Kesihatan

Sedikit manis, ini adalah 7 kebaikan anggur untuk kesihatan badan

Anggur pada masa ini adalah buah kegemaran hampir semua orang. Ini tidak menghairankan, memandangkan manfaat anggur untuk kesihatan sangat pelbagai.

Di Indonesia, anda boleh mendapatkan anggur dalam pelbagai bentuk, warna dan rasa. Bermula dari merah, ungu, atau hijau, semuanya tidak mengurangkan faedah wain untuk badan anda.

Manfaat kesihatan anggur

Seperti disebutkan sebelumnya, anggur mengandungi banyak nutrien penting yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh anda. Berikut adalah pelbagai faedah anggur:

Menurunkan berat badan

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, pola diet yang merangkumi pelbagai buah di dalamnya sangat berkesan untuk mencegah berat badan berlebihan.

Ini juga berlaku untuk anggur. Apabila memasukkan buah ini ke dalam makanan, anda akan mendapat sumber serat dan air yang mencukupi, yang dapat membantu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Kaya dengan vitamin C dan K

Anggur mengandungi banyak nutrien. Dilaporkan dari Garis KesihatanSatu cawan anggur merah atau hijau seberat 151 gram, dapat memenuhi keperluan vitamin C sebanyak 27 persen dan vitamin K sebanyak 28 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Ini bermakna bahawa dengan mengambil secawan anggur secara berkala sehari, anda sudah dapat memenuhi lebih dari seperempat pengambilan K harian anda.

Vitamin K itu sendiri sangat penting kerana dapat mencegah pembekuan darah dan menjaga kesihatan tulang.

Kandungan antioksidan yang tinggi

Terdapat begitu banyak komponen antioksidan dalam anggur, mulai dari beta-karoten, quercetin, lutein, likopena, dan asid elagik. Sebilangan besar terdapat di kulit dan biji anggur.

Kandungan antioksidan yang tinggi ini dapat melindungi tubuh dari radikal bebas, memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, dan mencegah pembentukan molekul yang menyebabkan tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif itu sendiri telah lama dikenali sebagai salah satu penyebab pelbagai penyakit kronik seperti diabetes jenis 2 dan serangan jantung.

Sekiranya anda tertanya-tanya, anggur mana yang mengandungi antioksidan yang paling banyak. Jawapannya ialah anggur merah. Sebabnya adalah kerana kandungannya antosianincukup tinggi untuk memberi warna merah pada buah.

Menurunkan tekanan darah dan mengurangkan kolesterol

Dengan memakan satu cawan anggur seberat 151 gram, anda dapat memenuhi 6 peratus keperluan kalium harian anda. Mineral ini sangat penting untuk memastikan tekanan darah tetap normal.

Sebatian yang terkandung dalam anggur juga dapat membantu tubuh melawan kadar kolesterol, dan mengurangkan penyerapan kolesterol dalam darah.

Satu kajian yang melibatkan 69 orang dengan kolesterol tinggi menunjukkan bahawa pengambilan 3 cawan anggur seberat 500 gram sehari selama 8 minggu, dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.

Menjaga kesihatan mata

Kandungan nutrien dalam anggur juga dapat mencegah terjadinya beberapa penyakit mata.

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, komponen antioksidan lutein dan zeaxanthin pada anggur dapat meneutralkan radikal bebas yang boleh mengganggu fungsi retina. Dengan demikian mata dapat mengelakkan katarak dan masalah kesihatan yang serupa.

Mencegah sembelit

Kaya dengan serat dan air, pengambilan anggur juga dapat mengelakkan anda mengalami sembelit. Ini kerana anggur dapat membuat anda sentiasa terhidrat sehingga anda dapat melakukan pergerakan usus yang kerap.

Mengatasi jerawat

Kajian secara in vitro diterbitkan dalam jurnal Dermatology and Therapy, mengemukakan tuntutan bahawa resveratrol dapat membantu merawat jerawat.

Ia akan menjadi lebih berkesan terutamanya apabila digunakan bersama Benzoyl peroksida sebagai rawatan topikal.

Oleh itu maklumat mengenai faedah anggur untuk kesihatan. Mari mulakan pengambilan buah-buahan secara berkala untuk badan yang lebih sihat!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!