Kesihatan

5 Fakta mengenai luka Canker semasa berpuasa, termasuk makanan yang harus dielakkan

Puasa biasanya dikaitkan dengan dahaga dan kelaparan. Ini kerana ibadah itu berusaha untuk tidak makan dan minum sepanjang hari.

Keadaan ini sering menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Salah satu aduan yang paling biasa adalah penampilan sariawan.

Ini tentu sekali mengganggu kekhasan puasa itu sendiri. Sekiranya anda adalah salah seorang yang sering mengalaminya, baca artikel berikut untuk mengetahui cara mencegah dan merawat sariawan semasa berpuasa.

Baca juga: Penting! Ini adalah 7 cara untuk menghilangkan bau mulut yang menjengkelkan

1. Mengapa berpuasa boleh menyebabkan sariawan?

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, sariawan adalah bisul kecil dan cetek yang berlaku di lapisan mulut. Pada mulanya luka ini muncul dari bisul putih hingga kekuningan yang dikelilingi oleh ruam kemerahan.

Thrush boleh berlaku semasa berpuasa, kerana pada umumnya pada ketika itu sistem kekebalan tubuh melemah dan membuat jangkitan bakteria dan virus lebih mudah terjadi.

Pengambilan vitamin dan nutrien tertentu yang rendah, seperti asid folik, zink, dan zat besi, juga boleh menyebabkan sariawan ketika berpuasa.

Selain itu, kebiasaan makan tergesa-gesa ketika sahur atau berbuka puasa, juga cenderung menggigit bibir atau lidah, menyebabkan sariawan di mulut.

2. Cara mencegah penyakit seriawan ketika berpuasa

Kerana penyebab sebenar sariawan tidak diketahui, langkah pencegahan juga tidak selalu berkesan.

Tetapi anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengurangkan kemungkinan gangguan kesihatan ini terjadi.

  • Elakkan makan sahur dan berbuka puasa dengan makanan yang boleh merengsakan mulut, termasuk makanan masam, panas, atau pedas.
  • Gosok gigi dengan sikat berbulu lembut selepas makan dan benang setiap hari.
  • Elakkan produk kebersihan mulut yang mengandungi natrium lauril sulfat.

3. Sekiranya sudah berlaku, apa yang perlu dilakukan untuk mengatasinya?

Dilaporkan dari Klinik Cleveland, sakit akibat sariawan biasanya hilang dan hilang sendiri tanpa rawatan dalam masa kira-kira satu atau dua minggu.

Menggunakan ubat kumur antibakteria, salap kortikosteroid atau penyelesaian preskripsi atau tanpa resep untuk mengurangkan kesakitan dan kerengsaan juga dapat membantu mempercepat proses penyembuhan.

Tetapi ingat untuk menggunakan ubat ini pada waktu sahur atau iftar agar tidak berbuka puasa.

4. Jenis makanan dan minuman yang harus dielakkan semasa sariawan

Jangan mengambil beberapa jenis makanan dan minuman di bawah untuk mengelakkan rasa seram semasa berpuasa:

  1. Minuman dan makanan berkafein, seperti kopi, soda, cola, dan coklat
  2. Alkohol, termasuk bir, anggur, minuman keras, dan sejenisnya
  3. Daging yang sukar, sayur-sayuran mentah, roti, kerepek dan pastri
  4. Pencuci mulut komersial, yang kebanyakannya mengandungi alkohol
  5. Tembakau, termasuk rokok dan tembakau mengunyah
  6. Makanan berasid seperti tomato, buah sitrus dan jus (jeruk, limau gedang, lemon, limau)
  7. Makanan pedas atau masin

5. Makanan dan minuman yang disyorkan untuk dimakan

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, makan beberapa makanan dan minuman berikut boleh bertindak sebagai rawatan semula jadi untuk merawat sariawan ketika berpuasa:

Yogurt

Salah satu penyebab sariawan adalah bakteria Helicobacter pylori (H. pylori) yang menyebabkan penyakit radang usus.

Kajian dari tahun 2007 menunjukkan bahawa kultur probiotik hidup seperti lactobacillus dapat membantu membasmi H. pylori dan merawat beberapa jenis penyakit usus radang.

Secara teori, jika salah satu daripada keadaan ini menyebabkan sariawan, maka memakan yogurt yang mengandung kultur probiotik hidup dapat membantu mengatasi gangguan tersebut.

Untuk membantu mencegah atau merawat sariawan, makan sekurang-kurangnya 1 cawan yogurt setiap hari.

Sayang

Madu terkenal dengan sifat antibakteria dan anti-radang. Menurut kajian tahun 2014, madu berkesan untuk mengurangkan sariawan, mengurangkan saiznya, dan menghilangkan kemerahan. Ia juga dapat membantu mencegah jangkitan yang lebih teruk daripada berlaku.

Untuk digunakan, sapukan madu ke kawasan yang terjejas empat kali sehari. Perlu diingat bahawa tidak semua madu boleh berkhasiat untuk merawat sariawan.

Sebilangan besar madu di kedai telah dipasteurisasi pada suhu tinggi, yang merosakkan sebahagian besar nutrien di dalamnya. Oleh itu, pilihlah madu yang tidak dipasteurisasi, seperti madu Manuka, agar berkesan menyembuhkan sariawan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!