Kesihatan

Ketahui Penjagaan Paliatif, Penjagaan Holistik untuk Penyembuhan Kanser

Walaupun sangat mematikan, tetapi barah adalah penyakit yang dapat disembuhkan dengan menjalani pelbagai rawatan dan faktor penentu. Bukan hanya kemoterapi, tetapi untuk rawatan paliatif.

Tetapi adakah anda tahu apa itu rawatan paliatif? Lihat penjelasannya.

Apakah penjagaan paliatif?

Melancarkan penjelasan dari halaman Institut Kanser NegaraPenjagaan paliatif adalah perawatan yang diberikan untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit yang mempunyai penyakit serius atau mengancam nyawa, seperti barah.

Penjagaan paliatif adalah pendekatan untuk merawat yang merawat orang secara keseluruhan, bukan hanya penyakit.

Tujuannya adalah untuk mencegah atau merawat sedini mungkin gejala dan kesan sampingan penyakit dan rawatannya, selain masalah psikologi, sosial dan spiritual yang berkaitan.

Penjagaan paliatif juga disebut perawatan selesa, rawatan sokongan, dan pengurusan gejala. Pesakit boleh menerima rawatan paliatif di hospital, klinik pesakit luar, kemudahan rawatan jangka panjang, atau di rumah di bawah arahan doktor.

Siapa yang menyediakan penjagaan paliatif?

Penjagaan paliatif biasanya diberikan oleh pakar perawatan paliatif, pengamal penjagaan kesihatan yang telah mendapat latihan dan / atau perakuan khusus dalam perawatan paliatif.

Mereka memberikan perawatan menyeluruh kepada pesakit dan keluarga mereka atau pengasuh yang memfokuskan pada masalah fizikal, emosi, sosial, dan kerohanian yang mungkin dihadapi oleh pesakit barah ketika mengalami barah.

Selalunya, pakar penjagaan paliatif berfungsi sebagai sebahagian daripada pasukan pelbagai disiplin yang boleh merangkumi doktor, jururawat, ahli diet berdaftar, ahli farmasi, pendeta, psikologi, dan pekerja sosial.

Pasukan penjagaan paliatif bekerjasama rapat dengan pasukan penjagaan onkologi untuk mengurus penjagaan dan mengekalkan kualiti hidup terbaik.

Pakar penjagaan paliatif juga memberikan sokongan pengasuh, memudahkan komunikasi di antara anggota pasukan penjagaan kesihatan, dan membantu dalam perbincangan yang difokuskan pada tujuan penjagaan pesakit.

Masalah apa yang ditangani dalam penjagaan paliatif?

Seperti yang dilaporkan dari halaman Institut Kanser NegaraWalau bagaimanapun, kesan fizikal dan emosi kanser dan rawatannya mungkin berbeza-beza dari orang ke orang. Penjagaan paliatif dapat menangani pelbagai masalah, dengan menggabungkan keperluan khusus individu ke dalam perawatan.

Pakar perubatan paliatif akan mempertimbangkan masalah berikut untuk setiap pesakit:

Fizikal

Gejala fizikal yang biasa termasuk rasa sakit, keletihan, kehilangan selera makan, loya, muntah, sesak nafas, dan insomnia.

Emosi

Pakar penjagaan paliatif dapat menyediakan sumber untuk membantu pesakit dan keluarga menangani emosi yang timbul dengan diagnosis barah dan rawatan barah.

Depresi, kegelisahan, dan ketakutan hanyalah beberapa masalah yang dapat ditangani melalui rawatan paliatif.

Kerohanian

Dengan diagnosis kanser, pesakit dan keluarga sering melihat lebih mendalam makna kehidupan mereka.

Sebilangan orang merasakan penyakit itu mendekatkan mereka dengan kepercayaan atau keyakinan rohani mereka. Yang lain berjuang untuk memahami mengapa barah menimpa mereka.

Seorang pakar dalam perawatan paliatif dapat menolong orang meneroka kepercayaan dan nilai mereka sehingga mereka dapat mencari ketenangan atau mencapai tahap penerimaan yang sesuai dengan keadaan mereka.

Keperluan pengasuh

Ahli keluarga adalah bahagian penting dalam rawatan barah. Seperti pesakit, keperluan mereka akan berubah dari masa ke masa kerana beberapa faktor perubatan. Adalah biasa bagi ahli keluarga untuk dibebani dengan tanggungjawab tambahan yang diberikan kepada mereka.

Ramai yang sukar untuk menjaga saudara yang sakit ketika berusaha untuk memikul tanggungjawab lain, seperti pekerjaan, pekerjaan rumah tangga, dan menjaga anggota keluarga yang lain.

Ketidakpastian mengenai cara menolong orang yang mereka sayangi menghadapi situasi perubatan, sokongan sosial yang tidak mencukupi, dan emosi seperti bimbang dan takut juga boleh menambahkan tekanan kepada pengasuh.

Cabaran ini boleh membahayakan kesihatan pengasuh itu sendiri. Pakar penjagaan paliatif dapat membantu keluarga dan rakan mengatasi dan memberi mereka sokongan yang mereka perlukan.

Keperluan praktikal

Pakar penjagaan paliatif juga dapat membantu masalah kewangan dan undang-undang, persoalan insurans, dan masalah pekerjaan.

Membincangkan tujuan penjagaan juga merupakan komponen penting dalam penjagaan paliatif. Ini termasuk membicarakan rujukan terlebih dahulu dan memudahkan komunikasi antara ahli keluarga, pengasuh, dan anggota pasukan penjagaan onkologi.

Bilakah rawatan paliatif digunakan dalam rawatan barah?

Penjagaan paliatif dapat diberikan setiap saat sepanjang rawatan barah, dari diagnosis hingga akhir hayat. Apabila seseorang mendapat rawatan paliatif, dia mungkin terus menerima rawatan barah.

Baca juga: Benarkah pengambilan makanan yang dibakar boleh menyebabkan barah? Inilah Jawapannya!

Adakah terdapat kajian yang menunjukkan bahawa perawatan paliatif bermanfaat?

Menurut kajian Institut Kanser Negara, menunjukkan bahawa komponen penjagaan paliatif bermanfaat untuk kesihatan dan kesejahteraan pesakit dan keluarga.

Dalam beberapa tahun terakhir, kajian menunjukkan bahawa mengintegrasikan perawatan paliatif ke dalam perawatan barah dapat meningkatkan kualiti hidup dan mood mereka, dan dapat memanjangkan usia.

Persatuan Onkologi Klinikal Amerika seperti yang dilaporkan dari halaman Institut Kanser Negara juga mengesyorkan agar semua pesakit dengan kanser lanjut mendapat rawatan paliatif. Berikut adalah beberapa jenis penjagaan paliatif:

terapi seni

Terapi ini, memberi peluang kepada pesakit barah untuk belajar mengekspresikan diri, seperti melukis. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan ketenangan fikiran dan hati. Pada pesakit barah, terapi ini juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Terapi muzik

Kanser boleh menimbulkan perasaan sedih, takut, malu, dan pelbagai sifat negatif yang lain.

Dalam terapi ini, pesakit barah akan melakukan pelbagai aktiviti, misalnya mendengarkan muzik klasik yang menenangkan hati dan fikiran, bernyanyi bersama untuk meningkatkan mood, memainkan alat muzik untuk menguruskan tekanan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found