Kesihatan

Sesak nafas kerana asid perut, kenali sebab dan pencegahannya!

Sesak nafas kerana asid perut adalah gejala biasa yang dirasakan dan boleh menyebabkan komplikasi berbahaya jika tidak dirawat, anda tahu! Ya, harap maklum bahawa asid adalah masalah pencernaan kronik.

Dalam beberapa kes, asid perut berlaku serentak dengan gejala lain seperti sesak nafas sehingga cukup berbahaya jika dibiarkan. Nah, untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah beberapa penjelasan mengenai sesak nafas kerana asid perut.

Baca juga: Bahaya Kekurangan Vitamin B: Mulai dari Kerengsaan hingga Kemurungan!

Mengapa ada sesak nafas kerana asid perut?

Dilaporkan dari Healthline, asid perut adalah salah satu tanda penyakit gastroesophageal reflux yang merupakan masalah pencernaan kronik dan boleh menyebabkan komplikasi perubatan.

Orang yang mempunyai penyakit gastroesophageal reflux atau GERD mungkin berisiko tinggi terkena asma atau keadaan pernafasan lain.

Refluks asid berlaku apabila asid naik dari perut kembali ke kerongkongan, di mana ia boleh merengsakan saluran udara, menyebabkan bengkak dan sukar bernafas.

Oleh itu, jika penghidap asma menderita asid perut, ia akan menyebabkan masalah pernafasan yang teruk. Penyebab utamanya ialah asid memasuki esofagus dan mencetuskan refleks saraf.

Ini menyebabkan saluran udara ditutup menyebabkan sesak nafas. Bukan hanya itu, asid di esofagus juga akan mengirimkan isyarat amaran ke otak, memicu saluran udara berkontraksi dan menyebabkan gejala asma.

Sekiranya asma berkaitan dengan GERD, merawat gejala GERD juga dapat membantu melegakan gejala asma.

Doktor biasanya lebih cenderung menganggap GERD sebagai penyebab asma jika sesak nafas bermula pada masa dewasa, bertambah buruk selepas makan, dan dirasakan pada waktu malam.

Hubungan antara asid perut dan sesak nafas

Seseorang yang mempunyai asid perut, biasanya di saluran udara akan terganggu oleh asid, menyebabkan kesukaran bernafas atau batuk berterusan.

Refluks asid dapat mencetuskan refleks saraf pelindung yang menyebabkan saluran udara mengencang untuk mengelakkan asid perut memasuki paru-paru.

Asid ini di dalam esofagus akan menghantar isyarat amaran ke otak. Ini kemudian akan mencetuskan saluran udara untuk berinteraksi, mencetuskan munculnya gejala sesak nafas.

Biasanya, gejala refluks asid tidak menyebabkan komplikasi berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kerosakan berterusan pada esofagus boleh menyebabkan tisu parut terbentuk sehingga esofagus menyempit.

Penyempitan itu mewujudkan struktur dan menjadikannya sukar untuk ditelan. Sel-sel normal di lapisan esofagus kemudian boleh beralih ke jenis sel yang berbeza yang kadang-kadang dapat berkembang menjadi barah.

Mengendalikan asid perut sehingga tidak menyebabkan sesak nafas

Cara paling berkesan untuk mencegah GERD atau refluks asid adalah dengan membuat beberapa perubahan gaya hidup. Salah satu gaya hidup yang boleh diubah adalah dengan mengelakkan memakan makanan berat sebelum tidur.

Selain itu, turunkan berat badan jika anda gemuk, berhenti merokok, dan jangan memakai pakaian yang terlalu ketat atau menekan perut anda. Segera berjumpa dengan pakar untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Semasa mengalami refluks asid atau gejala GERD, penghidap harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang lengkap.

Doktor biasanya akan melakukan ujian diagnostik untuk menentukan punca penyakit dan mengenal pasti kemungkinan komplikasi. Doktor anda juga akan menetapkan ubat untuk membantu menguruskan gejala GERD.

Baca juga: Sebelum terlambat, kenali penyebab kesakitan ketika membuang air kecil

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!