Kesihatan

Yang Harus Dilakukan & Perlu Dikehendaki Ibu Semasa Menyusui Semasa Hamil

Penyusuan susu ibu adalah langkah penting untuk memberi khasiat kepada bayi. Namun, ada kalanya anda hamil lagi walaupun bayi anda masih memerlukan penyusuan. Penyusuan susu ibu semasa kehamilan sering ditanya. Oleh itu, bolehkah wanita hamil menyusu?

Terdapat banyak kebimbangan yang mungkin dirasakan oleh ibu ketika mereka ingin menyusui ketika hamil, terutama mengenai kesihatan si kecil dan janin. Untuk menjawab permasalahan anda, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Mesti Tahu! Inilah Kesan Psikologi terhadap Ibu dan Anak semasa Menyusui

Bolehkah anda menyusui semasa hamil?

Ibu, pada dasarnya menyusu semasa hamil agak selamat. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil hormon kehamilan mungkin terdapat dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, tidak berbahaya bagi si kecil yang sedang menyusu.

Ramai wanita bimbang bahawa penyusuan semasa mengandung boleh menyebabkan kontraksi. Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa oxytocin, hormon yang dikeluarkan semasa penyusuan yang dapat merangsang kontraksi, dilepaskan dalam jumlah kecil semasa menyusu.

Kerana dilepaskan dalam jumlah kecil, ia tidak menyebabkan kelahiran prematur.

Bukan itu sahaja, Melancarkan dari Persatuan Kehamilan Amerika, kontraksi yang disebabkan oleh hormon oksitosin juga sangat kecil sehingga tidak membahayakan janin dan risiko keguguran sangat rendah.

Perubahan yang dapat anda rasakan

Apabila anda memutuskan untuk menyusukan anak anda semasa hamil, terdapat beberapa perubahan yang mungkin anda rasakan, seperti:

 • Ibu mungkin berasa lebih mual
 • Puting sensitif yang berlaku pada awal kehamilan boleh menjadi lebih menyakitkan semasa anda menyusu
 • Rasa lebih letih daripada biasa
 • Sekitar 5 bulan kehamilan, payudara mula menghasilkan kolostrum sebagai persediaan untuk kelahiran bayi. Anak kecil anda mungkin tidak menyukai perubahan rasa dan penurunan jumlah susu ibu

Adakah menyusukan bayi semasa mengandung

Ibu, menyusu semasa hamil ketika anda hamil sihat dibenarkan, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memutuskan untuk menyusui ketika anda hamil. Berikut adalah tinjauan seperti yang diringkaskan dari Medela.

1. Rujuk doktor terlebih dahulu

Walaupun menyusu semasa mengandung agak selamat, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, kerana terdapat beberapa keadaan yang mungkin memerlukan anda menyusu anak anda.

Doktor akan memberikan nasihat terbaik untuk kesihatan ibu, anak kecil anda, dan janin di dalam kandungan.

2. Duduk atau berbaring di sebelah anda ketika menyusu

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah memastikan anda menyusu atau mengepam susu dalam keadaan duduk atau berbaring di sebelah anda di tempat yang selesa. Ini dilakukan agar ibu juga dapat berehat ketika menyusukan si kecil.

Semasa kehamilan anda berjalan, anda mungkin perlu mencari kedudukan baru untuk menyusu yang lebih selesa untuk anda dan si kecil.

3. Sentiasa awasi bekalan susu ketika menyusu semasa hamil

Ibu, banyak bekalan susu ibu mula berkurang sekitar bulan keempat atau kelima setelah kelahiran, oleh itu, penting untuk membekalkan nutrien lain kepada si kecil anda. Nutrien lain yang disediakan dapat menampung penurunan pengambilan susu bayi anda.

Sebaiknya berunding dengan doktor anda mengenai keperluan nutrien lain, seperti susu formula, Moms.

4. Perhatikan pengambilan makanan

Perkara yang paling penting semasa anda menyusu adalah anda mesti sentiasa memperhatikan makanan yang anda makan. Kesihatan si kecil dan janin adalah penting, tetapi anda juga harus memperhatikan kesihatan anda sendiri.

Kehamilan dan penyusuan memerlukan banyak tenaga, oleh sebab itu penting untuk memastikan anda mengambil kalori yang mencukupi untuk mengekalkan kesihatan keseluruhan anda. Peraturan amnya adalah:

 • Sekiranya bayi yang menyusu anda juga memakan makanan lain, anda memerlukan 500 kalori tambahan setiap hari
 • Sekiranya anak kecil anda berumur kurang dari 6 bulan, anda memerlukan 650 kalori tambahan

Baca juga: Jangan Buat Pilihan yang Salah! Ini adalah Makanan Ringan yang Selamat Dimakan oleh Ibu Menyusu

Tidak boleh menyusukan bayi semasa mengandung

Walaupun menyusu ketika anda hamil secara amnya selamat, ada syarat-syarat tertentu di mana menyusu bayi anda mungkin merupakan nasihat terbaik, termasuk:

 • Mempunyai kehamilan berisiko tinggi atau berisiko mengalami kelahiran prematur atau bahkan keguguran
 • Mengandung anak kembar
 • Pernah mengalami keguguran atau kelahiran pramatang sebelumnya
 • Mengalami pendarahan faraj
 • Mengalami pendarahan atau sakit rahim
 • Tidak mempunyai berat badan yang sihat

Sekiranya anda mengalami keadaan yang dinyatakan di atas, sangat disyorkan untuk berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Jadi itulah maklumat mengenai penyusuan semasa mengandung. Untuk kesihatan bayi dalam kandungan dan kesihatan si kecil yang sedang menyusu, anda harus berjumpa dengan doktor anda, Moms terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found