Kesihatan

6 Latihan Terbaik untuk Diabetes, Dapat Membantu Mengawal Gula Darah!

Diabetes adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh kadar glukosa yang tinggi dalam darah. Sekiranya kadar gula tidak dikawal dengan betul, tidak mustahil penghidapnya boleh mengalami komplikasi serius, seperti arthritis dan kerosakan saraf.

Selain menggunakan ubat, penderita diabetes juga dapat menurunkan kadar gula mereka dengan berolahraga. Apakah latihan yang baik untuk diabetes? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Jenis Diabetes dan Gejala

Jenis senaman untuk pesakit kencing manis

Berpeluh adalah kaedah yang berkesan untuk mengawal kadar gula dalam darah. mengikut Persatuan Diabetes AmerikaAktiviti fizikal dapat menurunkan kadar glukosa dengan menjadikan tubuh lebih sensitif terhadap insulin.

Berikut adalah enam jenis senaman yang baik untuk pesakit kencing manis:

1. Jalan pantas

Latihan pertama yang baik untuk pesakit kencing manis adalah berjalan pantas atau berjalan pantas. Petikan dari garis kesihatan, bukan sahaja menurunkan berat badan, berjalan pantas juga dipercayai dapat menstabilkan kadar gula dalam darah.

Lakukan senaman ini sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan jangka masa 30 minit dalam setiap sesi.

2. Berbasikal

Sebilangan penghidap diabetes, terutamanya diabetes jenis 2, berisiko tinggi terkena arthritis atau artritis. Anda boleh mengurangkan risiko dengan kerap berbasikal beberapa kali seminggu.

Selain organ kardiovaskular yang sihat, berbasikal juga dapat mencegah ketegangan pada sendi. Ini kerana semasa berbasikal, otot, tulang, dan sendi bekerjasama untuk mengayuh.

3. Yoga

Latihan seterusnya yang baik untuk pesakit kencing manis adalah yoga. Sukan dari India ini tidak hanya menumpukan pada pergerakan, tetapi juga pada pernafasan dan tumpuan minda.

Kajian 2016 menjelaskan bahawa yoga dapat membantu mengawal kadar gula darah dan kolesterol dalam badan. Sebilangan besar pergerakan yoga dapat menyokong peredaran darah yang lancar ke semua organ.

Yoga juga efektif dalam menjaga mood dan kesehatan mental, mengurangi kemurungan dan tekanan, dan meningkatkan kualitas tidur.

4. Berenang

Selain tiga sukan ini, berenang juga merupakan sukan yang baik untuk diabetes. mengikut Pertubuhan Swim England, Berenang dapat mengurangkan risiko gangguan kardiovaskular dan membantu tubuh dalam mengawal glukosa.

Berenang dipercayai dapat meningkatkan kepekaan insulin, yang menyumbang kepada penurunan berat badan atau mengekalkan berat badan yang ideal.

Dengan berenang, anda juga dapat mengurangkan risiko radang sendi atau radang sendi yang biasanya merupakan komplikasi diabetes.

5. Tai chi

Sekiranya anda seorang pencinta seni mempertahankan diri, tai chi adalah sukan yang sesuai untuk dilakukan. Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, Tai chi adalah cara yang berkesan bagi penghidap diabetes jenis 2 untuk mengawal glukosa darah.

Tai chi juga dapat meningkatkan keseimbangan dan mengurangkan risiko kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes (neuropati). Kerosakan saraf adalah komplikasi biasa pada orang dengan kadar gula yang tidak terkawal.

6. Senamrobik

Latihan terakhir yang baik untuk pesakit kencing manis adalah senaman aerobik. Pergerakan senamrobik boleh membuatkan anda berpeluh. Keadaan ini boleh memberi kesan positif terhadap kadar gula darah di dalam badan.

Selain senamrobik, anda juga boleh melakukan Zumba. Sukan ini mempunyai pergerakan yang lebih pantas daripada senamrobik, jadi anda akan berpeluh dengan lebih mudah.

Baca juga: Jangan takut, ini adalah cara untuk mengurangkan risiko keturunan diabetes

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa bersenam

Sebelum bersenam, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memilih senaman yang betul. Kerana, anda mungkin bukan sahaja menghidap diabetes, tetapi juga masalah kesihatan lain yang memerlukan sekatan aktiviti fizikal.

Sekiranya anda jarang bersenam, mulakan dengan pergerakan ringan. Ini akan mengelakkan anda daripada kekejangan, sakit, kekejangan otot, atau kecederaan. Selain itu, anda juga perlu memperhatikan perkara berikut:

  • Pastikan tahap gula darah anda kurang dari 250 mg / dL sebelum bersenam. Petikan dari Klinik Cleveland, Bagi penderita diabetes jenis 1, berolahraga dengan kadar gula darah melebihi 250 mg / dL boleh menyebabkan ketoasidosis, komplikasi diabetes yang boleh mengancam nyawa.
  • Minum air sebelum, semasa, dan selepas bersenam untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Periksa gula darah sebelum dan selepas bersenam. Ini dapat membantu anda dalam mengetahui tindak balas badan terhadap aktiviti sukan yang telah dilakukan.
  • Panaskan lima minit sebelum dan sejukkan lima minit selepas bersenam.
  • Pakai kasut dan stoking semasa bersenam. Orang yang menghidap diabetes terdedah kepada kecederaan pada kaki.
  • Jangan memaksa badan anda melakukan senaman yang berat. Berhenti bersenam jika anda merasa sesak nafas dan pening.

Itulah enam sukan yang baik untuk pesakit kencing manis dan perkara yang perlu diberi perhatian ketika melakukannya. Seimbangkan juga dengan makanan berkhasiat untuk menjaga kecergasan badan, ya. Kekal sihat!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.