Kesihatan

Lemak tidak selalu sihat, boleh jadi anak yang sebenarnya menghidap penyakit ini

Hingga kini masih banyak ibu bapa yang bertanding untuk menjadikan anak mereka gemuk. Sebenarnya, kanak-kanak gemuk tidak bermaksud sihat, anda tahu, Ibu!

Dalam keadaan tertentu, kegemukan sebenarnya boleh menjadi tanda kanak-kanak berisiko mengalami kegemukan, alias berat badan berlebihan. Inilah ulasan penuh untuk Moms:

Anak gemuk tidak bermaksud sihat, mengapa?

Dipetik dari The New York Times, sebagai ibu bapa kadang-kadang terdapat beberapa kesalahan dalam memahami masalah berat badan anak. Daripada menjadi sihat, ia boleh menjadi kegemukan.

Kanak-kanak yang ibu bapa atau ahli keluarga lain mempunyai sejarah berat badan berlebihan atau gemuk cenderung mengalami perkara yang sama.

Tetapi penyebab utama kegemukan adalah gabungan makan terlalu banyak dan bersenam terlalu sedikit. Selain itu, masalah psikologi juga boleh menyebabkan kegemukan berlaku pada sebilangan kanak-kanak.

Mereka yang gemuk biasanya mengalami kebosanan, tekanan, atau kemurungan dan menyalurkannya dengan makan lebih banyak untuk mengatasi emosi negatif.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 7 ciri penyakit jantung yang menyerang orang muda

1. Lebih banyak risiko penyakit jantung

Hampir 70 peratus kanak-kanak berumur 5 hingga 17 tahun didapati gemuk dan mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko untuk menghidap penyakit jantung.

Faktor penyakit jantung ini disebabkan oleh tahap kolesterol tinggi, masalah tekanan darah, hingga gangguan toleransi glukosa.

Sebagai ibu bapa harus lebih berhati-hati kerana kegemukan tidak hanya meningkatkan risiko penyakit jantung ketika anak membesar, tetapi juga dapat mengalami kerosakan jantung semasa pertumbuhan.

2. Diabetes

Dilaporkan Garis KesihatanDiabetes jenis 2 adalah keadaan di mana tubuh tidak memetabolisme glukosa dengan betul. Diabetes boleh menyebabkan penyakit mata, kerosakan saraf, dan disfungsi buah pinggang.

Kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai berat badan berlebihan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2.

Namun, keadaan tersebut dapat diperbaiki melalui perubahan dalam diet dan gaya hidup.

3. Asma

Asma adalah keadaan keradangan kronik saluran udara di paru-paru.

Menurut kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam jurnal Penyelidikan dan Amalan Asma, kira-kira 38 peratus orang dewasa dengan asma di Amerika Syarikat juga mengalami kegemukan.

Kemudian kajian yang sama mendapati bahawa kegemukan mungkin menjadi faktor risiko asma yang lebih teruk pada beberapa orang, tetapi tidak semuanya.

4. Gangguan tidur

Kanak-kanak dan remaja yang gemuk juga boleh mengalami gangguan tidur, seperti berdengkur berlebihan dan apnea tidur.

Sleep apnea adalah gangguan pernafasan yang berlaku semasa tidur, di mana pernafasan kadang-kadang berhenti tiba-tiba selama beberapa saat semasa seseorang sedang tidur.

Bukan hanya itu, kanak-kanak itu juga akan mengalami kesakitan yang serius di kawasan leher. Sekiranya keadaan ini berlaku, biasanya dapat menyekat saluran pernafasan mereka.

5. Gangguan kesihatan mental

Ibu bapa sering memandang rendah kesihatan mental apabila anak mereka terlalu gemuk.

Gangguan tingkah laku makan, rasa tidak puas dengan bentuk badan mereka, dan tahap aktiviti fizikal yang lebih rendah boleh menjadi faktor kesihatan mental pada kanak-kanak gemuk.

Obesiti pada kanak-kanak dikaitkan dengan masalah emosi dan tingkah laku dari usia yang sangat muda, perkara yang sama berlaku pada kanak-kanak lelaki yang gemuk akan mempunyai risiko tertentu.

6. Sakit sendi

Apabila gemuk, kanak-kanak juga mungkin mengalami kekejangan pada sendi. Bukan hanya itu, biasanya juga akan ada rasa sakit, dan pergerakan yang terhad.

Sudah tentu kerana berat badan berlebihan. Dalam banyak kes, menurunkan berat badan dapat menghilangkan masalah sendi.

Sebagai ibu bapa, anda harus lebih memperhatikan keadaan kesihatan anak anda. Kanak-kanak gemuk tidak bermaksud sihat, malah mungkin lebih baik.

Walaupun kelihatan sihat, tidak ada salahnya untuk terus memeriksa dengan dokter mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.