Kesihatan

Jangan ambil ringan, kenali penyebab tekanan darah rendah di sini

Mengetahui penyebab tekanan darah rendah atau hipotensi adalah salah satu cara untuk mengelakkan kesan seperti pening dan pening.

Bagi orang tua, tekanan darah rendah boleh menyebabkan otak, jantung dan organ penting lain kekurangan darah dan oksigen yang mereka bawa. kamu tahu.

Hipotensi adalah keadaan di mana tekanan darah anda dicatat kurang dari 90/60. Sementara itu, untuk tekanan darah yang optimum, angkanya kurang dari 120/80.

Jenis tekanan darah rendah

Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba biasanya berlaku ketika anda berdiri dari posisi tidur atau duduk. Tekanan darah jenis ini dikenali sebagai hipotensi postural atau hipotensi ortostatik.

Jenis lain adalah jika anda berdiri lama, ini dipanggil hipotensi yang ditengahi neural.

Hipotensi postural adalah kegagalan sistem kardiovaskular atau saraf untuk bertindak balas dengan tepat terhadap perubahan mendadak. Biasanya, semasa anda berdiri, terdapat sedikit darah di bahagian bawah badan.

Tubuh akan mengatasi ini dengan menghantar mesej ke jantung untuk berdegup lebih cepat dan saluran darah mengempis. Sekiranya ini tidak berlaku atau prosesnya terlalu lambat, ini menyebabkan hipotensi postural dan boleh menyebabkan pengsan.

Nah, untuk mengetahui dengan lebih terperinci apa yang menyebabkan tekanan darah rendah, anda harus merujuk kepada penjelasan yang diringkaskan dari pelbagai sumber berikut:

Kehamilan menyebabkan tekanan darah rendah

Hipotensi normal berlaku semasa kehamilan. Fluktuasi dan perubahan peredaran hormon sering menyebabkan penurunan tekanan darah, terutama pada trimester kehamilan pertama dan kedua.

Perubahan tekanan darah bergantung pada tahap tenaga, gaya hidup dan tahap tekanan wanita hamil. Tekanan darah juga boleh tinggi atau rendah pada waktu-waktu tertentu.

Salah satu risiko bagi wanita yang mempunyai tekanan darah rendah adalah tidak sedarkan diri. Sekiranya anda hamil, pengsan boleh mencederakan ibu hamil dan membahayakan bayi yang belum lahir.

Tekanan darah yang sangat rendah boleh menyebabkan kejutan atau kerosakan organ. Ini menyukarkan darah untuk mencapai bayi dan menimbulkan risiko kesihatan bayi.

Baca juga: Ciri-ciri Kehamilan, Tanda dan Pengiraan Muda Satu Minggu

Kekurangan darah menyebabkan darah rendah

Pengurangan jumlah darah dapat menyebabkan penurunan tekanan darah. Pengurangan jumlah darah ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari kecederaan hingga kemalangan yang menyebabkan darah keluar dari badan.

Dehidrasi juga boleh menyebabkan tekanan darah rendah. kamu tahu. Apabila anda kurang minum, ini akan menyebabkan jumlah darah anda menurun.

Pengambilan ubat-ubatan, menyebabkan tekanan darah rendah

Sebilangan ubat ini boleh menyebabkan tekanan darah rendah:

  • ubat diuretik
  • ubat untuk merawat tekanan darah tinggi
  • ubat jantung yang merangkumi penyekat beta
  • ubat untuk penyakit parkinson
  • antidepresan trisiklik
  • ubat disfungsi ereksi terutamanya dalam kombinasi dengan nitrogliserin
  • dadah dan alkohol
  • ubat lain yang boleh dibeli di farmasi dan digabungkan dengan ubat hipertensi

Penyakit jantung menyebabkan darah rendah

Keadaan jantung yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah termasuk degupan jantung atau bradikardia yang lemah, masalah injap jantung, serangan jantung dan kegagalan jantung.

Keadaan ini akan membuatkan jantung anda tidak dapat melakukan peredaran darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan.

Baca juga: Penyakit Jantung: Ketahui Sebab dan Cara Mencegahnya

Darah rendah kerana masalah endokrin

Beberapa masalah seperti komplikasi dengan kelenjar penghasil hormon dalam sistem endokrin badan boleh menyebabkan tekanan darah rendah.

Ini termasuk tiroid yang tidak aktif, penyakit paratiroid, kekurangan adrenal atau penyakit Addison, gula darah rendah dan beberapa kes diabetes.

Kejutan septik, penyebab tekanan darah rendah

Keadaan ini berlaku apabila bakteria meninggalkan tempat jangkitan (biasanya di paru-paru, perut atau saluran kencing) dan memasuki aliran darah.

Bakteria ini dapat menghasilkan toksin yang menjengkelkan saluran darah, kamu tahu.

Kemudian, keadaan ini akan menyebabkan penurunan tekanan darah yang mendalam dan membahayakan nyawa anda.

Alahan yang teruk menyebabkan tekanan darah rendah

Anafilaksis adalah reaksi alergi yang kadang-kadang membawa maut dan boleh berlaku jika anda sangat sensitif terhadap ubat-ubatan seperti penisilin, serta makanan tertentu seperti kacang tanah atau sengatan lebah.

Ciri-ciri kejutan ini adalah masalah dengan pernafasan, gatal-gatal, pembengkakan esofagus dan penurunan tekanan darah secara tiba-tiba dan teruk.

Kekurangan nutrien menyebabkan darah rendah

Kekurangan vitamin B-12 dan asid folik boleh menyebabkan anemia, yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!