Kesihatan

Batuk berterusan? Waspada, ini mungkin merupakan gejala awal TB paru

Semua orang pasti mengalami batuk. Tetapi jika anda mengalami batuk yang berterusan, ini boleh menjadi permulaan gejala TB paru. Sebelum batuk anda bertambah teruk, ketahui gejala TB paru yang lain.

Baca juga: Mengetahui Melanoma, sejenis barah kulit yang serius

Apa itu TB paru?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, bakteria Mycobacterium tuberculosis menyebabkan tuberkulosis atau TB yang biasanya disingkat. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan yang menular melalui udara yang merosakkan tisu badan.

TB paru berlaku apabila bakteria menyerang paru-paru. Anda perlu tahu bahawa penyakit ini boleh menular ke organ lain. Tetapi anda perlu tahu bahawa TB paru dapat disembuhkan dengan diagnosis awal dan rawatan antibiotik.

TB paru, juga dikenali sebagai penyakit pengingesan, meluas sebagai wabak pada abad ke-18 dan ke-19 di Amerika Utara dan Eropah.

Setelah penemuan antibiotik seperti streptomisin dan terutama isoniazid, bersama dengan peningkatan taraf hidup, doktor dapat merawat dan mengawal penyebaran TB dengan lebih baik. Gejala TB paru dapat dikesan dengan lebih cepat.

Keadaan paru-paru yang dijangkiti tuberkulosis. Foto: //www.cmcmohali.com

Jenis TB paru

Dalam kes ini, doktor mengklasifikasikan jenis penyakit TB menjadi 2, iaitu TB laten dan TB aktif atau paru.

TB pendam tidak menyebabkan simptom pada orang yang dijangkiti. Ini memang sangat berbeza dengan TB aktif yang sebenarnya menyebabkan simptom dan menular. TB laten boleh menjadi TB aktif apabila sistem imun anda tidak lagi dapat menahan bakteria di dalam badan.

Berbeza dengan TB laten, dalam TB aktif keadaan ini membuat badan anda merasa sakit dan dalam banyak kes boleh menular kepada orang lain. Ini boleh berlaku dalam beberapa minggu pertama setelah dijangkiti bakteria TB.

Bukan hanya itu, beberapa orang mungkin mengetahui bahawa mereka telah dijangkiti TB bertahun-tahun kemudian, anda tahu!

Gejala TB paru

Dilaporkan dari Klinik MayoBerikut adalah beberapa tanda dan gejala TB aktif yang menyerang paru-paru:

1. Batuk selama tiga minggu secara berterusan

Gejala yang paling biasa jika anda dijangkiti TB paru adalah batuk berterusan selama lebih dari 21 hari. Batuk darah adalah keadaan yang paling teruk dari munculnya penyakit ini.

2. Gejala TB yang dirasakan di dada

Tidak hanya batuk, anda biasanya merasakan sakit di paru-paru ketika bernafas. Ini kerana TB paru menjangkiti paru-paru.

3. Berat badan

Secara umum, pesakit dengan TB paru mengalami penurunan berat badan kerana kesakitan yang tidak tertahankan.

Ini tentu menjadikan selera makan anda menurun secara drastik. Hasilnya adalah badan yang lebih langsing.

Penurunan berat badan ini adalah simptom tuberkulosis yang biasa. Ini sejajar dengan penemuan kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Infectious Disease yang meneliti pesakit TB di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Dalam kajian tersebut, 40 persen pesakit TB di sana mengalami penurunan selera makan dan lebih dari 44 persen mengalami penurunan berat badan.

Gejala TB ini mesti ditindaklanjuti

Sekiranya anda mengalami simptom TB paru seperti itu, anda harus segera menindaklanjutinya. Sebabnya, ini akan menyebabkan kekurangan zat makanan dan kerosakan sistem imun. Sekiranya anda mengalaminya, penghidap TB akan lebih berisiko menderita penyakit ini.

4. Cepat berasa letih

Bukan hanya penurunan berat badan, kesan sampingan lain jika anda menderita TB paru akan berasa cepat letih.

5. Demam mendadak

Pesakit dengan TB paru akan mengalami demam secara tiba-tiba.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Medical Journal, Armed Forces India mengatakan demam berlaku pada 60-85 peratus TB paru. Demam itu sendiri disebut dalam kajian sebagai aktiviti penting yang timbul kerana jangkitan TB.

Di samping itu, demam boleh berlaku semasa anda menjalani rawatan kemoterapi. Kemunculan demam berlaku pada minggu kedua rawatan.

6. Berpeluh malam

Gejala-gejala lain selain demam, apabila cuaca tidak sejuk anda akan berasa sejuk secara tiba-tiba hingga menggigil pada waktu malam.

Ini kerana jangkitan dengan bakteria TB paru akan menyebabkan badan mengalami menggigil dan menggigil pada waktu malam.

7. Gejala TB paru, iaitu perubahan warna air kencing

Anda akan mengalami perubahan warna air kencing anda di peringkat kemudian, jika TB tidak dirawat dengan segera.

Tuberkulosis juga boleh mempengaruhi kesihatan bahagian tubuh yang lain, termasuk ginjal, tulang belakang, dan otak. Apabila TB berlaku di luar paru-paru, tanda dan gejala berbeza mengikut organ yang terlibat.

Contohnya, tuberkulosis tulang belakang boleh membuat anda sering merasa sakit belakang, dan tuberkulosis pada buah pinggang boleh menyebabkan darah dalam air kencing. Sekiranya anda mula merasakan beberapa gejala TB paru di atas, tidak ada salahnya berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Kenali Punca Tuberkulosis, Penyakit Berjangkit yang Maut

Gejala TB jarang berlaku

Kadang kala, TB aktif akan merebak di luar paru-paru ke pelbagai organ. Apabila ini berlaku, anda akan mengalami keadaan yang disebut tuberkulosis extrapulmonary.

Gejala TB yang timbul bergantung pada kawasan yang dijangkiti. Antara lain adalah:

Kelenjar getah bening

Kelenjar getah bening di saluran udara paru-paru boleh menjadi sangat besar dan menekan pada tiub bronkus, menyebabkan anda batuk dan mungkin merosakkan paru-paru anda.

Sekiranya bakteria penyakit ini merebak ke kelenjar getah bening di leher, sangat mungkin kelenjar ini datang ke permukaan kulit dan mengeluarkan nanah.

Gejala TB di Ginjal

Jangkitan TB di buah pinggang boleh menyebabkan demam, sakit belakang, dan kadang-kadang air kencing mengandungi darah. Umumnya jangkitan merebak ke pundi kencing, menyebabkan kesakitan dan kerap membuang air kecil.

Otak

Tuberkulosis yang menyerang otak disebut meningitis tuberkulosis. Penyakit ini sangat mematikan.

TB jenis ini biasanya menyerang orang tua atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Gejala termasuk demam, sakit kepala berterusan, leher kaku, loya, dan mengantuk yang boleh menyebabkan koma.

Perikardium

Keadaan perikardium atau lapisan kantung jantung yang dijangkiti TB disebut perikarditis batuk kering. Apabila terkena penyakit ini, perikardium akan menebal dan kadang-kadang mengeluarkan cecair yang memenuhi ruang antara perikardium dan jantung.

Keadaan ini akan membuat jantung lemah, menyebabkan pembengkakan saluran darah di leher dan sukar bernafas.

organ seks

Tuberkulosis juga boleh merebak ke alat kelamin, anda tahu! Gejala TB yang menyerang alat kelamin lelaki biasanya berupa pembengkakan skrotum.

Semasa pada wanita, TB akan menyebabkan sakit pada pelvis dan haid tidak teratur. Penyakit ini juga dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik atau telur yang tidak melekat pada rahim.

Diagnosis simptom TB paru

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniTB boleh disembuhkan tetapi boleh mengancam nyawa jika seseorang tidak mendapat rawatan yang betul. TB laten dapat berkembang menjadi TB aktif jika seseorang tidak menerima rawatan pencegahan.

Doktor dapat menentukan sama ada seseorang dijangkiti bakteria TB menggunakan ujian kulit atau darah. Ujian kulit melibatkan penyedia penjagaan kesihatan meletakkan beberapa suntikan dalam sejumlah kecil cecair yang disebut tuberculin ke dalam lengan bawah seseorang.

Ujian ini positif jika kulit mengalami benjolan atau bengkak dalam 48-72 jam selepas suntikan dibuat. Ujian darah untuk TB melibatkan pengambilan sampel darah kecil dan menganalisisnya untuk tindak balas sistem imun terhadap bakteria TB.

Bagaimana jika keputusan ujian positif?

Sekiranya seseorang yang telah menjalani ujian positif bakteria, doktor secara amnya juga akan memerintahkan pemeriksaan sinar-X dada atau ujian dahak untuk menentukan sama ada jangkitan telah berkembang menjadi penyakit aktif atau tidak.

Sesiapa yang mempunyai simptom TB paru harus berjumpa doktor untuk ujian lain. Bukan hanya itu, telah dijelaskan sebelumnya bahawa TB paru dapat menular ketika kita berinteraksi dengan orang yang sudah dijangkiti.

Oleh itu, sangat digalakkan, bagi anda yang mungkin berhubung dengan orang yang menghidap TB aktif, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut. Ini penting untuk mengesan kehadiran simptom TB paru atau tidak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!