Kesihatan

Gonore pada Wanita: Sebab, Gejala dan Rawatan

Mana-mana lelaki atau wanita yang aktif secara seksual berisiko mendapat jangkitan gonorea. Gonore pada wanita boleh menyebabkan kemandulan.

Ketahui lebih lanjut mengenai gonore pada wanita dari penyebabnya dan bagaimana cara mencegahnya dalam tinjauan berikut!

Apa itu gonore pada wanita?

Gonorea adalah jangkitan bakteria yang ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan. Jangkitan gonore boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Gonore sering menyerang uretra, rektum atau tekak. Pada wanita, gonore juga boleh menjangkiti serviks. Gonore sering dijangkiti semasa hubungan seks faraj, oral atau dubur.

Tetapi bayi dari ibu yang dijangkiti boleh dijangkiti semasa lahir. Pada bayi, gonore sering menyerang mata.

Penyebab gonore pada wanita

Gonore pada wanita dan lelaki disebabkan oleh organisma yang dipanggil Neisseria gonorrhoeae. Bakteria ini ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seks tanpa perlindungan.

Bakteria gonore sering dijangkiti dari satu orang ke orang lain semasa hubungan seksual, termasuk hubungan oral, dubur atau vagina.

Baca juga: Kenali Vulvovaginitis, Salah Satu Punca Vagina Gatal

Penularan jangkitan gonorea

Bertentangan dengan kepercayaan popular, gonore tidak dapat ditularkan dari tempat duduk tandas atau gagang pintu. Bakteria yang menyebabkan gonore memerlukan keadaan yang sangat spesifik untuk pertumbuhan dan pembiakan.

Ia tidak boleh hidup di luar badan selama lebih dari beberapa saat atau minit, juga tidak boleh hidup di kulit tangan, lengan, atau kaki. Ia hanya terdapat pada permukaan lembap di dalam badan dan paling sering dijumpai di dalam vagina, dan lebih kerap di leher rahim.

Serviks adalah hujung rahim yang menonjol ke dalam faraj. Bakteria ini juga boleh hidup di saluran kencing (uretra) di mana air kencing mengalir dari pundi kencing.

Neisseria gonorrhoeae malah boleh di bahagian belakang tekak (dari seks oral) dan di rektum (dari seks dubur).

Faktor risiko gonore pada wanita

Wanita yang aktif secara seksual di bawah usia 25 tahun dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki berisiko lebih tinggi terkena gonorea.

Faktor lain yang dapat meningkatkan risiko anda menghidap gonore termasuk:

 • Mempunyai pasangan seks baru
 • Mempunyai pasangan seks yang mempunyai pasangan lain
 • Mempunyai lebih daripada satu pasangan seks
 • Pernah mengalami gonorea atau jangkitan seksual lain

Tanda dan gejala gonore pada wanita

Gejala gonore biasanya timbul dalam masa 2 minggu selepas dijangkiti, walaupun kadang-kadang ia tidak muncul hingga beberapa bulan kemudian.

Sebilangan besar wanita yang dijangkiti tidak simptomatik, terutama pada peringkat awal jangkitan.

Menurut NHS, kira-kira 5 dari 10 wanita yang dijangkiti tidak akan mempunyai gejala yang jelas, yang bermaksud keadaannya tidak dapat dirawat untuk beberapa waktu.

Berikut adalah beberapa tanda atau gejala gonore pada wanita:

 • Keputihan yang tidak biasa, yang mungkin nipis atau berair dan berwarna hijau atau kuning
 • Sakit atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil
 • Kesakitan atau kelembutan di bahagian bawah perut, ini jarang berlaku
 • Pendarahan antara tempoh, tempoh yang lebih berat dan pendarahan selepas hubungan seks (ini jarang berlaku)
 • Kemerahan dan pembengkakan alat kelamin
 • Pembakaran atau gatal kawasan faraj
 • Sakit tekak.

Baca Juga: Sering Mengalami Keputihan yang Gatal? Inilah punca dan cara mengatasinya

Bahaya atau komplikasi gonore pada wanita

Gonorea yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi besar, termasuk:

1. Penyakit Keradangan Pelvis (PID)

Gonore pada wanita yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan pelvis yang teruk dengan keradangan pada saluran tuba dan ovari.

Jangkitan gonore pada saluran tuba boleh menyebabkan jangkitan pelvis yang serius dan menyakitkan yang dikenali sebagai penyakit radang pelvis atau PID. PID berlaku pada banyak wanita dengan jangkitan gonore pada serviks rahim.

Gejala jangkitan pelvis termasuk demam, kekejangan pelvis, sakit pelvis, atau sakit semasa persetubuhan. Jangkitan pelvis boleh menyebabkan kesukaran mengandung atau bahkan ketidaksuburan akibat kerosakan atau penyumbatan tuba.

Kadang kala, jika jangkitannya cukup parah, kawasan jangkitan dilokalisasikan dan bentuk pelepasan seperti nanah (abses tubo-ovari) yang boleh mengancam nyawa, dan pembedahan besar mungkin diperlukan.

2. Jangkitan merebak ke kawasan lain di badan

Bakteria yang menyebabkan gonore boleh merebak melalui aliran darah dan menjangkiti bahagian badan yang lain, termasuk sendi. Demam, ruam, luka kulit, sakit sendi, bengkak dan kekakuan mungkin berlaku.

3. Risiko mendapat HIV / AIDS

Mengalami gonore menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan virus imunodefisiensi manusia (HIV), virus yang menyebabkan AIDS.

Orang yang menghidap gonore dan HIV dapat menyebarkan kedua-dua penyakit ini dengan lebih mudah kepada pasangannya.

Di samping itu, jangkitan gonore pada orang dengan keadaan yang menyebabkan fungsi imun yang sangat tertekan, seperti AIDS atau rawatan imunosupresif, dapat menjadi lebih serius.

4. Komplikasi pada bayi

Bayi yang mendapat gonore dari ibunya semasa dilahirkan boleh mengalami kebutaan, luka pada kulit kepala, dan jangkitan.

Baca juga: Boleh menyebabkan kemandulan, awas penyebab gonorea seawal mungkin

Cara merawat gonore pada wanita

Lancarkan Jaring PerubatanPada masa lalu, cara merawat gonore tanpa komplikasi agak mudah. Satu suntikan penisilin menyembuhkan hampir setiap orang yang dijangkiti.

Malangnya, terdapat strain gonore baru yang menjadi tahan terhadap pelbagai antibiotik, termasuk penisilin, dan oleh itu lebih sukar untuk diubati. Nasib baik, gonore masih boleh dirawat dengan ubat suntikan atau oral lain.

 • Jangkitan gonokokus yang tidak rumit pada serviks, uretra, dan rektum, biasanya dirawat dengan satu suntikan ceftriaxone secara intramuskular atau dengan cefixime (Suprax) dalam satu dos oral.
 • Untuk jangkitan faring pada gonokokus yang tidak rumit, rawatan yang disyorkan adalah ceftriaxone dalam satu dos IM.
 • Rejimen alternatif untuk jangkitan gonokokus yang tidak rumit pada serviks, uretra, dan rektum adalah spektinomisin pada wanita yang tidak hamil dalam dos IM tunggal atau satu dos cephalosporin (ceftizoxime atau cefoxitin), diberikan dengan probenecid (Benemid), atau cefotaxime).

Rawatan harus selalu merangkumi ubat-ubatan yang akan merawat klamidia dan juga gonorea. Contohnya, azithromycin (Zithromax, Zmax) atau doxycycline (Vibramycin, Oracea, Adoxa, Atridox, dan lain-lain, kerana gonorea dan klamidia sering terjadi bersamaan dalam satu orang.

Cara mencegah jangkitan dengan gonorea

Satu-satunya cara untuk mengelakkan jangkitan gonorea adalah dengan tidak melakukan hubungan seks vagina, dubur, atau oral.

Sekiranya anda aktif secara seksual, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mengurangkan peluang anda mendapat gonore:

 • Hanya melakukan hubungan seks dengan 1 pasangan seks yang telah diuji dan dinyatakan bebas daripada penyakit kelamin
 • Menggunakan kondom lateks dengan cara yang betul setiap kali anda melakukan hubungan seks

Ada soalan lebih lanjut mengenai gonore pada wanita? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!