Kesihatan

Minyak Candlenut untuk Bayi, Bukan Hanya Baja Rambut Anda tahu

Di Indonesia, candlenut dikenal sebagai salah satu rempah dapur. Di luar itu, tumbuhan dengan nama lain aleurites molekul Ini boleh diproses menjadi minyak yang bermanfaat untuk kesihatan. Penggunaannya tidak terbatas pada orang dewasa, tetapi juga dapat menggunakan minyak hazelnut untuk bayi.

Berikut adalah kelebihan minyak hazelnut untuk bayi:

Biji lilin atau juga dikenali sebagai kukui adalah tanaman yang dianggap mempunyai banyak faedah. Di Hawaii, Amerika Syarikat, penggunaan candlenut berbeza-beza, salah satunya digunakan sebagai minyak.

Sebabnya ialah candlenut yang telah diubah menjadi minyak mengandungi asid oleik, asid linoleat dan asid linolenik yang bermanfaat untuk kesihatan. Nah, berikut adalah beberapa kelebihan minyak hazelnut untuk bayi yang perlu anda ketahui.

Untuk melembapkan kulit bayi

Penggunaan minyak hazelnut untuk bayi adalah perkara biasa di Hawaii. Kerana sudah lama percaya akan manfaat lilin untuk bayi, terutama untuk kesihatan kulit.

Di Hawaii, candlenut sudah digunakan dalam bentuk minyak, yang mengandungi beberapa vitamin, termasuk vitamin A, C dan E. Ketiganya dapat membantu melembapkan kulit dan dipercayai digunakan pada kulit sensitif, seperti kulit bayi.

Kerana cuaca panas di Hawaii dengan mudah menghilangkan kelembapan dari kulit, orang tua di sana menggunakan minyak hazelnut kepada anak-anak mereka. Dengan harapan dapat menjaga kelembapan kulit bayi.

Menenangkan kulit yang menunjukkan gejala eksim

Manfaat minyak hazelnut seterusnya untuk bayi adalah menenangkan kulit yang menunjukkan gejala eksim. Ini kerana minyak hazelnut mengandungi asid lemak yang sihat seperti asid linoleat, sebahagian daripada omega-3 yang menenangkan kulit.

Pada orang dewasa, menggunakan minyak hazelnut juga dipercayai dapat mengurangkan keradangan. Walaupun masalah kulit tidak hilang segera setelah digunakan, minyak candlenut dipercayai dapat menenangkan kulit dan menghaluskannya.

Walau bagaimanapun, menurut Nationaleczema, jika anda ingin menggunakan minyak semula jadi untuk merawat ekzema, anda perlu memastikan pemprosesannya juga semula jadi. Itu diproses dengan pengekstrakan dan tetap di bawah tekanan sejuk atau biasa disebut "minyak dara“.

Penggunaan minyak semula jadi yang telah dirawat dengan penambahan bahan kimia mempunyai risiko menghasilkan sebatian yang dapat merengsakan kulit dan dikhuatiri akan benar-benar memperburuk keadaan ekzema.

Minyak lilin baik untuk rambut

Di Hawaii, selain digunakan untuk melembapkan kulit, manfaat lain dari lilin untuk bayi adalah untuk kesihatan rambut. Lilin yang telah diproses menjadi minyak digunakan sebagai pengganti syampu bayi, kerana dianggap baik untuk pertumbuhan rambut.

Sudah tentu, ini tidak jauh berbeza dengan yang biasa dilakukan di Indonesia. Ramai ibu bapa menggunakan minyak candlenut sebagai ramuan untuk menebal dan menyuburkan rambut anak-anak, kerana kandungan asid linoleik dalam minyak candlenut.

Manfaat minyak hazelnut ini bukan hanya untuk bayi, anda tahu. Kerana banyak orang dewasa juga menggunakannya. Kerana minyak lilin dipercayai menyuburkan rambut, menjadikan rambut berkilau dan membantu pertumbuhan rambut.

Untuk mengatasi demam

Dilaporkan dari Masa manfaat kesihatanDi Malaysia, candlenut digunakan untuk merawat demam pada bayi. Lilin dicampurkan dengan bahan lain seperti daun itik cocor (bryophyllum), masukkan air, dan air itu digunakan untuk memandikan anak-anak yang demam.

Walaupun telah lama dipercaya, sayangnya manfaat lilin untuk bayi masih perlu dikembangkan dan dibuktikan melalui penyelidikan saintifik.

Manfaat candlenut lain untuk kesihatan

Sekiranya perkara di atas adalah faedah candlenut untuk bayi, berikut adalah manfaat candlenut lain yang boleh digunakan oleh orang dewasa. Dalam perubatan tradisional, pelbagai bahagian candlenut, baik itu daun, bunga, buah hingga getah, diyakini dapat mengatasi berbagai masalah kesihatan termasuk:

  • Mengatasi sakit kepala
  • Rawat perut
  • Ubat cirit-birit
  • Mengatasi masalah disentri
  • Mengatasi masalah gonorea
  • Mengubati sariawan atau jangkitan mulut pada kanak-kanak
  • Digunakan sebagai julap ringan
  • Mengubati sembelit

Manfaat candlenut di atas digunakan dalam perubatan tradisional. Sekiranya anda ingin menggunakannya sebagai ubat herba, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Untuk mengelakkan kemungkinan interaksi dengan ubat lain atau kemungkinan reaksi alergi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.