Kesihatan

Berkelip Mata Terlalu Sering, Adakah Itu Biasa? Dengar, inilah sebabnya!

Berkedip mata terlalu kerap boleh berlaku sepanjang masa atau sekali-sekala. Keadaan ini umumnya dialami pada kanak-kanak, tetapi tidak jarang juga berlaku pada orang dewasa, lelaki dan wanita.

Berkedip berlebihan mungkin menjengkelkan, tetapi jarang disebabkan oleh masalah serius. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca mata berkelip terlalu kerap, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengesan Penyakit Lidah, Bermula dari Perubahan Warna hingga Tekstur

Adakah biasa berkelip terlalu kerap?

Dilaporkan dari Garis KesihatanTujuan berkelip adalah melincirkan dan membersihkan mata dengan menyebarkan air mata ke permukaan luarnya.

Selain itu, berkedip juga dapat melindungi mata dengan menutupnya untuk mengelakkan habuk, kerengsaan, cahaya yang sangat terang, dan benda asing.

Kebiasaannya, bayi dan kanak-kanak hanya berkelip sekitar dua kali seminit. Namun, apabila mencapai usia remaja, ia akan meningkat menjadi 14 hingga 17 kali seminit. Berkedip mata terlalu kerap biasanya berlaku ketika bercakap, gugup, atau kesakitan.

Harap maklum, tidak ada definisi yang pasti mengenai kelipan mata yang berlebihan. Namun, berkedip berlebihan biasanya dianggap tidak normal jika mengganggu kehidupan, penglihatan, dan aktiviti harian.

Apakah penyebab berkelip mata terlalu kerap?

Berkelip mata yang berlebihan berlaku apabila refleks berkedip berlebihan. Sebilangan besar keadaan ini boleh mempengaruhi orang dewasa dan kanak-kanak. Beberapa penyebab umum berkelip mata sering berlaku seperti berikut:

Kerengsaan mata

Berkelip lebih banyak daripada yang diinginkan mungkin disebabkan oleh kerengsaan permukaan depan mata.

Kerengsaan yang dimaksudkan, mungkin disebabkan oleh asap, serbuk sari atau reaksi alergi, pencemaran, benda asing, atau debu, mata kering, calar di bahagian luar mata, konjungtivitis, dan keradangan pada kelopak mata.

ketegangan mata

Keletihan mata adalah ketika anda letih dari mata yang berat setelah terlalu fokus pada satu perkara. Banyak perkara menyebabkan ketegangan mata, iaitu berada dalam cahaya yang sangat terang, membaca untuk waktu yang lama, dan berada di hadapan komputer untuk jangka masa yang lama.

Mata berkelip terlalu kerap kerana masalah penglihatan

Masalah penglihatan juga boleh menyebabkan mata berkelip terlalu kerap.

Beberapa masalah mata yang paling biasa yang biasanya mudah diperbaiki dengan lensa pembetulan termasuk rabun atau rabun jauh, rabun jauh, presbiopia atau perubahan mata yang berkaitan dengan usia, dan strabismus atau mata yang tidak sejajar.

Gangguan pergerakan atau dystonia mata

Gangguan pergerakan mata yang paling biasa adalah blepharospasm esensial jinak dan sindrom Meige.

Blepharospasm penting jinak adalah spasme mata yang menyebabkan berkelip cepat tanpa sengaja, sementara sindrom Meige adalah blepharospasm yang berkaitan dengan kekejangan mulut dan rahang.

Keadaan serius lain

Beberapa keadaan neurologi diketahui menyebabkan berkelip berlebihan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa kemungkinan berkelip berlebihan menjadi keadaan serius adalah sangat rendah. Keadaan serius yang boleh menyebabkan mata anda berkedip terlalu kerap merangkumi:

  • Penyakit Wilson. Keadaan ini disebabkan oleh berlebihan tembaga di dalam badan. Apabila disimpan di otak, ia boleh menyebabkan pelbagai gejala neurologi selain berkelip berlebihan seperti merengut wajah, kekok, dan gemetar.
  • Sklerosis berbilang. Keadaan ini mempengaruhi sistem saraf pusat. Gejala selain berkelip berlebihan, termasuk masalah dengan penglihatan, keseimbangan, koordinasi, dan kemampuan untuk mengawal otot.
  • Sindrom Tourette. Keadaan ini menyebabkan pergerakan dan ledakan vokal secara tiba-tiba. Pergerakan otot yang berlaku di sekitar mata boleh menyebabkan berkelip berlebihan.

Bagaimana mengatasi kelipan berlebihan?

Rawatan untuk berkelip berlebihan bergantung kepada penyebabnya. Kadang kala, berkelip terlalu kerap tidak akan bertambah baik sendiri dan memerlukan rawatan susulan dengan doktor.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata, salap, atau ubat lain jika berkelip berlebihan berkaitan dengan kecederaan mata, jangkitan, alergi, atau keradangan. Untuk masalah penglihatan, mereka biasanya diperbaiki dengan memakai kacamata preskripsi atau kanta lekap, terapi, dan pembedahan otot mata.

Sekiranya anda mempunyai keadaan neurologi yang serius, doktor anda akan menilai keadaan anda dan bekerjasama untuk membuat rancangan rawatan.

Untuk itu, berjumpa doktor dengan segera apabila anda mengalami sekelip mata yang berlebihan disertai dengan gejala neurologi, terutamanya sawan atau sentakan di muka.

Baca juga: Kerongkong Kering Walaupun Anda Tidak Mengalami Selesema, Apa yang Menyebabkannya?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!