit pada Sendi!

Khasiat daun sirih untuk kesihatan badan

Di India, daun sirih atau daun sirih telah memainkan peranan penting sejak budaya kuno kerana sifat kuratifnya. Semasa dalam perubatan tradisional Cina, daun ini digunakan untuk perawatan berbagai gangguan dan diklaim mempunyai sifat detoksifikasi, antioksidan, dan antimutasi.

Selain itu, daun sirih juga digunakan sebagai perangsang, antiseptik, dan penyegar nafas yang telah digunakan sejak zaman kuno.

Kebiasaan orang kuno mengunyah daun sirih kini hilang, tetapi terdapat dalam bungkusan bungkusan yang lebih mudah dicari.

Manfaat daun sirih berkaitan dengan fungsinya, iaitu sebagai penghambat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan penumpukan plak. Plak ini yang dibiarkan terkumpul kemudian menjadi karies gigi.

Oleh itu, menggunakan daun sirih secara ilmiah dapat membantu mengelakkan gigi mendapat masalah ini.

Seiring dengan zaman, daun sirih semakin banyak digunakan kerana khasiat perubatannya yang luar biasa. Beberapa kelebihan daun sirih yang anda dapat jika digunakan secara berkala, seperti:

Membantu merawat diabetes

Komponen dalam daun sirih dapat menurunkan kadar gula dalam darah sehingga baik untuk pesakit diabetes.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai pengambilan daun sirih sebagai ubat diabetes, anda boleh berjumpa dengan masalah kesihatan terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mengelakkan perkara lain yang tidak diingini, ya.

Membantu menurunkan berat badan

Selain berkesan menurunkan kadar gula dalam darah, daun sirih juga mempunyai manfaat untuk membantu menurunkan berat badan berlebihan. Penggunaan daun sirih secara berkala akan membantu anda meningkatkan metabolisme agar sistem imun anda dapat berfungsi dengan baik.

Menjaga kebersihan mulut

Kebiasaan mengunyah daun sirih dapat menjaga kebersihan mulut dan bahkan dipercayai dapat mengurangkan risiko barah mulut. Kandungan dalam daun sirih berguna untuk membantu mengekalkan kadar asid askorbik dalam air liur.

Ini akan menjadikan mulut anda lebih bersih dan mengelakkan perubahan yang boleh mencetuskan barah.

Caranya hanya dengan merebus 10 hingga 12 daun sirih selama beberapa minit dan tambahkan madu ke dalam air rebus. Gunakan ramuan ini setiap hari secara berkala untuk membantu mencegah pelbagai penyakit yang berkaitan dengan mulut.

Mempercepat penyembuhan luka

Tidak hanya baik untuk menjaga kebersihan mulut, daun sirih juga dapat membantu mempercepat penyembuhan luka. Cukup letakkan daun sirih di atas luka dan balutkan selama beberapa minit.

Lakukan kaedah ini secara berkala untuk membantu mempercepat proses penyembuhan luka.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Manfaat Kayu Manis untuk Masalah Kesihatan Anda!

Mengubati sakit kepala

Sekiranya anda mempunyai masalah seperti sakit kepala yang teruk, daun sirih dapat membantu mengurangkan rasa sakit. Ini kerana daun sirih mempunyai sifat penyejukan yang akan memberikan kelegaan segera dari sakit kepala ketika disapu secara luaran.

Daun sirih akan membantu melegakan sehingga sakit kepala dapat dikurangkan.

Ekstrak daun sirih yang diambil oleh mulut juga dapat membantu menurunkan kadar estrogen sehingga kesuburan pada wanita akan meningkat. Merebus daun sirih umumnya digunakan untuk mencuci organ kelamin wanita kerana terbukti dapat membantu mengurangkan keputihan.

Daun sirih telah banyak diproses menjadi ubat tradisional atau bahan tambahan dalam produk kecantikan. Oleh itu, tidak ada keraguan tentang pelbagai manfaat daun sirih, terutama jika digunakan secara teratur.

Khasiat daun sirih untuk merawat jerawat

Jerawat atau jeragat adalah salah satu masalah kesihatan yang sering mempengaruhi remaja dan dewasa muda. Penyebab penyakit ini adalah jangkitan bakteria propionibacterium acnes, faktor genetik, makanan hingga kosmetik.

Nasib baik, sebuah kajian yang dilakukan di Universiti Lampung berjaya menemukan kebaikan daun sirih sebagai ubat alternatif jeragat.

Penyelidik mengatakan bahawa harta benda ini dijumpai kerana kesan antibakteria Propionibacterium acnes terkandung dalam ekstrak daun sirih ini.

Penyelidik percaya kemampuan ini dipengaruhi oleh kandungan fenol dan turunannya, seperti tanin, flavonoid dan saponin yang mempunyai kemampuan anti-bakteria.

Antibakteria E coli

Bakteria Escherichia coli (E coli) adalah flora normal dalam tubuh manusia. Namun, jika pertumbuhannya tidak terkawal, bakteria ini boleh menjadi patogen dan menyebabkan cirit-birit.

Nah, daun sirih tidak hanya mengandungi antibakteria Propionibacterium acnes hanya, tetapi juga mengandungi antibakteria E coli. Ini dibuktikan dalam penyelidikan yang dilakukan di Fakulti Kesihatan Awam, Universiti Sam Ratulangi.

Boleh digunakan sebagai pembersih tangan

Kandungan antibakteria daun sirih menjadikan tanaman ini salah satu bahan semula jadi pilihan untuk digunakan sebagai pembersih tangan.

Ini dinyatakan dalam kajian yang dilakukan di Universiti Negeri Semarang. Untuk menjadikan pembersih tangan ini, para penyelidik menggunakan daun sirih dan kapur.

Untuk menjadikan pembersih tangan ini, diperlukan 50 gram daun sirih, 200 gram kapur dan 200 ml air mineral. Cara membuatnya adalah:

  • Basuh daun sirih hingga bersih dan kering
  • Rebus air dan tuangkan semasa mendidih ke dalam bekas
  • Potong daun sirih dan masukkan ke dalam bekas berisi air
  • Kukus selama 30 minit pada suhu 90 darjah
  • Keluarkan dan tapis air dari ekstrak daun sirih
  • Masukkan limau sebanyak 8 ml
  • Gaul hingga sebati, dan pindahkan ke botol semburan

Yang perlu diingat, penulis mengatakan bahawa penggunaan pembersih tangan ini hanya boleh bertahan selama 2 hari.

Khasiat daun sirih mengandungi antioksidan

Antioksidan adalah sebatian penting yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan radikal bebas. Dengan tahap antioksidan yang mencukupi, tubuh dapat terbebas dari tekanan oksidatif.

Nasib baik, kajian dari Fakulti Perubatan, Universiti Muhammadiyah Malang, mengatakan bahawa daun sirih mengandungi antioksidan.

Para penyelidik mengatakan air rebusan daun sirih dapat digunakan sebagai alternatif antioksidan semula jadi kerana kandungan minyak patinya yang bertindak sebagai antioksidan.

Membaiki kerosakan tisu hati

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Pharmacy Higea menyebutkan bahawa ekstrak daun sirih berpotensi untuk menyembuhkan kerosakan tisu hati.

Dalam kajian ini, para penyelidik melakukan eksperimen pada tikus yang disebabkan oleh parasetamol.

Sekiranya anda ragu-ragu semasa anda ingin menggunakan daun sirih, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu. Biasanya, doktor akan memberi arahan yang betul agar masalah serius yang lain tidak berlaku.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.