Kesihatan

Berhati-hati, Baris Makanan Ini Menurunkan Kerosakan Seksual!

Makanan dan seks selalu mempunyai hubungan yang erat. Sekiranya sebilangan makanan yang anda makan salah, ia boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan seks anda. Jadi apakah makanan yang menurunkan keinginan seksual?

Makanan yang menurunkan rangsangan seksual

Sudah tentu, semua pasangan ingin berada dalam suasana yang baik untuk melakukan hubungan seksual. Tetapi kadang-kadang, perkara tidak berjalan lancar kerana mood tidak baik dan berpengaruh semasa persetubuhan.

Kenapa begitu? Ternyata salah satu faktor penyumbang adalah makanan. Apabila anda makan makanan yang salah, ia sebenarnya akan mengurangkan keinginan seks anda. Dilaporkan dari KosmopolitanInilah makanan yang harus anda elakkan.

1. Alkohol

Apabila seseorang berada di bawah pengaruh alkohol, tentu dapat memberi keberanian untuk melakukan hubungan seksual dengan pasangan.

Namun, sebilangan orang tidak menyedari bahawa ketinggian keberanian sebenarnya tidak setanding dengan kemampuan seks ketika melakukannya.

Selain itu, alkohol dapat menurunkan kadar testosteron dan membatasi fungsi seks lelaki dan wanita.

2. Kopi

Bagi sesetengah orang, kopi boleh menjadi minuman yang menyokong stamina. Tetapi ada juga yang sangat sensitif terhadap kafein. Sebahagian daripada mereka berasa gelisah setiap kali selepas minum kopi.

Sekiranya anda adalah jenis orang yang sensitif terhadap kafein, tidak digalakkan meminumnya sebelum melakukan hubungan seks. Ini kerana orang yang merasa gelisah setelah minum kopi, tentu saja, akan menjadikan suasana semasa seks tidak selesa.

3. Popcorn

Makanan ringan jenis ini pastinya menjadi kegemaran ramai orang. Tetapi anda perlu tahu bahawa makan popcorn yang dimasak di rumah boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk.

Sekiranya anda makan terlalu kerap makanan ringan ini boleh membunuh libido dan menyebabkan masalah prostat pada lelaki. Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan popcorn yang dimasak di rumah untuk memastikan hubungan seksual anda berjalan lancar.

4. Goreng

Makanan goreng adalah salah satu makanan ringan yang paling digemari oleh masyarakat Indonesia. Walau bagaimanapun, makanan ringan jenis ini juga terbukti sangat buruk untuk kesihatan tubuh kerana mengandungi lemak tinggi yang dapat membuat seseorang merasa cepat letih dan juga lemas.

Kesan sampingan ini pasti akan mempengaruhi kehidupan seks anda. Lemak dan minyak hidrogenasi bukan sahaja anda merasa letih dan lembap, sekaligus dapat menurunkan kadar testosteron seorang lelaki.

5. Soda

Adakah anda seorang pencinta soda? Sekiranya jawapannya adalah ya, anda harus mula berhati-hati dengan kehidupan seksual anda. Kenapa?

Kerana pemanis buatan seperti aspartam dalam soda secara langsung mempengaruhi tahap serotonin anda. Serotonin atau hormon gembira dalam tubuh seseorang sangat penting dalam meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan yang baik.

Dilaporkan dari Zaman Ekonomi, menjelaskan bahawa apabila seseorang mempunyai serotonin rendah, ia masih dikaitkan dengan libido yang lebih rendah pada lelaki dan wanita.

Baca juga: Waspadalah terhadap 9 Penyakit Menular Seksual yang Sering Berlaku di Indonesia

6. Makanan yang siap dimakan

Makanan segera jenis ini sangat diperlukan oleh pekerja pejabat. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai kesan sampingan jika dimakan secara berterusan.

Dalam makanan dalam tin siap dimakan mempunyai kadar natrium yang sangat tinggi. Natrium dapat meningkatkan tekanan darah dan mengurangkan aliran darah ke bahagian tubuh tertentu, salah satunya adalah alat kelamin.

Untuk mengelakkan penurunan keinginan seksual anda, sangat disarankan untuk terus makan makanan yang dibuat secara langsung tanpa bahan pengawet.

7. Keju

Salah satu jenis makanan ini, paling digemari oleh kanak-kanak kepada orang dewasa. Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa keju boleh menyebabkan masalah dengan gairah seksual anda.

Ini kerana keju boleh menjadikan hormon estrogen atau testosteron seseorang menjadi kacau.

Kesan sampingan dari keadaan ini tentunya dapat menjadikan gairah seksual seseorang menjadi lebih lemah.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!