Kesihatan

Memahami IUFD: Keadaan Kematian Janin di rahim

Adakah anda pernah mendengar istilah IUFD? IUFD atau Kematian Janin Intrauterin adalah istilah kematian bayi di dalam rahim atau kelahiran mati. IUFD boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ada beberapa orang yang mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Untuk memahami dengan lebih baik, kenal pasti sebab dan cara untuk mengurangkan risiko IUFD dalam tinjauan berikut, ayuh!

Tahu apa itu IUFD?

Secara amnya, IUFD atau kelahiran mati biasanya dikategorikan pada janin yang telah memasuki usia 20 minggu atau lebih. Berat badan janin juga biasanya mencapai 500 gram atau lebih. Pada usia janin yang lebih muda, kehilangan janin biasanya disebut sebagai keguguran.

Dalam rawatan perubatan, keadaan IUFD dan keguguran akan dirawat secara berbeza. Ibu bapa yang mengalami IUFD akan menerima sijil kelahiran dan sijil kematian, sementara ibu bapa yang mengalami keguguran tidak akan menerima sijil.

Berdasarkan data WHO, pada tahun 2015 terdapat 2.6 juta kelahiran mati di seluruh dunia, dengan angka kematian mencapai 7.178 sehari. Kes IUFD cenderung lebih biasa di negara membangun, terutama di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Punca IUFD

Hampir separuh kelahiran mati berlaku semasa melahirkan anak. Puncanya kadang-kadang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyebab utama IUFD termasuk:

 • Kecacatan kelahiran kongenital
 • Gangguan genetik
 • Kehadiran disfungsi plasenta menyebabkan sekatan pertumbuhan janin
 • Komplikasi tali pusat
 • Rahim pecah
 • Gangguan plasenta lain
 • Jangkitan ibu semasa mengandung (seperti malaria, sifilis dan HIV)
 • Keadaan kesihatan ibu (terutamanya darah tinggi, obesiti dan diabetes)

Baca juga: Keguguran Tanpa Pendarahan, Adakah Mungkin? Inilah Penjelasannya!

Siapa yang berisiko untuk IUFD?

Beberapa kumpulan wanita lebih berisiko untuk kelahiran mati. Walaupun beberapa faktor tidak dapat dikawal, masih ada beberapa faktor yang dapat dikendalikan, termasuk:

Keadaan kesihatan ibu

Penyakit tertentu boleh meningkatkan risiko kelahiran mati. Ini termasuk hipertensi, diabetes, lupus, penyakit buah pinggang, gangguan tiroid, dan trombofilia. Tabiat merokok, minum alkohol dan kegemukan juga dapat meningkatkan risiko IUFD.

Umur

Penting untuk diingat bahawa wanita yang berumur 35 tahun ke atas cenderung mempunyai kelahiran mati yang tidak dapat dijelaskan daripada wanita yang lebih muda.

Sejarah penderaan fizikal dan mental

Tidak dapat dinafikan bahawa keganasan rumah tangga sering terjadi, terutama di kawasan dengan kadar kemiskinan yang tinggi. Keadaan ini akan menyebabkan risiko yang lebih besar bagi ibu dan janin untuk mengalami IUFD.

Mempunyai sejarah gangguan kehamilan

Wanita dengan sejarah gangguan kehamilan, seperti sekatan pertumbuhan janin dan kelahiran prematur, mempunyai IUFD yang lebih besar pada kehamilan berikutnya.

Kemudian wanita yang pernah mengalami IUFD sebelumnya adalah dua hingga 10 kali lebih mungkin mengalaminya lagi.

Kehamilan bayi kembar

Membawa lebih dari satu bayi juga dikatakan meningkatkan risiko IUFD. Atas sebab ini, wanita yang menjalani persenyawaan in vitro (IVF), sering disarankan agar satu embrio dipindahkan setiap kitaran untuk mengurangkan kemungkinan IUFD.

Cara mengatasi IUFD

Tanda kelahiran mati yang paling biasa adalah ketika ibu tidak lagi merasakan bayinya bergerak. Doktor dapat mengetahui melalui pemeriksaan dengan alat Doppler.

Sekiranya doktor menyatakan keadaan bayi sudah mati di dalam rahim, doktor biasanya akan mengesyorkan dua cara, seperti:

 • Menunggu buruh berlaku secara semula jadi dalam satu atau dua minggu
 • Menggalakkan tenaga kerja dengan ubat-ubatan supaya ia dapat berlaku dengan lebih cepat

Setelah menjalani proses melahirkan, wanita pada umumnya akan mengalami pembengkakan payudara, kemurungan, dan masalah lain. Beberapa minggu kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan susulan.

Di samping itu, untuk mencari punca kelahiran mati terdapat beberapa cara yang mungkin, seperti:

 • ujian darah
 • Pemeriksaan tali pusat, membran dan plasenta
 • Ujian jangkitan
 • Ujian fungsi tiroid
 • Ujian genetik

Ujian ini tidak wajib, tetapi mungkin berguna untuk mencegah risiko kelahiran mati berulang.

Mengalami keadaan IUFD tentu tidak akan mudah bagi semua wanita. Sekiranya anda mengalaminya juga, mintalah bantuan profesional untuk mengatasi kesedihan dan emosi kehilangan janin.

Jangan ragu untuk meminta pertolongan dari keluarga atau saudara terdekat untuk menemani anda dalam mengatasi kerugian.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!