Kesihatan

Laser untuk Penyingkiran tahi lalat: Prosedur untuk Kos yang Dibutuhkan

Laser untuk membuang tahi lalat memang satu cara yang boleh dilakukan dan paling selamat. Tahi lalat adalah kumpulan sel kulit, biasanya berwarna coklat atau hitam, yang boleh muncul di mana sahaja di badan.

Sebilangan besar tahi lalat besar jinak atau bermaksud tidak barah. Namun, jika anda mempunyai sel barah, sel tersebut dapat dikeluarkan dengan prosedur dari doktor, seperti laser.

Baiklah, untuk mengetahui prosedur laser membuang tahi lalat, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Suntikan Pengisi Bibir: Prosedur, Kesan Sampingan, dan Kos yang Perlu Anda Ketahui

Prosedur laser untuk membuang tahi lalat

Dilaporkan Garis Kesihatan, pembedahan membuang tahi lalat akan menyebabkan parut.

Parut yang dihasilkan boleh hilang sendiri bergantung pada beberapa faktor, seperti usia, jenis pembedahan, dan lokasi. Beberapa prosedur laser untuk menghilangkan tahi lalat termasuk yang berikut:

Pemeriksaan fizikal

Sebelum melakukan pembedahan membuang tahi lalat, termasuk laser, doktor biasanya akan memeriksa terlebih dahulu. Apabila pemeriksaan doktor menganggap tahi lalat tidak normal, sampel tisu akan diambil atau dikeluarkan sepenuhnya.

Doktor kemudian menghantar sampel ke makmal untuk melihat lebih dekat, juga dikenali sebagai biopsi. Sekiranya hasil pemeriksaan positif atau menunjukkan adanya sel barah, maka keseluruhan tahi lalat dan kawasan di sekitarnya perlu dikeluarkan untuk menyingkirkan sel berbahaya.

Fasa persediaan

Prosedur seterusnya untuk membuang tahi lalat adalah persiapan untuk membuang. Kawasan yang hendak dilapis perlu dirawat dan dibersihkan. Bergantung pada pilihan pakar bedah, pembersihan boleh dilakukan dengan alkohol, betadin, atau bahan lain yang sesuai.

Selepas itu, kawasan di mana tahi lalat tumbuh akan dibius menggunakan anestetik seperti lidocaine. Kaedah ini biasanya tidak memerlukan banyak masa dan banyak pakar bedah lebih suka menunggu mati rasa untuk membiarkan aliran darah ke kawasan itu berkurang.

Tahap pelaksanaan

Prosedur pencukuran tanpa jahitan yang sederhana akan dilakukan dengan menggunakan pisau bedah untuk menghilangkan tahi lalat tepat di bawah permukaan kulit. Kemudian, alat elektrik akan membakar kawasan tersebut untuk menghentikan pendarahan.

Doktor anda akan memberi anda arahan bagaimana merawat luka pembedahan. Penjagaan selepas penyingkiran diperlukan untuk mengelakkan risiko kecederaan parah atau parut.

Penyembuhan setelah membuang tahi lalat

Masa penyembuhan selepas penyingkiran tahi lalat bergantung pada setiap individu. Orang muda cenderung pulih lebih cepat daripada orang dewasa yang lebih tua. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sayatan besar memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.

Secara amnya, parut penyingkiran tahi lalat memerlukan sekurang-kurangnya 2-3 minggu untuk sembuh. Rawatan awal untuk luka sangat penting untuk mencegah jangkitan, jadi pastikan anda memperhatikan nasihat rawatan dari doktor anda.

Kesan sampingan prosedur laser untuk penyingkiran tahi lalat

Risiko pembuangan tahi lalat berbeza-beza, mulai dari alergi hingga anestetik dan kerosakan saraf walaupun sangat jarang terjadi. Bukan hanya itu, risiko lain juga boleh timbul bergantung pada kawasan yang dirawat dan prosedur pembedahan.

Biasanya, kesan atau kesan sampingan melakukan laser untuk menghilangkan tahi lalat adalah meninggalkan parut. Parut yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan jangkitan jangka panjang.

Oleh itu, pastikan anda mengikuti arahan penjagaan parut dengan teliti agar penyembuhan maksimum dapat diperoleh. Sentiasa menjaga kawasan parut bersih, lembap, dan tertutup.

Tahi lalat biasa tidak akan kembali setelah mereka dibersihkan sepenuhnya, tetapi jika mereka didiagnosis dengan barah, mereka mungkin muncul semula. Sel-sel barah boleh merebak jika tidak dirawat dengan segera, jadi beritahu doktor anda jika anda melihat perubahan yang tidak normal pada kulit bekas tahi lalat.

Julat kos untuk prosedur penyingkiran tahi lalat

Pada dasarnya, kos laser untuk membuang tahi lalat berbeza bergantung pada kaedah, lokasi, dan doktor yang merawat. Biasanya, kos yang harus ditanggung termasuk berunding dengan doktor, pemeriksaan, janji temu, dan ubat.

Prosedur laser untuk membuang tahi lalat pada amnya berharga sekitar IDR 1 juta hingga IDR 5 juta bergantung pada polisi setiap klinik. Oleh itu, pastikan anda mendapat rawatan dari doktor dan klinik yang berpengalaman.

Baca juga: Selain Manfaat Hifu Muka, Ketahui Kesan Sampingan dan Kosnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!