Kesihatan

Ketamin

Ketamine adalah sebatian yang mempunyai struktur yang serupa dengan phencyclidine (PCP), yang merupakan ubat untuk halusinasi. Walau bagaimanapun, ketamin mempunyai sifat seperti propofol yang biasa digunakan dalam perubatan veterinar dan prosedur pembedahan manusia.

Untuk apa ketamin?

Ketamine adalah ubat yang digunakan untuk membuat seseorang kehilangan kesedaran semasa prosedur anestetik. Ubat ini dapat membuat seseorang mengalami kelonggaran dan tidak merasa sakit semasa pembedahan.

Ketamine juga digunakan sebagai rawatan dalam kes kemurungan akut dengan pemikiran bunuh diri. Ubat ini juga diberikan kepada pesakit tertekan yang tidak bertindak balas terhadap rawatan primer.

Ketamine selamat digunakan dalam amalan perubatan terkawal, tetapi berpotensi disalahgunakan. Ubat ini biasanya diberikan melalui suntikan ke vena (intravena) dan ke otot (intramuskular).

Apakah fungsi dan faedah ketamin ubat?

Ketamine adalah antagonis reseptor N-metil-D-aspartat yang tidak kompetitif yang mempunyai fungsi menghasilkan analgesia dengan menyekat glutamat. Dengan kata lain, aktiviti ubat-ubatan ini secara langsung mengganggu penghantaran isyarat sakit ke saraf tunjang.

Ubat ini biasanya mula berfungsi 30 saat setelah disuntik ke urat dan 3 hingga 4 minit ketika disuntik ke dalam otot. Dalam dunia kesihatan, ketamin digunakan secara khusus untuk keadaan berikut:

Prosedur anestesia

Ketamine sebenarnya paling sering digunakan dalam perubatan veterinar untuk membius haiwan. Apabila digunakan pada manusia, ubat ini dapat menyebabkan dan mengekalkan anestesia umum sebelum, semasa, dan setelah operasi.

Ubat ini sesuai untuk prosedur pembedahan jangka pendek apabila pelonggaran otot tidak digunakan. Ketamine sering digunakan pada orang yang cedera parah dan banyak digunakan untuk operasi kecemasan semasa perang.

Ketamine adalah ubat pilihan untuk pesakit yang mengalami kejutan trauma yang berisiko mengalami hipotensi (tekanan darah rendah). Tekanan darah rendah berbahaya bagi orang yang mengalami kecederaan kepala yang teruk, tetapi ubat ini mempunyai risiko kecil untuk menyebabkan hipotensi.

Kesannya diperoleh kerana ubat ini mempunyai aktiviti merangsang dan bukannya menekan sistem peredaran darah. Sebenarnya, ketamin dianggap selamat kerana tidak menurunkan tekanan darah atau menurunkan kadar pernafasan dalam dos yang sesuai.

Oleh itu, kadangkala penggunaannya tidak memerlukan alat pernafasan atau elektrik tambahan. Sebab ini menjadikan ketamin sesuai digunakan semasa berlakunya bencana dan perang.

Dalam amalan perubatan manusia, ia digunakan dalam prosedur pembedahan seperti:

 • Kateterisasi jantung
 • cantuman kulit
 • Prosedur ortopedik, prosedur diagnostik pada mata, telinga, hidung dan tekak
 • Campur tangan pembedahan kecil, seperti pencabutan gigi

Kerana kesan bronkodilasinya, ketamin juga aman bagi pesakit yang mempunyai penyakit saluran udara reaktif, seperti asma.

Menyakitkan

Dalam dos yang lebih rendah untuk tujuan anestetik, infus ketamin digunakan untuk rawatan kesakitan akut di bahagian kecemasan (ER). Ubat ini akan berguna untuk pesakit pasca operasi yang diharapkan mengalami kesakitan dan mencegah menggigil selepas operasi.

Untuk kesakitan kronik, ubat biasanya diberikan melalui urat, terutama untuk sakit neuropatik. Ubat ini juga mempunyai manfaat tambahan untuk mencegah kepekaan tulang belakang atau fenomena sakit akhir yang berkaitan dengan kesakitan kronik.

Kemurungan

Penyelidik Persatuan Psikologi Amerika (APA) pada bulan April 2017, menyatakan bahawa beberapa doktor menetapkan ketamin "off-label" untuk orang yang mengalami kemurungan tahan rawatan.

Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat tidak meluluskan penggunaan ubat tersebut untuk tujuan ini.

Ubat ini adalah antidepresan yang kuat dan cepat bertindak dengan kesan sementara.

Jenama dan harga ketamine

Ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor dan tidak boleh dijual di kaunter.

Ubat ini mungkin sukar dicari di beberapa farmasi kerana ketersediaannya terhad kerana risiko penyalahgunaan dadah. Penggunaan ubat ini hanya dapat diperoleh di institusi kesihatan tertentu, seperti hospital.

Bagaimana anda menggunakan ketamin?

Penggunaan ubat diberikan secara intravena atau intramuskular untuk dilakukan oleh doktor atau kakitangan perubatan.

Pemberian ubat hanya dapat dilakukan di rumah sakit dengan pemantauan ketat dengan memantau tekanan darah, pernafasan, dan detak jantung.

Pastikan ubat disimpan pada suhu sejuk, iaitu sekitar 20-25 darjah celcius.

Berapakah dos ketamin?

Dos dewasa

Untuk menimbulkan anestesia

Dos dengan suntikan ke dalam otot (secara intramuskular): 6.5-13mg per kg berat badan. Pentadbiran ubat boleh diulang seperti yang diperlukan untuk terapi pemeliharaan anestesia pada separuh dos penuh.

Untuk prosedur diagnostik atau lain-lain yang tidak melibatkan kesakitan yang teruk, dos 4 mg per kg berat badan boleh diberikan sebagai dos awal.

Dos dengan suntikan ke dalam vena (intravena): 4.5 mg per kg berat badan, diberikan perlahan selama 60 saat.

Adakah ketamin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak memasukkan ketamin dalam kategori ubat kehamilan. Walau bagaimanapun, untuk persediaan parenteral, FDA memasukkan ubat dalam kategori kehamilan B. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat pada wanita hamil secara amnya tidak digalakkan.

Selain itu, ubat ini cenderung untuk diserap dalam susu ibu, jadi penggunaannya untuk ibu yang menyusui juga tidak digalakkan.

Apakah kesan sampingan ketamin yang mungkin?

Penggunaan ubat jangka pendek secara amnya menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Masalah dengan perhatian, pembelajaran, dan ingatan
 • halusinasi
 • Penenang
 • Kekeliruan
 • hilang ingatan
 • Tekanan darah meningkat
 • Tidak sedar
 • Pernafasan perlahan

Sekiranya ubat itu digunakan dalam jangka masa yang lama, ia boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Sakit di pundi kencing
 • Gangguan buah pinggang
 • Sakit perut
 • Kemurungan
 • Masalah ingatan buruk

Apabila digunakan sebagai ubat bius dalam prosedur pembedahan, doktor boleh menggabungkannya dengan ubat lain untuk mencegah halusinasi.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda pernah mengalami alahan terhadap ketamin. Beritahu doktor anda mengenai sejarah alahan anda.

Anda juga mungkin tidak dapat mengambil ubat tersebut jika anda telah menggunakan ubat barbiturat dan diazepam.

Anda mungkin juga tidak dapat menggunakan ketamin jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Hipertensi
 • Eklampsia atau pra-eklampsia
 • Penyakit koronari atau miokardium yang teruk
 • Trauma otak

Beritahu doktor mengenai sejarah perubatan lain yang anda ada, beritahu doktor sebelum menjalani prosedur pembedahan sekiranya anda hamil atau menyusui bayi.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami perubahan tingkah laku setelah mengambil ubat, seperti kekeliruan, kegembiraan berlebihan, atau halusinasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!