Kesihatan

Hipertensi

Tahukah anda bahawa darah tinggi atau tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai penyakit? pembunuh senyap? Ya, ini kerana,Seseorang yang menghidap hipertensi mungkin tidak menunjukkan gejala dan merasa dia sihat, walaupun tekanan darahnya jauh di atas normal.

Kemudian, keadaan ini dapat bertahan selama bertahun-tahun sehingga pesakit akhirnya mengalami keadaan kronik atau bahkan mengalami komplikasi seperti penyakit jantung, strok atau buah pinggang yang rosak.

Berdasarkan data WHO pada tahun 2015 terdapat kira-kira 1.13 bilion orang di dunia yang menderita hipertensi. Di Indonesia saja, menurut Riskesdas 2018, jumlah kes hipertensi di Indonesia adalah 63.309.620 orang, dengan angka kematian 427.218 kes.

Baca Juga: Untuk mengelakkan risiko, kenali faktor-faktor yang menyebabkan tekanan darah tinggi!

Apa itu hipertensi?

Hipertensi adalah keadaan di mana seseorang mempunyai tekanan darah tinggi. Yaitu tekanan darah lebih tinggi daripada 140/90 mmHg setelah pemeriksaan berulang kali. Sebenarnya, tekanan darah yang optimum berada dalam lingkungan 120 mmHg / 70 mmHg.

Semasa menjalani pemeriksaan tekanan darah, kita akan mendapat dua nombor ini, di mana nombor yang disenaraikan pertama kali oleh pemeriksa disebut tekanan sistolik dan nombor yang disebut setelah itu disebut tekanan diastolik.

Perbezaannya ialah tekanan darah sistolik adalah tekanan ketika darah berkontraksi dari jantung ke seluruh badan, sementara tekanan darah diastolik adalah tekanan ketika jantung sedang rileks atau berehat.

Apabila tekanan darah tinggi, saluran darah, jantung dan organ lain seperti otak, ginjal dan mata menjadi lebih tegang. Sekiranya tidak ditangani, anda berisiko menghidap penyakit mematikan seperti penyakit jantung, strok atau bahkan kematian itu sendiri.

Pengelasan hipertensi

Terdapat beberapa klasifikasi hipertensi. Persatuan Hipertensi Amerika dan Persatuan Hipertensi Antarabangsa pada tahun 2013 telah membahagikan keparahan hipertensi seseorang, iaitu:

1. Optimum

Ketika kita berada dalam keadaan sihat dan tidak memerlukan rawatan, keadaan tekanan darah akan berada pada nilai optimum, yaitu dalam lingkungan 120 mmHg / 70 mmHg.

2. Biasa

Pada tahap ini, ada kemungkinan tekanan darah di dalam badan akan meningkat sedikit ketika kita aktif. Tapi jangan risau, ini dianggap normal jika masih dalam julat 120-129 mmHg / 80-84 mmHg.

3. Tinggi biasa

Tekanan darah yang sudah berada dalam julat 130-139 mmHg / 84-89 mmHg dapat diklasifikasikan pada tahap ini. Sebaliknya, jika kita berada dalam keadaan ini, kita harus mulai waspada dan menerapkan gaya hidup yang sihat sehingga kita dapat mengawal tekanan darah agar tidak terus meningkat.

4. Gred hipertensi 1

Keadaan ini juga disebut prehipertensi jika diikuti dengan munculnya gejala hipertensi tetapi tidak ada kerosakan organ di dalam badan. Pada peringkat ini, tekanan darah berada dalam lingkungan 140-159 mmHg / 90-99 mmHg.

5. Gred hipertensi 2

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda sudah memerlukan terapi perubatan. Tekanan darah berada dalam lingkungan 160-179 mmHg / 100-109 mmHg.

Umumnya, doktor akan memulakan rawatan dengan menetapkan satu jenis ubat kepada kita, tetapi jika tekanan darah tidak dikawal, doktor akan memberikan dua hingga tiga kombinasi ubat.

6. Gred hipertensi 3

Tahap ini adalah keadaan yang paling teruk bagi penderita di mana tekanan darah berada dalam julat lebih dari 180 mmHg / lebih dari 110 mmHg. Beberapa terapi mungkin gagal mencapai sasaran pengurangan tekanan darah.

Seseorang boleh diklasifikasikan sebagai hipertensi jika mereka mengalami pengukuran tekanan darah dengan hasil yang tinggi dalam pengukuran berulang.

Apa yang menyebabkan tekanan darah tinggi?

Berdasarkan penyebabnya, hipertensi terbahagi kepada dua kumpulan, iaitu hipertensi primer dan hipertensi sekunder.

Hipertensi primer adalah keadaan di mana penyebabnya tidak diketahui. Tekanan darah tinggi seperti ini tidak dapat disembuhkan tetapi kita dapat mengatasinya.

Tekanan darah tinggi utama ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu:

 • Isipadu plasma darah
 • Kegiatan hormon pada seseorang yang berusaha mengatur jumlah dan tekanan darah menggunakan ubat
 • Faktor persekitaran seperti tekanan dan kekurangan aktiviti fizikal

Sementara hipertensi sekunder mempunyai sebab yang jelas, yang boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Seperti semasa kehamilan, kelainan pada buah pinggang dan mengambil ubat tertentu yang menyebabkan peningkatan tekanan darah.

Siapa yang lebih berisiko menghidap hipertensi?

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi. Itu dia:

1. Perlumbaan

Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan orang dengan ras kulit hitam mempunyai tekanan darah lebih tinggi daripada orang kulit putih.

2. Jantina

Tekanan darah pada lelaki umumnya lebih tinggi daripada pada wanita.

3. Sejarah keluarga dan faktor genetik

Sekiranya anda mempunyai bapa atau ibu yang menderita darah tinggi, anda juga harus berjaga-jaga sejak usia dini.

Kerana berdasarkan beberapa kajian, seseorang yang berasal dari keluarga yang mempunyai sejarah hipertensi mempunyai risiko lebih tinggi mengalami tekanan darah tinggi berbanding keluarga yang tidak mempunyai sejarah.

4. Obesiti

Obesiti atau berat badan berlebihan juga boleh mempengaruhi aliran saluran darah. Apabila kita berlebihan berat badan, daya tahan dalam saluran darah meningkat dan menyebabkan tekanan darah tinggi.

5. Pengambilan garam berlebihan

Bagi anda yang suka makanan masin, mungkin anda harus mengurangkannya mulai sekarang. Ini kerana pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan hipertensi primer.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan garam dapat mengurangkan tekanan darah sistolik rata-rata 3-5 mmHg.

6. Kurang bersenam

Kurang bersenam boleh menjadi faktor berlakunya tekanan darah tinggi. Senaman dapat mengurangkan dan mencegah kegemukan dan mengurangkan pengambilan garam ke dalam badan. Garam akan dikeluarkan dari badan kita dengan peluh.

7. Merokok dan pengambilan alkohol

Bukan lagi rahsia bahawa rokok boleh menyebabkan hipertensi, seperti yang ditulis dalam setiap bungkusan. Ini kerana kandungan nikotin dalam rokok. Selain rokok, kandungan alkohol dalam kuantiti yang banyak juga dapat memicu peningkatan tekanan darah.

Apakah gejala dan ciri tekanan darah tinggi?

Tekanan darah tinggi adalah penyakit yang tidak mempunyai gejala. Gejala baru dapat dilihat pada keadaan hipertensi kronik.

Oleh itu, memeriksa tekanan darah untuk mengetahui tekanan darah tinggi secara berkala adalah perkara yang betul. Kerana lebih cepat diketahui, rawatan yang lebih tepat akan dilakukan.

Beberapa gejala biasa yang dialami ketika tekanan darah tinggi teruk adalah:

 1. Pening
 2. Mudah marah
 3. Telinga berdering
 4. Hidung berdarah
 5. Kesukaran tidur
 6. Susah bernafas
 7. Berat di leher
 8. Letih dengan mudah
 9. Mata pusing

Apa kemungkinan komplikasi hipertensi?

Seorang pesakit dengan tekanan darah tinggi sering disertai dengan komplikasi penyakit lain. Ini dapat memperburuk kerosakan organ.

Beberapa penyakit yang timbul akibat hipertensi termasuk:

1. Penyakit jantung koronari

Penyakit jantung koronari sering dialami oleh penderita hipertensi kerana kalsifikasi dinding saluran darah jantung.

2. Kegagalan jantung

Tekanan darah tinggi memaksa otot jantung bekerja lebih kuat untuk mengepam darah. Sekiranya keadaan ini berterusan, otot jantung akan mengalami penurunan fungsi, yang mengakibatkan kegagalan jantung.

3. Kerosakan saluran darah di otak

Salah satu akibat hipertensi adalah menyebabkan pecahnya saluran darah dan merosakkan dinding saluran darah. Kerosakan saluran darah di otak boleh menyebabkan strok dan kematian.

Bagaimana merawat dan merawat tekanan darah tinggi?

Matlamat umum perawatan dan rawatan bagi penghidap hipertensi adalah untuk meningkatkan kualiti hidup, mengurangkan kerosakan organ dan mengurangkan risiko kematian. Sebilangan orang dengan tekanan darah tinggi harus mengambil ubat penurun tekanan darah sepanjang hayat mereka.

Mengatasi tekanan darah tinggi boleh dilakukan secara perubatan dan bukan perubatan. Rawatan bukan perubatan boleh diberikan kepada pesakit ringan, dan sebagai langkah sokongan untuk pesakit sederhana dan parah.

Sementara itu, pesakit dengan hipertensi darjah kedua atau ketiga memerlukan rawatan perubatan sendiri atau bersama dengan beberapa ubat untuk mendapatkan hasil yang optimum.

Rawatan darah tinggi pada doktor

Bagi sesetengah orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, pengambilan ubat harus dilakukan seumur hidup untuk selalu mengawal tekanan darah pesakit. Ubat yang diberikan kepada pesakit ini mesti dipertimbangkan mengenai kesan dan kesan sampingan yang timbul pada tubuh semasa mengambil ubat ini.

Beberapa kelas ubat yang mungkin diresepkan oleh doktor pada awal terapi adalah dari kelas ubat penyekat -adrenergik, perencat ACE, dan antagonis saluran kalsium dan diberikan secara bersendirian.

Kemudian pemantauan tekanan darah akan dilakukan lagi, jika dalam dua minggu tidak ada penurunan tekanan darah seperti yang diharapkan, terapi obat kombinasi dapat dilakukan dengan menambahkan obat diuretik.

Apabila tekanan darah terkawal, doktor boleh melakukannya terapi step-down di mana mengurangkan dos penggunaan ubat secara perlahan jika mungkin penggunaan ubat dapat dihentikan.

Cara menurunkan tekanan darah tinggi secara semula jadi di rumah

Tidak semua orang yang mempunyai tekanan darah tinggi harus segera minum ubat. Dalam kes awal, seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi tahap pertama dapat membuat perubahan gaya hidup untuk menurunkan tekanan darahnya.

Kunci utama rawatan bukan perubatan adalah menjalani gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat yang perlu dilaksanakan meliputi:

1. Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran

Meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Beberapa jenis sayur-sayuran dan buah-buahan disyorkan untuk menurunkan tekanan darah seperti sayur-sayuran hijau, beri, bit merah, pisang dan sebagainya.

Makanan ini tinggi serat, rendah lemak dan rendah natrium, menjadikannya sesuai untuk mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Selain menurunkan tekanan darah, makan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mencegah kita dari komorbiditi seperti diabetes dan dislipidemia.

2. Menurunkan berat badan

Kejadian hipertensi pada seseorang sering dikaitkan dengan berat badan. Terutama jika seseorang gemuk atau berlebihan berat badan.

Oleh itu, adalah disyorkan bagi orang-orang dengan hipertensi ringan untuk menurunkan berat badan.

3. Kurangkan pengambilan garam

Pengambilan garam yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah seseorang. Pada pesakit dengan hipertensi kelas 2, hanya disyorkan untuk mengambil garam tidak melebihi 2 g / hari.

4. Sukan

Senaman dapat membantu menurunkan tekanan darah. Doktor anda mungkin mengesyorkan melakukan senaman secara berkala selama 30-60 minit / hari, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk bersenam, disarankan untuk berjalan, menunggang basikal atau menaiki tangga dalam aktiviti harian anda.

5. Kurangkan pengambilan merokok dan alkohol

Mengehadkan atau menghentikan merokok dan minuman beralkohol, sangat membantu menurunkan tekanan darah.

Pesakit yang menjalani perubahan gaya hidup sihat harus dipantau dan diperiksa tekanan darah tinggi selama 4-6 bulan. Sekiranya dalam tempoh tersebut tidak ada penurunan tekanan darah, sangat disarankan untuk memulakan terapi ubat.

Apa ubat tekanan darah tinggi yang biasa digunakan?

Terdapat beberapa ubat yang biasa digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Antara lain adalah:

Ubat hipertensi di farmasi

Anda boleh mendapatkan ubat ini di farmasi untuk merawat tekanan darah tinggi:

 • diuretik
 • Penyekat beta
 • Perencat ACE
 • Penyekat reseptor Angiotensin II
 • Penyekat saluran kalsium
 • Penyekat alfa
 • Agonis Penerima Alpha-2
 • Gabungan alpha dan beta-blocker
 • Agonis pusat
 • Perencat adrenergik periferal
 • Vasodilator

Ubat hipertensi semula jadi

Selain ubat kimia, anda juga boleh bergantung pada ubat semula jadi, anda tahu. Inilah contohnya:

 • Selasih
 • Kayu manis
 • Buah pelaga
 • Biji rami
 • Bawang putih
 • Halia
 • Hawthorn
 • biji saderi
 • Lavender Perancis
 • Cakar kucing

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap hipertensi?

Makanan adalah kaedah yang berkesan untuk menaikkan atau menurunkan tekanan darah. Berikut adalah makanan yang selamat untuk anda makan jika anda menghidap tekanan darah tinggi:

 • Susu skim, yogurt Yunani. Anda boleh bergantung pada makanan yang kaya dengan kalsium sebagai cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi
 • Daging tanpa lemak
 • Ayam tanpa ayam atau ayam belanda
 • Bijirin siap dimakan yang rendah garam
 • Bijirin yang dimasak, bukan sekejap
 • Keju rendah lemak dan garam
 • Buah-buahan. Utamakan segar, atau dalam bungkusan tanpa garam
 • Sayuran segar dan tanpa garam tambahan. sayur-sayuran yang kaya dengan hijau, oren dan merah kaya dengan kalium yang boleh anda andalkan sebagai cara menurunkan tekanan darah tinggi
 • Nasi, pasta dan kentang tanpa rasa atau tanpa rasa
 • Roti
 • Makanan yang diproses yang rendah garam

Bagi makanan yang harus anda hindari adalah:

 • Mentega dan marjerin
 • Berpakaian salad biasa
 • Daging kaya lemak
 • Produk susu keseluruhan
 • Makanan bergoreng
 • Sup bungkusan
 • Makanan ringan penuh dengan garam
 • Makanan segera
 • Daging Deli

Bagaimana untuk mencegah tekanan darah tinggi?

Tekanan darah tinggi dapat dicegah dengan menjalani gaya hidup sihat. Berikut adalah senarai pencegahan tekanan darah tinggi yang boleh anda lakukan:

 • Makan makanan berkhasiat dan sihat
 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Cuba aktif secara fizikal
 • Jangan merokok
 • Hadkan pengambilan alkohol
 • Cukup tidur

Baca Juga: Boleh Merawat Darah Tinggi, Perhatikan Ini Sebelum Minum Spironolactone

Hipertensi pada orang tua dan kehamilan

Hipertensi adalah keadaan kronik yang biasa berlaku pada orang tua. Dan apabila keadaan ini tidak ditangani dengan betul, risiko kematian dan penyakit mematikan akibat hipertensi akan meningkat pada orang tua.

Bagi wanita hamil, hipertensi sering berlaku sebelum anda hamil dan dalam beberapa kes berlaku semasa anda hamil. Walaupun bukan kombinasi yang berbahaya, tekanan darah tinggi dan kehamilan masih perlu dipantau, anda tahu.

Hipertensi dan kehamilan boleh menyebabkan keadaan berikut:

 • Pengurangan aliran darah ke plasenta
 • Plasenta pecah secara tiba-tiba
 • Sekatan pertumbuhan intrauterin atau pertumbuhan janin yang perlahan atau berkurang
 • Kecederaan pada organ wanita hamil yang lain
 • Kelahiran pramatang
 • Penyakit kardiovaskular pada masa akan datang

Atas sebab ini, kedua-dua orang tua dan wanita hamil harus rajin memeriksa tekanan darah tinggi dan mengambil rawatan yang sesuai agar keadaan ini tidak membawa kepada penyakit lain.

Itulah perkara mengenai hipertensi yang perlu anda ketahui. Dengan mengetahui perkara-perkara mengenai tekanan darah tinggi, kita dapat mengambil langkah pencegahan sedini mungkin, terutama jika Anda mempunyai faktor risiko.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai kesihatan jantung dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!