Kesihatan

Kanak-kanak Selalunya Menghisap Jempol? Perhatian Boleh Mengakibatkan Diastema!

Tidak selalu kebiasaan menghisap ibu jari anak menghasilkan kesan buruk pada gigi dan mulut. Namun, jika kebiasaan terlalu aktif dan memberi banyak tekanan juga tidak baik, kerana boleh menyebabkan masalah gigi, salah satunya adalah diastema.

Sekiranya tabiat menghisap ibu jari ini adalah aktiviti pasif, di mana anak hanya meletakkan ibu jari di mulut mereka, maka kebiasaan ini tidak akan membawa kesan buruk.

Mengapa kanak-kanak suka menghisap ibu jari?

Kebiasaan menghisap ibu jari ini secara amnya dilakukan secara tidak sengaja. Kerana menghisap adalah naluri kanak-kanak, terutama ketika mereka bayi.

Oleh itu, selalu ada dorongan untuk mereka meletakkan ibu jari di mulut mereka. Menghisap ibu jari juga merupakan salah satu cara mereka merasa selamat.

Sebilangan kanak-kanak melakukan kebiasaan ini untuk menenangkan diri atau ketika mereka ingin tidur pada waktu malam. Namun, tanpa disengaja ini boleh membawa kesan kepada kesihatan gigi dan mulut.

Kerosakan gigi apa yang disebabkan oleh menghisap ibu jari?

Anak-anak yang terlalu aktif menghisap ibu jari terutama dengan memberi tekanan pada gigi boleh merosakkan susunan gigi, anda tahu. Walaupun kadang-kadang akan kembali normal apabila gigi kekal mula tumbuh.

Bukan hanya susunan gigi, rahang hingga bentuk bumbung mulut boleh rosak kerana kebiasaan ini. Di samping itu, kanak-kanak boleh terdedah kepada habuk, bakteria dan virus jika tangan mereka tidak bersih.

Kerosakan jangka panjang

Sebilangan kerosakan jangka panjang dari tabiat menghisap ibu jari adalah:

  • Overbite, keadaan di mana gigi depan atas menonjol dari rahang dan mulut
  • Masalah penyelarasan gigi yang lain, seperti bahagian bawah membelok ke arah belakang mulut. Atau keadaan lain apabila gigi atas dan bawah tidak saling bertemu ketika mulut ditutup
  • Perubahan bentuk rahang, yang mempengaruhi susunan gigi atau corak pertuturan.
  • Lelangit menjadi sensitif.

Sebilangan besar masalah ini hilang atau perkembangannya berhenti ketika anak berhenti menghisap ibu jari ketika gigi kekal mula tumbuh. Namun, jika anak terus menghisap ibu jarinya untuk jangka masa yang panjang dan kasar, maka risiko kerosakan di atas akan menjadi lebih besar.

Kesan menghisap ibu jari dengan diastema

Diastema adalah keadaan di mana terdapat jurang antara gigi. Jurang ini boleh berlaku di mana sahaja, tetapi paling ketara antara kedua gigi depan atas.

Keadaan ini boleh berlaku pada kanak-kanak apabila gigi kekal mereka mula tumbuh. Dalam beberapa kes, diastema tidak mudah dilihat kerana jaraknya yang sempit, tetapi dalam beberapa keadaan lebar dan mempengaruhi penampilan anak.

Kebiasaan menghisap ibu jari adalah salah satu penyebab diastema pada kanak-kanak. Ini berlaku kerana gerakan menghisap yang dilakukan akan memberi tekanan pada gigi depan sehingga mereka ditarik ke hadapan.

Perkara yang sama juga ditemui dalam sebuah kajian di Brazil yang menyebut kebiasaan menghisap ibu jari ini memperburuk diastema. Dalam kajian ini, subjek kajian mengalami diastema hingga 9 mm.

Berapa lama tabiat menghisap ibu jari ini akan bertahan?

Laman web kesihatan Healthline.com mengesyorkan agar anda mengawasi kebiasaan ini. Segera berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya tabiat ini masih berterusan dan sering pada usia 4 tahun.

Sebilangan besar kanak-kanak akan mula berhenti menghisap ibu jari pada usia 2-4 tahun.

Bagaimana untuk menghentikan tabiat menghisap ibu jari ini?

Untuk mengelakkan kesan sampingan menghisap ibu jari, termasuk diastema, anda harus berusaha agar anak anda menghentikan tabiat ini. Kaedah ini juga digunakan oleh penyelidik di Brazil ketika mereka menggunakan rawatan untuk diastema subjek kajian.

Dalam kajian ini, peranan ibu bapa menjadi penting dalam menentukan kejayaan menghentikan tabiat menghisap ibu jari ini. Oleh itu, anda mesti dapat bercakap dengan mereka, terutamanya jika mereka berumur lebih dari 4 tahun.

Sekiranya anak anda telah memasuki prasekolah dan sudah mempunyai banyak kawan, kadang-kadang dorongan atau tekanan dari rakan sebaya secara automatik akan membuat anak itu melanggar kebiasaan ini.

Kadang-kadang dengan mengabaikan kebiasaan ini, boleh menjadi langkah berkesan untuk menghentikan kebiasaan ini. Kerana pada beberapa kanak-kanak, mereka melakukannya untuk menarik perhatian dan tidak mahu dilarang.

Demikian penjelasan mengenai tabiat menghisap ibu jari yang dapat mempengaruhi terjadinya kelainan pada susunan gigi, terutama diastema. Jangan biarkan anak anda terus melakukan tabiat yang memberi kesan kepada kesihatan, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!