Kesihatan

6 Khasiat Ginseng untuk Tubuh: Meningkatkan Stamina untuk Menurunkan Gula Darah

Ginseng terkenal sebagai salah satu tanaman herba yang paling banyak digunakan, termasuk untuk kesihatan. Adakah anda tahu apa kelebihan ginseng untuk badan?

Ginseng sendiri adalah akar tumbuhan yang secara khas mengandungi ginsenosides dan gintonin.

Tumbuhan ini dipercayai selama berabad-abad sebagai tanaman yang mengandungi khasiat bermanfaat seperti meningkatkan imuniti, meningkatkan stamina, dan meningkatkan daya tumpuan semasa belajar.

Dapatkan khasiat ginseng secara semula jadi

Apa kelebihan ginseng yang anda tahu? Foto: Pixabay.com

Untuk mendapatkan faedah terbaik dari ginseng, anda boleh mengambilnya secara oral melalui suplemen ekstrak ginseng dalam bentuk pil, kapsul, serbuk, atau minuman dan minyak cair.

Selain itu, akar ginseng juga dapat dimakan secara langsung, dikukus, atau direndam dan air rendaman diminum seperti teh.

Ketenaran ginseng sebagai ramuan alternatif yang bermanfaat untuk tubuh menjadikan ginseng cukup mudah diperoleh dalam pelbagai bentuk.

Baca juga: Untuk mendapatkan semula keyakinan, inilah cara untuk menghilangkan kesan regangan

Pelbagai khasiat ginseng untuk kesihatan badan

Terdapat beberapa kebaikan ginseng untuk kesihatan yang dapat anda peroleh dengan meminumnya dengan betul dan tidak berlebihan. Ada apa-apa?

Mengandungi antioksidan untuk mengurangkan keradangan

Ginseng boleh dimakan dengan pembuatan bir untuk mendapatkan faedahnya. Foto: Pixabay.com

Ekstrak ginseng dan sebatian ginsenoside dapat mengurangkan keradangan dan meningkatkan keupayaan antioksidan sel.

Satu kajian yang dilakukan dengan menggunakan ekstrak ginseng merah Korea terbukti dapat mengurangkan keradangan dan meningkatkan aktiviti antioksidan pada sel kulit orang dengan eksim.

Kajian lain juga mendapati hasil yang signifikan mengenai kemampuan ekstrak ginseng merah Korea untuk mengurangkan keradangan.

Meningkatkan fungsi kognitif

Ginseng berguna untuk meningkatkan fungsi otak seperti ingatan, tingkah laku, mental dan mood.

Selain itu, dalam kajian haiwan, didapati kemampuan komponen dalam ginseng seperti ginsenoside K untuk melindungi otak dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Ginseng juga menurut pelbagai kajian mampu memberi kesan positif terhadap fungsi dan tingkah laku otak pada penderita Alzheimer.

Membantu mengatasi disfungsi ereksi

Ginseng mempunyai kemampuan untuk mengurangkan tekanan oksidatif pada tisu dan meningkatkan pengeluaran oksida nitrat dan meningkatkan aliran darah ke otot zakar.

Atas sebab ini, ginseng boleh digunakan sebagai rawatan alternatif untuk melegakan disfungsi ereksi pada lelaki.

Meningkatkan imuniti

Ayuh, jaga sistem ketahanan badan anda dengan memakan ginseng! Foto: Shutterstock.com

Ginseng berdasarkan pelbagai kajian pesakit kanser perut yang menjalani pembedahan atau kemoterapi dapat membantu meningkatkan fungsi imun dan mengurangkan gejala yang sering muncul berulang kali setelah menjalani rawatan.

Selain itu, ginseng juga dapat mencegah penyakit itu berulang sehingga lima tahun selepas pembedahan kuratif.

Dalam jenis vaksinasi tertentu, ginseng juga diduga meningkatkan kesannya, misalnya, seperti pada vaksinasi influenza.

Baca juga: Mengetahui Kusta, Antara Mitos & Fakta

Ginseng memberi manfaat untuk meningkatkan stamina

Ginseng dapat menekan kerosakan oksidatif dan meningkatkan pengeluaran tenaga dalam sel. Ia berguna untuk mengatasi keletihan fizikal dan mental, mengekalkan stamina, dan meningkatkan aktiviti fizikal.

Menurunkan gula dalam darah

Ginseng boleh digunakan untuk membantu menurunkan gula darah. Foto: Shutterstock.com

Ginseng dapat membantu mengawal gula darah pada pesakit diabetes dan bukan diabetes. Keupayaan ginseng telah terbukti dapat meningkatkan fungsi sel pankreas, meningkatkan pengeluaran insulin dan meningkatkan penyerapan gula darah dalam tisu.

Ginseng merah fermentasi yang terbentuk dengan bantuan bakteria hidup yang mengubah ginsenosida menjadi bentuk yang lebih mudah diserap dan kuat bahkan dapat berfungsi dengan lebih berkesan dalam membantu mengawal gula darah.

Tetapi anda perlu berjumpa doktor sebelum mengambil ginseng, terutamanya jika anda telah diberi ubat untuk diabetes yang ada.

Pengambilan secara sembarangan dikhuatiri akan mencetuskan hipoglikemia.

Satu lagi keajaiban akar ginseng juga telah banyak dikaji. Salah satunya adalah memberikan perlindungan terhadap antioksidan dan menjaga kesihatan sel yang dapat mengurangi risiko beberapa jenis barah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan. Bukan hanya untuk pencegahan barah, tetapi juga untuk manfaat kesihatan yang lain.

Oleh itu, penggunaan ginseng sebagai rawatan atau pencegahan alternatif dapat diberikan dengan lebih berkesan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.