Kesihatan

Mesti Cuba, Menu Diet Bebas Nasi yang Mudah dan Berkhasiat

Menu diet tanpa nasi boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin menjalani kehidupan yang lebih sihat. Nasi, yang merupakan sumber karbohidrat utama bagi masyarakat Indonesia, dapat menyebabkan beberapa masalah kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan, seperti kegemukan.

Lalu, apakah menu diet tanpa nasi yang mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi?

1. Menu diet tanpa nasi dengan bijirin

Menu diet bebas beras pertama yang boleh anda cuba ialah bijirin. Walaupun kelihatan sederhana, sebenarnya makanan ini boleh menjadi pengganti beras yang sangat berkesan. Anda boleh mendapatkan karbohidrat dari tepung gandum, bahan utama bijirin.

Bijirin sangat sesuai dijadikan menu diet pada waktu pagi atau sarapan pagi. Anda boleh menggabungkannya dengan susu rendah lemak dan gula rendah, sehingga kenikmatan lengkap tetap dapat diperoleh tanpa harus mengonsumsi karbohidrat tepu seperti yang ada di dalam nasi.

Selain karbohidrat, bijirin juga mempunyai banyak kandungan berkhasiat lain yang tentunya bermanfaat untuk kesihatan tubuh anda, termasuk serat, zat besi, protein, dan vitamin B yang tinggi.

2. Menu diet tanpa nasi dengan oatmeal

Hampir serupa dengan bijirin, anda juga dapat menemukan karbohidrat dalam tepung gandum dalam oatmeal. Benar, makanan yang satu ini telah menjadi teman setia bagi pemakanan tanpa nasi.

Berbanding dengan bijirin, oatmeal didakwa lebih berkesan untuk menurunkan berat badan. Menurut penerbitan Jurnal American College of Nutrition, Oatmeal dapat memberi anda rasa kenyang di perut anda, sehingga selera makan anda akan berkurang.

Selidiki kalibrasi, kandungan serat beta-glukan dalam oatmeal berperanan besar dalam membuat perut terasa kenyang dalam jangka masa yang agak lama. Ini kerana molekul beta-glukan lebih berat dan mempunyai kepekatan yang lebih tinggi.

Baca juga: 8 Manfaat Kesihatan Tomato yang Perlu Anda Ketahui

3. Menu diet tanpa nasi dengan kentang bakar

Sudah diketahui umum bahawa kentang adalah sumber karbohidrat yang dapat diketepikan manusia daripada beras. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak orang yang menjalani diet kentang untuk mengelakkan karbohidrat tepu.

Anda boleh memproses kentang menjadi apa sahaja. Walau bagaimanapun, kentang panggang adalah salah satu alternatif terbaik untuk mengekalkan rasa yang lazat.

Selain karbohidrat, kentang juga mengandungi nutrien untuk membantu prestasi metabolisme tubuh, seperti vitamin B, serat tinggi, dan kalium.

Kentang sendiri telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari masyarakat Inggeris. Di sana, mereka menjadikan kentang sebagai sumber karbohidrat dan sebahagian daripada makanan berkanji lain. Menarik kan?

4. Menu diet tanpa nasi dengan rotii

Sekali lagi, gandum boleh menjadi menu diet yang boleh anda gunakan. Roti gandum coklat adalah pilihan terbaik untuk menu makanan utama. Selain dapat memberikan tenaga, roti gandum mempunyai banyak nutrien untuk tubuh, seperti vitamin B, mineral semula jadi, dan serat tinggi.

roti biasa atau roti putih sebenarnya juga baik sebagai pengganti nasi, terutama ketika sarapan. Walau bagaimanapun, kandungan serat di dalamnya tidak terlalu tinggi. Oleh itu, anda akan mudah merasa lapar.

Campurkan dengan makanan lain

Tubuh bukan sahaja memerlukan karbohidrat, tetapi juga pengambilan nutrien lain. Selain menu diet di atas, anda boleh menggabungkannya dengan beberapa makanan lain untuk mengimbangkan nutrien yang masuk ke dalam badan.

Telur

Rakan menu diet bebas nasi ini sangat senang dibuat dan diproses. Telur boleh menjadi sumber karbohidrat pelengkap protein. Anda boleh menggabungkan telur pada roti rai anda, sama ada dalam bentuk telur hancur, telur rebus, telur goreng, atau yang lain.

Daging

Ayam atau daging lembu boleh menjadi pelengkap menu diet yang betul. Tanpa sebab, daging mempunyai segudang nutrien yang dapat menyeimbangkan nutrien tubuh anda, seperti zat besi, protein, zink.zink), dan pelbagai vitamin.

Anda boleh menggabungkan daging dengan kentang panggang yang telah anda buat. Sangat menyeronokkan!

Baca juga: Adakah anda suka makan daging mentah? Awas, penyakit ini bersembunyi!

Sayur-sayuran

Selain daging, tidak ada salahnya membuat kombinasi kentang panggang dengan sayur-sayuran. Pilih sayur-sayuran hijau seperti bayam, selada, saderi, dan brokoli. Sayuran berdaun tinggi fosforus, magnesium, zat besi dan kalium.

Oleh itu, anda masih boleh mendapatkan pengambilan nutrien sepenuhnya walaupun anda mengikuti program diet.

Buah-buahan

Buah-buahan adalah sumber vitamin yang banyak. Anda boleh memakannya setelah menyelesaikan oatmeal atau bijirin anda. Pilih buah yang dapat meningkatkan kadar antioksidan, seperti pisang, epal, kiwi, dan prun.

Elakkan buah-buahan yang mengandung banyak air seperti tembikai, kerana kandungan gula sangat tinggi.

Baca juga: Inilah Menu Diet Keto untuk Diabetes yang Perlu Anda Ketahui

Hasil laut

Hasil laut dalam bentuk ikan adalah makanan pelengkap menu diet yang boleh anda pilih. Tanpa sebab, ikan laut adalah sumber omega-3 terbaik untuk kesihatan otak. Anda boleh menggabungkan diet bebas nasi dengan salmon, makarel, tuna, dan ikan laut yang lain.

Itulah beberapa menu diet tanpa nasi yang boleh anda gunakan di rumah. Sudah tentu, aplikasi yang berdisiplin akan memudahkan anda mencapai hasil yang diinginkan. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!