Kesihatan

Ternyata ini adalah ukuran normal zakar Indonesia!

Ukuran zakar kadang-kadang merupakan perkara yang paling penting bagi lelaki, kerana ia menunjukkan simbol kejantanan. Oleh itu, fakta mengenai zakar tidak remeh bagi lelaki. Tetapi sebenarnya apakah ukuran zakar yang normal bagi orang Indonesia?

Seberapa penting ukuran zakar untuk lelaki?

Ramai orang mengalami kegelisahan mengenai apakah zakar mereka cukup besar dan apakah itu akan memuaskan pasangan seksual mereka. Ini boleh mempengaruhi keyakinan diri dan imej diri seseorang. Walau bagaimanapun, selalunya ketakutan ini tidak berasas.

Sebuah artikel penyelidikan pada tahun 2019 menyatakan bahawa kebanyakan lelaki percaya panjang purata zakar ereksi adalah sekitar 15.2 sentimeter (cm). Walau bagaimanapun, hakikat bahawa purata jauh lebih kecil.

Walaupun ukurannya bervariasi, panjang rata-rata mungkin 12.9-13.97 cm, dan kemungkinan besar hampir dengan hujung skala yang lebih kecil ini. Walaupun hasilnya sedikit berbeza, kebanyakan kajian menganggarkan rata-rata berada dalam julat tersebut.

Berapakah ukuran zakar normal bagi orang Indonesia?

Pengumpul data Peta Sasaran, dilancarkan peta ukuran zakar di seluruh dunia. Ukuran panjang zakar diukur ketika tegak, yang diambil sebagai julat rata-rata dan dibahagikan kepada kategori berikut:

Saiz terbesar pertama

Ukuran zakar terbesar dengan jarak 16.1 hingga 17.9 cm adalah lelaki dari negara-negara di benua Afrika dan Amerika, seperti Ghana, Gabon, Nigeria, dan Haiti.

Saiz terbesar kedua

Kedudukan kedua yang mempunyai ukuran zakar terbesar dengan jarak 14.7 hingga 16.1 cm adalah lelaki dari Australia, Itali, Norway, Mexico, dan Afrika Selatan.

Saiz sederhana

Mempunyai ukuran zakar dengan jarak 12.9 hingga 14.7 cm diisi oleh Amerika Syarikat, Perancis, Jerman, England, dan Sepanyol.

Saiz hampir terkecil

Memiliki ukuran dengan jarak antara 10.5 hingga 12.9 cm, yakni lelaki dari Indonesia, Rusia, Jepun, Brazil, dan Yunani.

Juga diketahui bahawa dari 88 negara yang diambil sampelnya, ukuran penis orang Indonesia berada di kedudukan ke-78 dengan panjang zakar rata-rata 11.67 sm.

Saiz terkecil

Di posisi terkecil dengan jarak 9,30 hingga 10,5 cm diduduki oleh India, Sri Lanka, Thailand, Malaysia, dan Korea Selatan.

Meneliti ukuran zakar

Penyelidikan yang sedang berlangsung terus menghasilkan penemuan serupa mengenai ukuran zakar. Dari tinjauan 2014 yang melihat ukuran yang diambil oleh profesional penjagaan kesihatan 15,521 lelaki berumur 17 tahun ke atas.

Hasil pengukuran purata adalah seperti berikut:

  • Panjang zakar: 9.16 cm ketika diregangkan
  • Lilitan zakar: 9.31 cm
  • Panjang zakar ereksi: 13.12 cm
  • Lilitan zakar ereksi: 11.66 cm

Kemudian pada tahun 2014, penyelidik menerbitkan penemuan dari kajian yang melibatkan lebih daripada 1,600 lelaki di Amerika Syarikat. Dalam kajian ini, ukuran purata zakar panjang 14.2 cm dan lilitan 12.2 cm.

Kemudian kajian baru pada tahun 2019, mendapati banyak lelaki menilai ukuran zakar mereka berlebihan ketika melaporkan diri. Terutama jika mereka pernah mengalami aktiviti seksual dengan orang lain.

Kajian itu meneliti 170 lelaki usia kuliah yang mengikuti kursus seksualiti.

Hasil kajian menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai pengalaman seksual dengan orang lain lebih cenderung berlebihan daripada mereka yang tidak mempunyai pengalaman seksual.

Penulis berspekulasi bahawa lelaki yang berpengalaman secara seksual mempunyai rasa kejantanan, kecekapan seksual, dan kehebatan yang lebih tinggi.

Baca juga: Zakar yang bengkak boleh menjadi tanda bahawa anda menderita penyakit tertentu!

Sekiranya anda tergolong dalam kategori kecil, adakah lelaki memerlukan ubat pembesaran zakar?

Rawatan hormon, pembedahan, dan teknik lain dapat meningkatkan ukuran zakar yang sangat kecil. Namun, rawatan atau menggunakan alat pembesaran zakar ini sebenarnya membawa risiko.

Doktor biasanya tidak mengesyorkan rawatan kecuali zakar panjangnya kurang dari 4 cm atau kurang dari 7.5 cm semasa ereksi.

Pakar menunjukkan kebimbangan mengenai jumlah lelaki yang menjalani pembedahan untuk memanjangkan zakar mereka. Selalunya, lelaki ini terlalu tinggi ukuran purata zakar.

Kajian terhadap 67 lelaki yang mencari pertolongan untuk memanjangkan zakar pendek, sebenarnya tidak begitu besar dan tidak terlalu kecil.

Menurut laporan 2019 di laman Medical News Today, juga dijelaskan bahawa motivasi untuk mendapatkan rawatan sering memusatkan perhatian pada citra diri, ketakutan akan kekurangan. Serta keinginan untuk menarik perhatian orang lain, dan faktor psikososial lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!