Kesihatan

Adakah Anda Mencari Krim Mata? Mari lihat sebahagian kandungannya terlebih dahulu

Apabila anda memilih krim mata, bukan hanya jenama yang harus anda perhatikan. Walau bagaimanapun, kandungan kandungan dalam krim mata juga harus menjadi perhatian.

Dengan mengetahui apa ramuan dalam krim mata, maka anda telah mengurangkan risiko mendapat kerengsaan dan alergi yang sebenarnya akan membahayakan kawasan mata.

Sebilangan ramuan dalam krim mata

Kelebihan krim mata yang dicari oleh banyak orang adalah menghilangkan kedutan, garis halus dan lingkaran hitam atau mata panda di kawasan mata.

Untuk mengetahui kelebihan krim mata, berikut adalah beberapa bahan aktif yang terdapat di dalamnya:

Retinol

Retinol adalah turunan vitamin A yang mempunyai manfaat anti-penuaan. Retinol mempunyai banyak kebaikan untuk kulit seperti:

  • Mempercepat proses pergantian kulit
  • Mengatasi mata panda atau lingkaran hitam di mata
  • Meningkatkan pengeluaran kolagen
  • Memudarkan tona kulit gelap
  • Mengurangkan garis halus pada mata

Retinol selalu dianggap sebagai bahan terpenting dalam krim mata.

Menggunakan krim mata yang mengandungi retinol boleh sangat bermanfaat untuk anti-penuaan kerana mampu mengatasi garis-garis halus dan kedutan serta meningkatkan pengeluaran kolagen di bawah mata.

Peptida

Peptida atau peptida adalah rantai kecil asid amino yang dapat masuk dengan mudah ke dalam lapisan kulit. Ini mengurangkan garis halus dan memperbaiki tekstur kulit.

Bahan aktif peptida banyak digunakan untuk produk kesihatan dan kosmetik. Manfaat penggunaannya juga berbeza-beza, seperti sifat anti-penuaan atau anti-penuaan, anti-radang, atau otot.

Vitamin C

Vitamin C dalam krim mata mampu membantu penghasilan kolagen dan berguna untuk mengatasi masalah kedutan dan garis-garis halus.

Vitamin C adalah bahan yang sangat selamat apabila dicampurkan dengan beberapa bahan aktif lain dalam krim mata seperti asid alfa hidroksi, retinol, dan SPF.

Sebenarnya, vitamin C boleh digunakan dalam jangka masa panjang tanpa kesan sampingan yang ketara.

Walaupun vitamin C selamat untuk semua jenis kulit, dalam kes kulit yang sensitif, penggunaannya boleh menyebabkan kerengsaan ringan.

Asid hyaluronik

Asid hyaluronik adalah bahan aktif yang terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit, termasuk krim mata.

Asid hyaluronik mampu melembapkan kulit dan menegangkan kawasan berkerut di sekitar mata.

Selain itu, asid hyaluronik juga mempunyai kesan anti-penuaan dengan menjadikan kulit terasa lebih kencang.

Antioksidan

Antioksidan melindungi kulit daripada kerosakan sel. Antioksidan berfungsi untuk mencegah munculnya kedutan dan kusam pada kulit. Selain itu, antioksidan juga berfungsi untuk mencerahkan wajah dan mencegah kerosakan lebih lanjut, terutama untuk kulit di bawah mata,

Asid lipoik alfa sangat mudah diserap ke dalam kulit dan berfungsi dengan cepat melawan radikal bebas.

Dalam krim mata, asid alpha lipoik berfungsi untuk mengurangkan lingkaran hitam dan bengkak di mata.

Selain itu, kandungan ini juga mampu meratakan warna kulit, mengurangkan cela dan mengecilkan pori-pori.

Niacinamide atau asid kojik

Bahan ini dapat mencerahkan kulit di bawah mata dengan memperlambat pengeluaran sel pigmen. Tetapi jika warna hitam di bawah mata disebabkan oleh kurang tidur, maka memenuhi keperluan tidur anda terlebih dahulu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan kulit, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found