Kesihatan

Minum Ais Selepas Vaksinasi COVID-19, Adakah Mungkin atau Tidak?

Baru-baru ini, terdapat banyak perbincangan mengenai perkara yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan setelah vaksinasi COVID-19. Salah seorang dari mereka minum ais.

Dikatakan bahawa minum ais selepas vaksinasi tidak dibenarkan. Adakah itu benar?

Fakta mengenai minum ais selepas vaksinasi COVID-19

Terdapat banyak perbincangan di media sosial mengenai kebimbangan bahawa pengambilan makanan atau minuman tertentu boleh mempengaruhi prestasi vaksin. Salah satunya adalah mengenai minum ais selepas vaksinasi.

Sebilangan pengguna media sosial malah bimbang bahawa ini dapat mengurangkan keberkesanan vaksin atau bahkan menyebabkan kesan sampingan yang lebih berbahaya.

Dilaporkan detikcom, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di laman web rasminya telah menjelaskan bahawa tidak ada makanan atau minuman tertentu yang dilarang setelah vaksinasi, dalam hal ini terutama vaksin COVID-19.

WHO mengesahkan prestasi vaksin tidak akan dipengaruhi oleh pengambilan makanan atau minuman tertentu. Selagi badan terasa cergas, tidak ada larangan minum ais, atau memakan makanan dan minuman sejuk.

Baca juga: Adakah Selamat Menyuntik Vitamin C Dan Vaksin COVID-19 Pada Masa Yang Sama?

Apa yang harus diperhatikan setelah vaksinasi?

Seperti yang dilaporkan oleh halaman UNICEF, berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan setelah vaksinasi:

1. Pastikan badan sentiasa terhidrat

Tetap terhidrat sangat penting sebelum dan selepas vaksinasi. Ini berkaitan dengan kesan sampingan vaksinasi yang paling biasa iaitu sakit otot, keletihan, sakit kepala, dan demam.

Menjaga badan anda sentiasa terhidrasi dengan minum air secukupnya bukan sahaja mencegah anda sakit, tetapi juga dapat memendekkan jangka masa dan intensiti kesan sampingan.

2. Makan makanan berkhasiat seimbang

Untuk mengelakkan kesan sampingan yang serius, makan makanan berkhasiat seimbang sangat penting. Makanan Super seperti sayur-sayuran hijau, kunyit, dan bawang putih, yang kaya dengan nutrien dan meningkatkan imuniti, harus dimasukkan dalam diet harian anda.

Buah-buahan bermusim yang kaya dengan vitamin C juga dapat membantu mengurangkan keparahan kesan sampingan vaksin.

3. Terus menerapkan protokol kesihatan

Tiada vaksin yang mempunyai kadar kejayaan 100 peratus. Anda mungkin dapat menangkap COVID-19 walaupun selepas vaksinasi, tetapi kemungkinan jangkitan akan lebih ringan.

Anda perlu tahu bahawa vaksin hanya melindungi anda dari gejala teruk, kematian, dan penyakit serius. Anda masih boleh pengangkut tanpa gejala.

Oleh itu, jika anda telah diberi vaksin terhadap COVID-19, jangan fikir anda kebal terhadap virus korona. Sangat disarankan agar setelah vaksinasi, ikuti protokol kesihatan seperti memakai topeng, menjaga jarak, menghindari orang ramai, dan sering mencuci tangan.

4. Tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam

Selepas vaksinasi, tubuh bergantung pada tindak balas imun untuk mengembangkan perlindungan.

Dianjurkan agar orang yang baru divaksinasi tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam, kerana kurang tidur dapat menyebabkan penurunan daya tahan tubuh. Kerana sistem imun membina semula mekanisme pertahanannya semasa anda tidur.

Bukan hanya itu, kurang tidur juga dapat mencetuskan tekanan, yang seterusnya menekan prestasi sistem imun.

5. Jaga kesihatan anda dengan doktor anda

Penting untuk mengetahui apa kesan sampingan vaksin dan kapan harus memerhatikan gejala yang muncul. Walaupun kesan sampingan adalah biasa setelah mendapat vaksin, anda masih harus memantau gejala yang muncul.

6. Mula menyediakan kesihatan anda untuk dos kedua

Seperti yang kita ketahui bahawa vaksin COVID-19 memerlukan dua dos untuk berfungsi dengan optimum di dalam badan. Ini bermakna anda perlu diberi vaksin dua kali, dengan jarak antara 4 hingga 12 minggu antara dos pertama dan kedua.

Bukan hanya itu, penting juga untuk mendapatkan dos kedua, walaupun anda mengalami kesan sampingan dari yang pertama, kecuali jika vaksin atau doktor memberitahu anda untuk tidak mengambil dos kedua.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Klinik Terhadap COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun Doktor yang Baik!