Kesihatan

Berikut adalah 3 Khasiat Jus Saderi untuk Kesihatan Tubuh

Mungkin anda pernah melihat #CeleryJuice atau #CeleryJuiceChallenge, alias hashtag yang berkaitan dengan jus saderi di media sosial, dan nampaknya jus saderi menjadi trend sendiri dan semakin mendapat perhatian sekarang. Tetapi apa sebenarnya kelebihan jus saderi untuk kesihatan?

Saderi cukup menarik, bahkan disebut sebagai bentuk 'makanan super', kerana dilaporkan dapat membantu memerangi pelbagai penyakit. Inilah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai jus saderi dan faedah kesihatannya.

Pemakanan jus saderi

Saderi adalah ahli keluarga wortel, di mana tanaman dan biji-bijiannya adalah sumber vitamin, mineral dan antioksidan.

Saderi kaya akan vitamin K, serta vitamin A, vitamin B-2 dan B-6, dan vitamin C. Selain itu, saderi juga merupakan sumber nutrien yang baik seperti folat, kalium, mangan, asam pantotenat, dan makanan serat.

Selanjutnya, saderi mengandungi dua antioksidan bermanfaat, iaitu apigenin dan luteolin. Penyelidikan menunjukkan bahawa apigenin dan luteolin membantu mengurangkan keradangan dan dapat membantu merawat pelbagai penyakit radang.

Baca juga: Tahukah anda bahawa jus lemon boleh menjadi ubat semula jadi buah pinggang? Ayuh, kenali apa ramuan lain!

Khasiat jus saderi

Jus saderi dapat memberikan sejumlah manfaat bagi anda yang menggunakannya sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, dengan faedah termasuk:

Bantu anda kekal terhidrat

Jus saderi terdiri daripada air dan boleh membantu anda kekal terhidrat. Penghidratan yang betul dapat membantu menguruskan tekanan darah, suhu badan, fungsi otak, penyerapan nutrien, perkumuhan, dan kesihatan buah pinggang.

Gula rendah

Jus saderi adalah pilihan yang lebih sihat daripada minuman bergula yang lain. Satu gelas (kira-kira 240 mL) jus saderi hanya mengandungi sekitar 5 gram gula, yang berlaku secara semula jadi.

Minuman manis-gula, seperti soda, minuman tenaga, dan kopi khas menyumbang sehingga 50% gula tambahan dalam makanan anda, dan dapat menambahkan 500 kalori tambahan sehari untuk jumlah pengambilan kalori anda.

Oleh itu, anda boleh memilih minuman rendah gula seperti jus saderi, yang dapat mengurangkan pengambilan gula dan kalori secara keseluruhan.

Sifat anti-radang

Tanaman saderi dan bijinya mengandungi bahan kimia yang biasanya disebut oleh pakar pemakanan sebagai fitonutrien (fitonutrien). Bahan kimia ini mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat.

Sebatian tumbuhan fitonutrien ini dapat mengurangkan keradangan, dengan bertindak sebagai antioksidan, yang membantu menurunkan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif berlaku apabila molekul tidak stabil yang disebut radikal bebas terbentuk di dalam badan anda.

Secara keseluruhan, diet kaya antioksidan sering dikaitkan dengan penurunan sejumlah penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, diabetes, kegemukan, kanser tertentu, dan kesihatan kulit.

Walaupun terdapat banyak faedah yang banyak didengar, sebenarnya tidak ada kajian khusus yang secara khusus mengkaji manfaat jus saderi sebagai rawatan untuk keadaan kronik.

Sebilangan besar kajian menunjukkan manfaat kesihatan nutrien yang terdapat dalam saderi, yang berkaitan dengan fungsi tertentu.

Cara pengambilan dan pembuatan jus saderi

Cara membuat jus saderi. Sumber gambar: www.healthline.com

Anda boleh membuat jus saderi di rumah menggunakan pengisar atau juicer. Untuk meningkatkan rasa dan kandungan nutrisi, anda juga boleh menambah jus epal hijau, halia, atau lemon.

Walaupun minum dalam bentuk jus termasuk dalam gaya hidup sihat, memakan seluruh saderi dapat menghasilkan lebih banyak serat daripada jus.

Anda juga boleh membeli jus saderi yang sudah dibuat sebelumnya di pasar, tetapi cuba mengelakkan gula atau perasa tambahan.

Lalu adakah orang tertentu yang harus mengelakkan makan saderi atau minum jus saderi? Walaupun makan makanan nabati adalah kebiasaan yang sihat, beberapa orang mungkin perlu makan lebih sedikit zat dalam beberapa makanan, termasuk saderi, yang disebut oksalat.

Ini berlaku untuk orang yang mempunyai beberapa jenis batu ginjal. Sekiranya anda menderita batu karang, anda perlu terlebih dahulu berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai rancangan makanan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found