Kesihatan

Wanita Hamil Jangan Keliru! Inilah Cara Membaca Hasil Ultrasound

Pada masa ini, tidak banyak orang yang tahu membaca hasil ultrasound dengan betul. Sebenarnya, sangat penting anda mengetahui dan dapat memahami penerangan mengenai keputusan pemeriksaan ultrasound.

Ultrasound atau ultrasound adalah bahagian biasa dalam penjagaan pranatal. Sebilangan besar wanita hamil akan mendapat rawatan ini sekurang-kurangnya sekali. Tujuannya adalah untuk melihat sekilas bayi dalam kandungan.

Baca juga: Hati-hati terhadap Cacing pada Wanita Hamil: Sebab, Ciri dan Cara Mengatasinya

Jenis ultrabunyi yang berbeza untuk kehamilan

Hasil ultrasound kehamilan. Foto: //www.emcurious.com

Teknik ultrabunyi mampu memberikan pelbagai maklumat mengenai keadaan kehamilan. Termasuk jika ada masalah kesihatan yang disyaki.

Nah, beberapa jenis ultrasound biasanya dilakukan untuk memeriksa keadaan janin di dalam perut, seperti:

Ultrasound transvaginal

Ultrasound transvaginal dilakukan untuk menghasilkan gambar yang lebih jelas. Ultrasound jenis ini lebih cenderung digunakan pada peringkat awal kehamilan. Untuk pemeriksaan ini, probe ultrasound kecil akan dimasukkan ke dalam vagina.

Ultrasound 2D

Ultrasound 2D adalah prosedur standard yang digunakan untuk menghasilkan gambar 2 dimensi mengenai apa yang berlaku di dalam badan ibu dan bayi.

Hasil ultrasound 6 minggu menggunakan teknologi 2D pada umumnya cukup untuk mengesahkan kehamilan awal.

Walaupun tidak memberikan maklumat mengenai gambar janin yang berbentuk sempurna. Tetapi perkara pertama yang biasanya ditunjukkan melalui hasil ultrasound 6 minggu adalah kehadiran kantung rahim.

Ultrasound 3D

Ultrasound 3D jenis ini membolehkan doktor melihat lebar, tinggi, dan kedalaman janin dan organ. Ultrasound ini akan sangat membantu dalam mendiagnosis masalah kehamilan.

Sebagai contoh, jika pemeriksaan awal menggunakan ultrasound 2D diperoleh, hasil ultrasound lemah. Kemudian doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan susulan melalui ultrasound 3D, untuk mengetahui punca keputusan ultrasound yang lemah.

Ultrasound 4D

Ultrasound 4D juga boleh dipanggil ultrasound 3D dinamik. Tidak seperti jenis lain, ultrasound 4D menghasilkan gambar wajah dan pergerakan bayi yang lebih baik.

Pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor serupa dengan ultrasound lain, tetapi dilakukan dengan peralatan khas. Ini biasanya merupakan salah satu cara yang lebih tepat untuk membaca hasil ultrasound trimester ke-3, kerana perkembangan organ bayi yang semakin jelas akan dilihat dengan lebih terperinci.

Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi cara membaca hasil ultrasound trimester ke-3 melalui teknologi ultrasound 4D. Sebahagian daripadanya adalah kedudukan bayi, perut ibu, dan isipadu cecair ketuban di rahim.

Ekokardiografi janin

Ekokardiografi janin dilakukan sekiranya doktor mengesyaki bayi tersebut mengalami kecacatan jantung kongenital. Ujian ini boleh dilakukan sama dengan ultrasound kehamilan tradisional tetapi memerlukan lebih banyak masa.

Dalam pemeriksaan ini, gambaran mendalam mengenai jantung janin, seperti ukuran, bentuk, dan struktur jantung akan dilihat dengan lebih jelas. Doktor juga dapat melihat bagaimana jantung bayi berfungsi, yang dapat membantu mendiagnosis masalah.

Perbezaan visualisasi hasil ultrasound

Seiring dengan perkembangan teknologi yang terus berlaku, kini terdapat banyak pilihan ketika anda ingin mengetahui gambaran keadaan janin melalui pemeriksaan ultrasound.

Hasil Ultrasound 2D

Keputusan imbas Ultrasound 2D umumnya hanyalah garis kelabu kabur. Ini kerana imbasan dapat melihat secara langsung ke badan bayi.

Walaupun tahap kejelasan gambar ultrasound 2D sama dengan foto negatif, ia masih dapat menggambarkan pertumbuhan, degupan jantung, perkembangan, dan ukuran bayi dengan jelas.

Hasil Ultrasound 3D

Gambar dihasilkan semasa pemeriksaan ultrasound 3D secara amnya diambil pada pelbagai sudut dan kemudian disatukan untuk dibentuk rendering tiga dimensi.

Jadi, daripada hanya melihat wajah comel bayi, anda juga dapat melihat seluruh permukaan badan yang menyerupai foto biasa.

Hasil ultrasound jenis ini biasanya digunakan ketika usia kehamilan mencapai 4 bulan. Hasil ultrasound 4 bulan bukan sahaja membolehkan anda melihat perkembangan bayi, tetapi juga mengetahui jantina.

Hasil Ultrasound 4D

Hasil ultrasound 4D serupa dengan ultrasound 3D, tetapi gambar menunjukkan gerakan seperti video. Jadi dalam sonogram 4D, anda akan melihat bayi anda melakukan sesuatu dalam masa nyata waktu sebenar, seperti membuka dan menutup matanya dan menghisap ibu jarinya.

Hasil ultrasound 4D juga dapat menunjukkan gambaran kehamilan kembar yang cukup jelas.

Dilaporkan dari Pertemuan pertamaSekiranya anda ingin melihat hasil ultrasound kembar dengan gambar yang optimum, maka masa yang disyorkan untuk pemeriksaan adalah ketika anda memasuki usia kehamilan 22 dan 26 minggu.

Baca juga: 3 Fakta Menarik mengenai Wanita Hamil dan Mainan Seks, Bolehkah Anda Menggunakannya atau Tidak?

Cara membaca hasil ultrasound berdasarkan singkatan

Ultrasound boleh dibaca berdasarkan singkatan. (Foto: pixabay.com)

Ultrasound, juga dikenali sebagai sonogram, dapat membantu memantau perkembangan janin yang normal dan memeriksa kemungkinan masalah.

Dalam beberapa kes, ultrasound janin digunakan untuk menilai kemungkinan masalah atau membantu mengesahkan diagnosis.

Ultrasound janin biasanya dilakukan pada trimester pertama untuk mengesahkan kehamilan dan menganggarkan berapa lama bayi akan berada dalam kandungan. Namun, jika masih sukar dilihat, ia dapat dilakukan ketika memasuki trimester kedua setelah anatomi kelihatan.

Sekiranya masalah disyaki, ultrasound susulan atau ujian pencitraan tambahan seperti MRI mungkin disyorkan. Nah, ada beberapa cara untuk membaca hasil ultrasound berdasarkan singkatan, seperti berikut.

  • GA atau usia kehamilan. Menunjukkan anggaran usia kehamilan berdasarkan panjang lengan, kaki, dan diameter kepala. Sekiranya salah satu faktor ini mempunyai ukuran yang tidak normal maka doktor akan menunjukkannya sebagai suatu kelainan.
  • GS atau kantung kehamilan. Adakah ukuran kantung kehamilan, yang biasanya akan menjadi lingkaran hitam. Biasanya, kantung akan muncul pada hasil ultrasound trimester awal.
  • BPD atau diameter biparietal. Menunjukkan ukuran pelipis kiri dan kanan yang biasanya digunakan untuk mengukur bayi dalam kandungan pada trimester ke-2 dan ke-3.
  • Panjang FL atau femur. Ini adalah ukuran panjang femur bayi di dalam kandungan.
  • HC atau lilitan kepala. Menunjukkan lilitan kepala bayi.
  • penghawa dingin. menunjukkan skala lilitan perut (perut) bayi di dalam kandungan.
  • C atau perut lilitan. Ini adalah skala keliling perut bayi yang apabila digabungkan dengan BPD, akan menghasilkan anggaran berat bayi.
  • F-HR. Ia adalah degupan jantung janin dan kekerapan kardio bayi di dalam rahim.
  • CRL atau panjang mahkota. Menunjukkan panjang janin yang diukur dari kepala ke punggung di mana dilakukan pada awal trimester.

Ultrasound juga boleh dilakukan untuk alasan bukan perubatan lain, seperti mencari masalah pada ibu bapa atau menentukan jantina bayi.

Pemeriksaan ultrabunyi selamat untuk ibu dan bayi di rahim, tetapi doktor tidak mengesyorkan penggunaannya jika tidak ada masalah dengan badan.

Cara membaca keputusan ultrasound jantina

Untuk mempermudah membaca hasil ultrasound jantina, ada baiknya jika pemeriksaan dilakukan selepas minggu ke-14 kehamilan.

Ini kerana sebelum itu, bayi lelaki dan perempuan akan kelihatan sama pada ultrasound. Hasilnya akan lebih optimum jika dilakukan setelah usia kehamilan mencapai 18 minggu dan seterusnya.

Ini kerana jarak antara kaki bayi pada amnya cukup jauh sehingga terdapat jarak penglihatan yang baik di antara mereka.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found